Tűzgyújtó (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Tűzgyújtó (Firestarter) Stephen King amerikai író 1980-ban megjelent regénye.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Tűzgyújtó egy kislány, Charlie McGee és édesapjának, Andy-nek a története. Andy és felesége még egyetemistaként részt vett egy kísérletben, amelynek váratlan mellékhatása volt. Andy-nek a kísérletet követően megvan az a képessége, hogy rávegyen embereket arra, hogy azt tegyék vagy gondolják, amit ő szeretne. Andy lánya, Charlie azonban sokkal veszélyesebb képességgel rendelkezik: ő tűzgyújtó, vagyis meg tud gyújtani dolgokat, és ehhez elég, ha csak erősen koncentrál.

A Műhely, az amerikai kormány titkos szervezete, amely anno a kísérletért is felelős volt, évek óta próbálja megkaparintani Charlie-t saját céljai számára. A Műhely számára dolgozó emberek korábban már megölték a kislány anyját, most pedig végleg meg akarják szerezni Charlie-t. Így aztán a gyermek és édesapja egyre csak menekül, de a kormányszervezet túl ravasznak bizonyul. Bebörtönzik a kislányt és Andy-t, persze egymástól elkülönítve, és mindent megtesznek azért, hogy kivizsgálják és feltérképezzék Charlie képességét. Persze sem a lány, sem pedig az édesapa nem akar örökké fogságban élni, így aztán mindegyikőjük tervet eszel ki arra, hogyan tudna kiszabadulni és hogyan tudná kiszabadítani a másikat.

A Tűzgyújtó egyrészt tudományos-fantasztikus regény, másrészt a gyermeki lelki világot boncolgató mű.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A művet Amerikában korlátozott példányszámban (26 darab) is kiadták. Ezeknek az A és Z közötti betűjelzéssel ellátott példányoknak az az érdekessége, hogy azbesztbe vannak kötve.