Kedvencek temetője (film, 1989)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kedvencek temetője
(Pet Sematary)
1989-es amerikai film

A film főcíme
A film főcíme
RendezőMary Lambert
ProducerRichard P. Rubinstein
AlapműÁllattemető
Műfaj
 • horrorfilm
 • zombifilm
 • regény alapján készült film
ForgatókönyvíróStephen King
FőszerepbenDale Midkiff
Fred Gwynne
Denise Crosby
Brad Greenquist
Miko Hughes
Blaze Berdahl
Susan Blommaert
ZeneElliot Goldenthal
OperatőrPeter Stein
VágóDaniel P. Hanley
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínMaine
Játékidő103 perc
Költségvetés11.500.000 $ [1]
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
BemutatóUSA 1989. április 21.
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25147/2019)
Kronológia
KövetkezőKedvencek temetője 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kedvencek temetője (Pet Sematary) az Állattemető című regény alapján készült, amit Stephen King írt, aki egyben a film forgatókönyvírója is. A filmet Mary Lambert rendezte 1989-ben. A főbb szerepekben Dale Midkiff, Denise Crosby, Blaze Berdahl, Miko Hughes és Fred Gwynne látható. A film középpontjában a Creed család áll, akik egy Maine állambeli országúti házba költöznek. A háztól nem messze fekszik a Kedvencek temetője, amelybe főleg az autók által elütött házi kedvenceiket temetik az emberek. A temetőn túl található egy elhagyatott indiántemető is, mely sötét titkokat rejt. A család életében hamarosan tragédia következik be, amit az apa szeretne meg nem történté tenni. Ezért Louis, az apa kihasználja az indiántemető természetfölötti képességeit, hogy rendbe hozza a dolgokat, de próbálkozásai balul sülnek el, mert az a temető egy elátkozott hely.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Creed család Chicagóból egy Boston közeli kis városba költözik. Egy főút mellett fekszik az új házuk, melyben már régóta nem lakott senki. Beköltözéskor a kisfiúk, Gage majdnem kiszalad az úttestre, de még mielőtt elütné egy kamion, Jud megmenti. Jud egy idős öregember, aki egyedül lakik a szomszéd házban. A férfi figyelmezteti őket, hogy nagyon kell vigyázni, mert sok kamion jár errefelé. Mikor megismerkednek, Ellie, a Creed család kislánya, nagyon aggódik a macskájuk, Church miatt, hogy elüti egy kamion és elpusztul. Louis a házuktól vezető ösvényről kérdezősködik, Jud elmondja Nekik, hogy az ösvény a Kedvencek temetőjébe vezet, ahová kisállatokat szoktak temetni. Elmennek a temetőbe, és Jud megmutatja Ellie-nek azt a sírt, ahová ő temette a kutyáját, amikor kicsi volt.

A kis Gage vérszomjasan tér vissza a halálból

Louisra a helyi kisváros kórházában már az első napján komoly megpróbáltatás vár. A súlyosan sérült Pascowt hozzák be. Már mindenki lemond a fiúról Louist kivéve, aki még megpróbálja megmenti a fiú életét. De Pascow életét már Ő sem tudja megmenteni, és a fiú meghal. A halál beállta után a fiú lelke segíteni akar Louisnak, amiért megpróbálta megmenti és a végsőkig küzdött az életéért. Álmában Pascow elviszi az orvost a temetőbe és figyelmezteti , hogy ne menjen túl a Kedvencek temetőjén mert azon túl csak a halottak járnak. A doktor nagyon meg van rémülve, és csak rossz álomnak szeretné hinni. Reggel az ágyában ébred, s arra gondol hogy csak rosszat álmodott, de mikor ki akar szállni az ágyból megdöbbenve tapasztalja hogy tiszta sár a lába. Hálaadás napjára Louis egyedül marad otthon, míg a családja Chicagóba utazik, amikor is csörög a telefon. Jud telefonál mert szerinte Church holttestét találta meg az út mellett. A két férfi elindul eltemetni a macskát, de mikor a Kedvencek temetőjébe érnek Jud azt mondja Louisnak, hogy menjenek tovább és a temetőn túl temessék el a macskát. Jud elviszi a férfit a Mik-Mak indiánok temetőjébe, és azt mondja a doktornak hogy itt ássa el a macskát. Ő maga nem segít Louisnak, mert szerinte mindenkinek magának kell eltemetnie a halottait. Jud megígérteti az orvossal hogy erről senkinek ne beszéljen.

