Rémület a sivatagban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rémület a sivatagban
Szerző Stephen King
Eredeti cím Desperation
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj horror
Díjak Locus Award for Best Horror Novel (Tóparti kísértetek, 1997, Expiration Date)
Kiadás
Kiadó Viking Press
Kiadás dátuma 1996
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1997
Fordító Bihari György
Média típusa könyv
Oldalak száma 638 (1997)
ISBNISBN 9630762315 (1997)
SablonWikidataSegítség

A Rémület a sivatagban (Desperation) Stephen King amerikai író 1996-ban megjelent regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg 1997-ben, Bihari György fordításában.

Cselekmény[szerkesztés]

A regény eredeti címe (Desperation) arra a sivatagbéli kisvárosra utal, ahol a véletlen folytán találkozik néhány ember. A legkülönfélébb figurák csupán átutazóban volnának Desperation városán, de nemsokára olyan elhagyatott kisvárosban találják magukat, ahol egyvalaki uralkodik: Collie Entragian, Desperation város seriffje.

Cynthia Smith, John Marinville, Audrey Wyler, a kis David Carver és a többiek hamar rádöbbennek azonban, hogy valójában nem Entragian az úr Desperation városában, hanem egy másik, sokkalta hatalmasabb erő, amelynek valami köze van a városban található bányákhoz. Az összes utazónak össze kell fognia, hogy együttesen felvehessék a harcot a gonosz ellen, amelyre többen csak Tak-ként hivatkoznak. Senki sem tudja igazán, mi is, vagy ki is valójában Tak, de David, a kisfiú sejt valamit.

A Rémület a sivatagbanhoz szorosan kapcsolódik A rendcsinálók című regény, mely a számos kérdést felvető "párregény"-ének tekinthető. A rendcsinálók ugyanis szintén jelen regény néhány szereplőjének történetét meséli el, köztük Takét, de koncepciója más, hiszen az a regény Richard Bachman néven, Stephen King írói álnevén jelent meg.

Magyar kiadás[szerkesztés]

  • Rémület a sivatagban; fordította: Bihari György; Európa, Budapest, 1997

Feldolgozás[szerkesztés]

Desperation címen Mick Garris rendezett tévéfilmet a történetből. A főszerepeket Ron Perlman, Tom Skerritt, Steven Weber és Annabeth Gish alakítja.[1] Magyarországon Sivatagi rémálom[2] és Kétségbeesés[3] címmel is sugározták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kétségbeesés az Internet Movie Database oldalon (angolul)
  2. 'Stephen King - Sivatagi rémálom'. port.hu. [2011. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 1.)
  3. 'Kétségbeesés'. port.hu. (Hozzáférés: 2011. január 1.)