Tűzgyújtó (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tűzgyújtó
SzerzőStephen King
Eredeti címFirestarter
Ország USA
Nyelvangol
Műfajhorror
Kiadás
KiadóViking Press
Kiadás dátuma1980
Magyar kiadóMaecenas Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma1990
FordítóBoris János, Gáspár András, Jeszenszky Zita (1990), Boris János ,Palkó Katalin (2010)
Média típusakönyv
Oldalak száma478 (1990)
ISBNISBN 9637827056 (1990)
A Wikimédia Commons tartalmaz Tűzgyújtó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tűzgyújtó (Firestarter) Stephen King amerikai író 1980-ban megjelent regénye. Magyarul először a Maecenas Könyvkiadónál jelent meg a regény, Gáspár András, Boris János és Jeszenszky Zita fordításában, 1990-ben, majd Boris János és Palkó Katalin új fordításában, az Európa Könyvkiadónál, 2010-ben.

A Tűzgyújtó egyrészt tudományos-fantasztikus regény, másrészt a gyermeki lelki világot boncolgató mű.

Cselekmény[szerkesztés]

A Tűzgyújtó egy kislány, Charlie McGee és édesapjának, Andy-nek a története. Andy és felesége még egyetemistaként részt vett egy kísérletben, amelynek váratlan mellékhatása volt. Andy-nek a kísérletet követően megvan az a képessége, hogy rávegyen embereket arra, hogy azt tegyék vagy gondolják, amit ő szeretne. Andy lánya, Charlie azonban sokkal veszélyesebb képességgel rendelkezik: ő tűzgyújtó, vagyis meg tud gyújtani dolgokat, és ehhez elég, ha csak erősen koncentrál.

A Műhely, az amerikai kormány titkos szervezete, amely anno a kísérletért is felelős volt, évek óta próbálja megkaparintani Charlie-t saját céljai számára. A Műhely számára dolgozó emberek korábban már megölték a kislány anyját, most pedig végleg meg akarják szerezni Charlie-t. Így aztán a gyermek és édesapja egyre csak menekül, de a kormányszervezet túl ravasznak bizonyul. Bebörtönzik a kislányt és Andy-t, persze egymástól elkülönítve, és mindent megtesznek azért, hogy kivizsgálják és feltérképezzék Charlie képességét. Persze sem a lány, sem pedig az édesapa nem akar örökké fogságban élni, így aztán mindegyikőjük tervet eszel ki arra, hogyan tudna kiszabadulni és hogyan tudná kiszabadítani a másikat.

Magyar nyelvű kiadások[szerkesztés]

  • Tűzgyújtó; fordította: Boris János, Gáspár András, Jeszenszky Zita; Maecenas, Budapest, 1990
  • A tűzgyújtó; fordította: Boris János, Palkó Katalin; Európa, Budapest, 2010
  • Tűzgyújtó; fordította: Boris János, Palkó Katalin; Európa, Budapest, 2022

Érdekességek[szerkesztés]

A művet Amerikában korlátozott példányszámban (26 darab) is kiadták. Ezeknek az A és Z közötti betűjelzéssel ellátott példányoknak az az érdekessége, hogy azbesztbe vannak kötve.