A Fekete Ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Fekete Ház
Szerző Stephen King, Peter Straub
Eredeti cím Black house
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj horror
Előző A Talizmán
Kiadás
Kiadás dátuma 2001
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 2003
Fordító Bihari György
Média típusa könyv
Oldalak száma 816 (2003)
ISBNISBN 9630774666 (2003)
SablonWikidataSegítség

A Fekete Ház (Black House) Stephen King és Peter Straub amerikai írók közösen írt, 2001-ben megjelent regénye, A Talizmán című, 1984-ben megjelent mű folytatása. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Bihari György fordításában, 2003-ban.

Cselekmény[szerkesztés]

A tizenhét évvel A Talizmán után megjelent mű az időközben felnőtté vált Jack Sawyer történetét meséli el. Fontos megemlíteni, hogy a regény akkor is élvezhető, ha valaki nem olvasta az első részt, de a történet érthetőbb és élvezetesebb, ha az előzményét is olvastuk.

Jack Sawyer, a visszavonult nyomozó egy French Landing nevű kis helyre érkezik, hogy segítsen a rendőrségnek egy gyermekgyilkosság-sorozat felderítésében. Jack és az egyik eltűnt gyermek szülei azonban hamar rájönnek, hogy a kis Tyler Marshall még minden valószínűség szerint életben van. Nem telik bele sok időbe, és Jack azt is megtudja, hol kell lennie Tylernek – egy másik világban. Egy párhuzamos világban.

Ez az a pont a történetben, amikor bekapcsolódik a műbe Stephen King hétkötetes eposza, A Setét Torony-ciklus. Speedy Parker, alias Parkus, Jack régi barátja, mesél neki a harcosról, a Bíbor Királyról és magáról a toronyról, valamint elmagyarázza neki azt, hogy miképpen illeszkedik a mi világunkban történt gyermekgyilkosság-sorozat ebbe a másik, vagyis Roland, a Bíbor Király és sok más teremtmény világába.

A fekete ház ötvözi a fantasy világát, a misztikus és horrorisztikus elemeket.

Magyarul[szerkesztés]

  • Stephen King–Peter Straub: A fekete ház; ford. Bihari György; Európa, Bp., 2003

Érdekességek[szerkesztés]

King és Straub nem zárta ki az esetleges újabb jövőbeli együttműködést, így többször szóba került már közöttük a mű folytatása, egy esetleges harmadik rész is.

Források[szerkesztés]