A Búra alatt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Búra alatt
Szerző Stephen King
Eredeti cím Under the Dome
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Scribner
Kiadás dátuma 2009
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 2012
Fordító Szántó Judit
Média típusa könyv
ISBN9789630794435

A Búra alatt (Under the Dome) Stephen King amerikai író 2009-ben megjelent regénye.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy valamikor 2012 utáni októberi reggelen hirtelen gyorsasággal láthatatlan búra ereszkedik a Maine államban található Chester's Mill nevű fiktív községre. Már ez a váratlan esemény is számos balesettel és katasztrófával jár, ám a mintegy háromezer lakos számára csak ezután kezdődnek az igazi megpróbáltatások. Teljes izolációba kerülnek ugyanis, a láthatatlan akadályt, erőteret sehogy sem lehet megsemmisíteni, sem belülről, sem kívülről. Gyenge légáramlatok átjutnak a búrán, de a patakok és folyók vize nem, így a lakosok szinte teljesen el vannak zárva a külvilágtól.

Mindennapi életük során azonban nem csak ezzel az akadállyal kell megküzdeniük, hanem teljesen hétköznapi eseményekkel is: bűnözéssel, gyilkosságokkal és politikusok hatalmi vágyaival, harcaival.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Érdekességek[szerkesztés]

A szerző a könyv alapjait a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején alkotta meg, de a mű akkoriban kétszeri nekifutásra is befejezetlen maradt. A két kísérlet a The Cannibals és az Under the Dome munkacímet viselte.

A könyv alaphelyzete hasonlóságot mutat A Simpson család – A film című 2007-es alkotással, amelyben az elnök parancsára a Környezetvédelmi Ügynökség hatalmas üvegbúrát helyez Springfieldre, így elzárva a lakosságot a külvilágtól. Annak érdekében, hogy King tisztázza a helyzetet, a könyv megjelenése után közzétette honlapján a hetvenes évek végén született kezdeményezését, amelyben már olvasható a későbbi alaphelyzet. Ezzel eloszlatta a plágium legcsekélyebb gyanúját is.[1]

A Végítélet és az Az regények után – leszámítva A Setét Torony-sorozatot – ez az író harmadik leghosszabb műve (az amerikai kemény fedelű első kiadás 1074 oldalt számlál). A magyar nyelvű kiadás két kötetben jelent meg.

A természetfölötti alaphelyzettől eltekintve a mű szinte teljes egészében nélkülözi a sci-fi- és horror-elemeket. Az író célja sokkal inkább egy kis, zárt közösség mindennapi életének és küzdelmeinek bemutatása. Emellett pedig - a regény magasabb szintjén - komoly társadalomkritikát fogalmaz meg a szerző, és azt a kérdést boncolgatja, milyen jövő várhat az emberiségre, ha nem változtat jelenlegi szokásain.

Magyarul[szerkesztés]

  • A búra alatt; ford. Szántó Judit; Európa, Bp., 2011

Hivatkozások[szerkesztés]