Ugrás a tartalomhoz

Sziluett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Goethe különösen kedvelte a sziluetteket, számos ilyen készült róla. Ez a kép egy nő sírján elhelyezett mellszobor előtt ábrázolja őt (1776)

A sziluett vagy árnykép, árnyrajz a képzőművészetben egyöntetűen fekete színű ábrázolás, amelyen csak a körvonalak érvényesülnek. Készülhetett festéssel vagy rajzzal vásznon vagy papíron, de fekete lapból, lemezből is kivágva. Átvitt értelemben a világosabb környezetéből sötéten, éles körvonalával kiemelkedő tárgy képe, a körvonalainak összessége.[1] Az elnevezés eponimia, azaz személynévből képzett köznév. Étienne de Silhouette 18. századi francia pénzügyminiszter nevéből ered, aki az ilyen egyszerű portrékat bevezette és takarékosságból propagálta a költségesebb festmények helyett.[2]

Eredete[szerkesztés]

Étienne de Silhouette francia pénzügyminiszter a hétéves háború miatt kialakult hitelválság körülményei között 1759-ben szigorú takarékossági intézkedéseket vezetett be, amelyek a gazdagokat is súlyosan érintették.[3] Megszorításai nyomán neve az olcsó dolgok, így a festmények, miniatűr portrék helyett készített árnyképek szinonimájává vált.[4]

A sziluett készítése a 19. század elején művészeti ággá, divattá vált. Három féle módon készítettek sziluetteket:[5]

  • festéssel elefántcsontra, papírra, kartonra, vagy tükörkép formájában üveg hátára;
  • világos papírból negatív kivágással, amit aztán sötét lapra helyeztek;
  • sötét papírból kivágva, amit világos alapra helyeztek.

Katonai alkalmazása[szerkesztés]

F–100 Super Sabre vadászgép sziluettje

A 20. században a hadseregekben és a haditengerészetekben sziluettek révén oktatták az ellenséges repülő- és hadihajótípusok felismerését.

Sziluettek a 21. században[szerkesztés]

A sötét alakok ábrázolása világos háttér előtt a jelenkorban is gyakori fogása a fényképezésnek és más képzőművészeti ágaknak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A magyar nyelv értelmező szótára
  2. A magyar nyelv etimológiai szótára
  3. McLynn pp. 64–65
  4. Teall, Gardner (1916. augusztus 1.). „Silhouettes Old and New”. House & Garden 30, 20. o.  
  5. McClard, Peggy: History of Silhouette. www.PeggyMcClard.com. [2007. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Silhouette című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Silhouettes
A Wikimédia Commons tartalmaz Sziluett témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]