Lisey története

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lisey története
Szerző Stephen King
Eredeti cím Lisey's Story
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj horror
Díjak Bram Stoker-díj a legjobb regényért (2006)
Kiadás
Kiadó Charles Scribner’s Sons
Kiadás dátuma 2006
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 2008
Fordító Totth Benedek
Média típusa könyv
Oldalak száma 684 (2008)
ISBNISBN 9789630784641 (2008)

Lisey története (Lisey's Story) Stephen King amerikai író 2006-ban megjelent regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Totth Benedek fordításában, 2008-ban.

Cselekmény[szerkesztés]

Ahogyan King számos regényében és novellájában, ezúttal is egy író, mégpedig Scott Landon a regény egyik főszereplője, még akkor is, ha már a regény kezdetekor két éve halott. Felesége, Lisey – miután többé-kevésbé túltette magát a gyászon – úgy dönt, hogy nővére segítségével rendet rak férje szobájában, illetve felméri írói hagyatékát. Ennek során kibontakozik a szemünk előtt házasságuk története, Scott írói munkássága és gyermekkora is, ami óriási hatással volt egész életére.

Műfaj[szerkesztés]

A könyv tartalmát ugyanolyan nehéz lenne visszaadni, mint meghatározni a műfaját. Szerelmi szál ugyanúgy szerepel benne, mint a King esetében gyakran felfedezhető horrorisztikus elemek, de a cselekmény egy része miatt a könyv a fantasy műfajába is besorolható.

Érdekességek[szerkesztés]

A regény alapötlete a Stephen Kinget ért súlyos balesetet követő hazatérésekor fogant meg az íróban, amikor meglátta, hogy felesége, Tabitha a távolléte idején átrendezte a szobáját, és sok minden máshogy van, ahogyan ő azt hátrahagyta.

Magyarul[szerkesztés]

  • Lisey története; ford. Totth Benedek; Európa, Bp., 2008

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]