Bilincsben (könyv)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bilincsben
SzerzőStephen King
Eredeti címGerald's Game
Ország USA
Nyelvangol
Témaamerikai irodalom
Műfajhorror
Kiadás
KiadóViking Press
Kiadás dátuma1992
Magyar kiadóEurópa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma1994
FordítóSzántó Judit
Média típusakönyv
Oldalak száma388 (1994)
ISBNISBN 9630756773 (1994)
SablonWikidataSegítség

A Bilincsben (Gerald's Game) Stephen King amerikai író 1992-ben megjelent regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Szántó Judit fordításában, 1994-ben.

2017-ben filmfeldolgozás is készült belőle.

Cselekmény[szerkesztés]

A mű egyszerre íródott a Dolores című regénnyel, és ugyanúgy 1992-ben, illetve 1963-ban játszódik, mint az a mű, csak épp nem Long Tall Island-en, hanem a Kashwakamak-tónál. 1963 volt az az év, amikor a teljes napfogyatkozás következtében július 20-án elsötétült az ég Maine állam ezen része felett. Ez az esemény mindkét regény híres momentuma, és érdekes, izgalmas módon köti össze őket.

A könyv Jessie Burlingame történetét meséli el, akinek férje, Gerald az eldugott nyaralóban az ágyhoz bilincseli feleségét, mert csak így képes felcsigázni vágyát. Jessie, aki megelégeli férje játszadozását, ágyékon rúgja őt, a férfi pedig szívrohamot kap.

Ekkor kezdődik a nő háromnapos kínszenvedése: nem elég, hogy folyamatosan különböző hangokat hall, amelyek mind másra biztatják, de betéved a házba egy kutya is és elkezdi marcangolni Gerald tetemét. Valamint idővel rá kell döbbennie, hogy talán még sincs annyira egyedül, mint hitte...

Magyarul[szerkesztés]

  • Bilincsben; ford. Szántó Judit; Európa, Bp., 1994

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]