Derry (fiktív település)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Derry egy fiktív Maine-állambeli amerikai kisváros, Stephen King több művének helyszíne.

Első alkalommal A test című kisregényben (A remény rabjai, 1982) bukkan fel, majd több művében ismét előkerül. A legrészletesebben természetesen a legterjedelmesebb Az (1986) című mű foglalkozik a város történetével, illetve lakóival. A Nem jön szememre álom (1994) cselekménye is teljes egészében itt zajlik, így innen is értékes kiegészítéseket lehet összegyűjteni. A Tóparti kísértetek (1998) csak az elején szorítkozik Derry városára, de ez a helyszín mindenképpen fontos elem a regényben. Az Álomcsapda (2001) azért különösen érdekes, mert a város ugyan csak rövid ideig helyszíne a cselekménynek, mégis megtudunk egyet s mást az Az című mű óta eltelt évekről.

King a 11/22/63 (2011) című regényében néhány fejezet erejéig visszatér a városba és az Az (1986) című mű történéseihez, felvonultatva néhány jól ismert szereplőt.

A többi említett műben a város, illetve történelme nem játszik túlzottan nagy szerepet, neve csupán említés szintjén, vagy a cselekmény helyszíneként szerepel.

King Derryvel foglalkozó regényeiből kiderül, hogy a várost egy, az alakját változtató szörny uralja, amely félelemben tartja a lakosokat, számtalan tragédiáért és gyilkosságért felelős.

Ezen felül A rémkoppantók c. alkotásában is említésre kerül, mint 'lehetséges úti cél".

Hatások[szerkesztés]

Derry megteremtését H. P. Lovecraft művei inspirálták, aki egyébként is nagy hatással volt Kingre. Lovecraft kitalált három új-angliai kisvárost (Arkham, Dunwich és Innsmouth), és King ezt az ötletet kölcsönözte ki, amikor létrehozta Jerusalem’s Lot, Castle Rock, és Derry települést.

A város felbukkanása[szerkesztés]