A Fekete Ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Fekete Ház
SzerzőStephen King, Peter Straub
Eredeti címBlack house
Ország USA
Nyelvangol
Műfajhorror
ElőzőA Talizmán
Kiadás
Kiadás dátuma2001
Magyar kiadóEurópa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma2003
FordítóBihari György
Média típusakönyv
Oldalak száma816 (2003)
ISBNISBN 9630774666 (2003)
SablonWikidataSegítség

A Fekete Ház (Black House) Stephen King és Peter Straub amerikai írók közösen írt, 2001-ben megjelent regénye, A Talizmán című, 1984-ben megjelent mű folytatása. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Bihari György fordításában, 2003-ban.

Cselekmény[szerkesztés]

A tizenhét évvel A Talizmán után megjelent mű az időközben felnőtté vált Jack Sawyer történetét meséli el. Fontos megemlíteni, hogy a regény akkor is élvezhető, ha valaki nem olvasta az első részt, de a történet érthetőbb és élvezetesebb, ha az előzményét is olvastuk.

Jack Sawyer, a visszavonult nyomozó egy French Landing nevű kis helyre érkezik, hogy segítsen a rendőrségnek egy gyermekgyilkosság-sorozat felderítésében. Jack és az egyik eltűnt gyermek szülei azonban hamar rájönnek, hogy a kis Tyler Marshall még minden valószínűség szerint életben van. Nem telik bele sok időbe, és Jack azt is megtudja, hol kell lennie Tylernek – egy másik világban. Egy párhuzamos világban.

Ez az a pont a történetben, amikor bekapcsolódik a műbe Stephen King hétkötetes eposza, A Setét Torony-ciklus. Speedy Parker, alias Parkus, Jack régi barátja, mesél neki a harcosról, a Bíbor Királyról és magáról a toronyról, valamint elmagyarázza neki azt, hogy miképpen illeszkedik a mi világunkban történt gyermekgyilkosság-sorozat ebbe a másik, vagyis Roland, a Bíbor Király és sok más teremtmény világába.

A fekete ház ötvözi a fantasy világát, a misztikus és horrorisztikus elemeket.

Magyarul[szerkesztés]

  • Stephen King–Peter Straub: A fekete ház; ford. Bihari György; Európa, Bp., 2003

Érdekességek[szerkesztés]

King és Straub nem zárta ki az esetleges újabb jövőbeli együttműködést, így többször szóba került már közöttük a mű folytatása, egy esetleges harmadik rész is.

Források[szerkesztés]