A holtsáv (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A holtsáv
Szerző Stephen King
Eredeti cím The Dead Zone
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj horror
Előző Végítélet
Következő Tűzgyújtó
Kiadás
Kiadó Viking Press
Kiadás dátuma 1979
Magyar kiadó Magvető Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1986
Fordító Fencsik Flóra
Média típusa könyv
Oldalak száma 528 (1986)
ISBNISBN 9631408469 (1986)
SablonWikidataSegítség

A holtsáv (The Dead Zone) Stephen King amerikai író 1979-ben megjelent regénye. Magyarul először a Magvető Könyvkiadó, Albatrosz Könyvek című sorozatában jelent meg a regény, Fencsik Flóra fordításában, 1986-ban.

Cselekmény[szerkesztés]

A tudományos-fantasztikus regény a fiatal Johnny Smith története, aki kómába esik, miután majdnem halálos baleset éri. A kóma közel hat évig tart. Nem sokan reménykednek benne, hogy ismét magához tér majd, de édesanyja egy percig sem adja föl a reményt. Nem sokkal az örvendetes, már-már csodával határos esemény után azonban Johnny édesanyja meghal, a fiú pedig felismeri, hogy különös új képességgel lett megáldva-megverve: olyan dolgokat lát, ha megérint egy-egy személyt, amelyek majd csak a jövőben fognak megtörténni. De vannak bizonyos részletek, mint például az, hogy pontosan hol is történnek bizonyos dolgok, amelyeket Johnny nem lát előre: ezek a dolgok rejtve maradnak előtte, örökre megbújnak az úgynevezett holtsávban.

Néhányan úgy gondolják, Johnny csupán közönséges csaló, mások viszont – mint George Bannerman, Castle Rock seriffje – szeretnének hinni neki. Mert Bannermannek egy rejtélyes gyilkosságsorozatot kell megoldania, amelyet az úgynevezett Castle Rock-i fojtogató követett el.

Végül ott van Greg Stillson. Egy különös, sőt, különc politikus, aki az Egyesült Államok elnöke szeretne lenni – bármi áron is. Johnny Smith találkozik Stillsonnal, kezet ráz vele… és szörnyű látomása támad a távoli jövőt illetően a férfival kapcsolatban. Ezért elhatározza, minden áron megakadályozza, hogy Stillson hatalomhoz jusson. Le akarja lőni, de Stillson megszeg egy tabut (egy gyerek mögé bújik a fegyveres támadója elől). A testőrök ugyan lelövik Smith-t, de az esetnek szemtanúja egy amatőr fényképész, aki nyilvánosságra hozza az esetről készült képeket. Stillson minden jövőbeli terve semmivé foszlik.

Érdekességek[szerkesztés]

  • King valós személyről, a holland Peter Hurkosról (19111988) mintázta a könyv főhősét, aki leesett a létráról, fejsérülést szenvedett, majd ezt követően azt állította, hogy ha megérint egy embert, akkor belelát annak életébe, gondolataiba.
  • A regényből David Cronenberg 1983-ban filmet forgatott Christopher Walken főszereplésével.
  • 2002-ben amerikai-kanadai koprodukcióban filmsorozat készült belőle Anthony Michael Hall főszereplésével. A sorozatból összesen hat évad készült 2002 és 2007 között.

Magyarul[szerkesztés]

  • A holtsáv; ford. Fencsik Flóra; Magvető, Bp., 1986 (Albatrosz könyvek)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]