Rage (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rage
Szerző Stephen King, Richard Bachman álnéven
Eredeti cím Rage
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Téma pszichothriller
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó New American Library
Kiadás dátuma 1977
Média típusa könyv
ISBNISBN 9780451076458
SablonWikidataSegítség

A Rage Stephen King amerikai író 1977-ben megjelent regénye, amelyet Richard Bachman álnéven adott ki. Magyarul mindezidáig nem jelent meg, és az erőszakos iskolai cselekmények számának növekedése miatt ez a továbbiakban sem látszik valószínűnek.[forrás?] 1966-ban elkezdte írni a regényt. Eredetileg a Getting It On címet adta neki.

Cselekmény[szerkesztés]

A Rage – amelynek magyar kiadása régóta várat magára, sőt, az előzményeket ismerve nem kizárt, hogy sosem fog magyarul megjelenni – valójában Charlie Decker személyes története, aki – miután lelőtte két tanárát – az egész osztályát túszként tartja fogva. A könyv nagyrészt azokkal az okokkal és eseményekkel foglalkozik, amelyek elvezettek ehhez a sajnálatos helyzethez. Nem csak Charlie személyes élettörténetét ismerhetjük meg azonban, hanem néhány osztálytársáét is, akik nagyrészt – felettébb meglepő módon – sajnálattal viszonyulnak Charlie-hoz. Bár néhányuk számára a kialakult helyzet felér a világvégével – ahogyan ez meg is fogalmazódik a műben –, végeredményben mégiscsak Charlie az, akinek a történet befejeztével felelnie kell tetteiért.

Érdekességek[szerkesztés]

Az első, Richard Bachman néven megjelentetett King-regény azért vált különösen ismertté, mert a szerző 2000-ben úgy döntött, hogy nem engedélyezi a könyv amerikai utánnyomását, miután a kilencvenes évek végén több olyan iskolai lövöldözésre is sor került, amilyent a regény is tematizál. Ráadásul a mű egy példánya felbukkant egy Michael Carneal nevű fiú holmija között, aki 1997. december 1-jén lövöldözést rendezett egy amerikai iskolában.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]