Tortúra (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tortúra (Misery)
Szerző Stephen King
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Műfaj
Előző A sárkány szeme
Következő A rémkoppantók
Kapcsolódó film Tortúra
Díjak Bram Stoker-díj a legjobb regényért (A bárányok hallgatnak (regény), 1987)
Kiadás
Kiadó Viking
Kiadás dátuma 1987. június 8.
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Fordító Szántó Judit
Oldalak száma 420
ISBNhelytelen ISBN kód: 0-670-81364-8 0-670-81364-8, helytelen ISBN kód: 978-0-670-81364-3 978-0-670-81364-3
SablonWikidataSegítség

A Tortúra (Misery) Stephen King amerikai író 1987-ben megjelent pszichológiai horror thriller regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Szántó Judit fordításában 1990-ben.

Cselekmény[szerkesztés]

A sikeres író, Paul Sheldon a Sziklás-hegységben télvíz idején autóbalesetet szenved, miután éppen befejezte legújabb regényét. Legnagyobb szerencséjére – legalábbis kezdetben így hiszi – Annie Wilkes talál rá és menti meg az életét, aki nem csak képzett ápolónő, de Sheldon első számú rajongójának mondja magát.

Az író azonban hamarosan rádöbben, hogy kivel is van dolga: egy mindenre elszánt, a világtól elzárva élő, labilis idegállapotú nőszeméllyel, aki új regényt akar kicsikarni bálványából, amely csak az övé lesz. És eközben a jelek szerint semmilyen eszköztől nem riad vissza.

Érdekességek[szerkesztés]

King és kiadója eredetileg azt tervezte, hogy Richard Bachman néven jelenteti meg ezt a regényét is, ám miután Stephen Brown könyvkereskedő fényt derített az addig féltve őrzött titokra, a könyv végül Stephen King saját neve alatt került a boltokba. Egy londonba tartó repülőjáraton álmodta meg a regény szereplőit és cselekményét. Nagy hatással voltak rá rajongóitól kapott levelei, amiben A sárkány szeme (regény)-ét bírálták mert inkább fantasy volt és nem hasonlított előző írásaira.

Adaptációk[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Tortúra. Regény; ford. Szántó Judit; Árkádia, Budapest, 1990

Források[szerkesztés]