Másnap az orvos megdöbbenve látja, hogy a macskája visszatért, bár a macska nagyon büdös és agresszív. Átmegy Judhoz és elmondja neki, kétségei vannak, arra gondol hogy talán élve temette el házi kedvencet. Az öregember elmondja, hogy amikor kisgyerek volt, először az indián temetőbe ásta el a kutyáját, de rendkívül agresszíven tért vissza, és csak másodjára temette a Kedvencek temetőjébe. Mikor a családja visszatér, a macska büdösségén kívül nem vesznek észre rajta semmi változást. A házvezetőnőjük Missy aki rákos, már nem bírja tovább a fájdalmait és felakasztja magát, ami megrázza a családot. Rachelben régi sebeket szakít fel az öngyilkosság. Férjének elmeséli, egy gyerekkori emlék a nővére Zelda halála jár a fejében. Zelda súlyos fekvőbeteg volt, és a lány családjában már mindenki azt várta hogy mikor hal meg. Zelda akkor halt meg, amikor Rachel egyedül vigyázott rá. Rachelben máig él a félelem hogy mindenki azt hiszi Ő ölte meg Zeldát. A család Juddal piknikezik, amikor váratlan baleset történik, a kis Gaget elüti egy kamion és meghal.

Halála mindenkit megráz, édesanyja csak altatóval tud elaludni. A temetésre eljönnek Rachel szülei is. Rachel édesapja Louist hibáztatja a balesetért. A gyászszertartáson összeverekszik Louissal és a dulakodásban leverik a kisfiú koporsóját. A gyászoló barátoknak kell őket szétválasztaniuk, és lenyugtatniuk őket. A temetés estéjén Judnak baljós érzete támad, ezért átmegy Louishoz. Tudja hogy a férfi el akarja temetni a fiát az indián temetőben hogy a kis Gage visszatérjen a halálból. Jud elmondja hogy hazudott a múltkor és már korábban is temettek el embert az indián temetőben. A második világháború után Timmy Batermant temette el az édesapja, majd a fiú visszatért a halálból, de már nem volt "emberi" és emberekre támadt. A falubeliek és köztük Jud összefogtak, hogy elpusztítsák Timmyt. Amikor a Baterman házhoz értek Timmy épp az apját fojtogatta. A falusiak hogy elpusztítsák a "szörnyet" felgyújtják a házat, de Timmy apja már nem tud kimenekülni, így a fiával mindketten bent égnek a házban. Másnap Louis családja elutazik Chicagóba Rachel szüleihez. Amint elutaznak Rachelék Louis kimegy a temetőbe, és kiássa Gage holttestét. Pascow szelleme figyelmezteti, hogy ne tegye, mert azon a földön átok ül. Louis mégis megpróbálja, mert azzal áltatja magát, hogyha nem sikerül akkor elaltatja a kisfiút, és senki sem fogja megtudni.

Ellienek álmában megjelenik Pascow szelleme hogy figyelmeztesse a közelgő bajra. A kislány elmondja az anyjának aki, miután nem tudja elérni a férjét Judnak telefonál, de a férfi nem látta Louist. Rachel úgy dönt visszautazik, bár Jud próbálja erről lebeszélni. Jud megpróbálja helyrehozni a hibáját, kiül a verandára, hogyha arra járna Louis meg tudja akadályozni a tervében, de elalszik. Rachel a repülőúton hazafelé Zeldával a nővérével álmodik, aki bosszút akar állni Rachelen. Időközben Louisnak sikerül eltemetnie a kisfiút, majd hazamegy és lefekszik. Éjszaka visszatér Gage és elveszi az alvó apja szikéjét és beoson Jud házába. Jud gyereknevetésre ébred, mely a házából jön. Elindul megkeresni Gaget, aki bújocskázik vele és gyereknevetésével csalogatja magához közelebb. Az idős ember az ágya alól hallja a nevetést, ezért lehajol hogy elkapja, de a kisfiú gyorsabb és elvágja a férfi sarkát. A sérült férfit végül könnyedén megöli Gage. Időközben hazaér Rachel, aki Jud házából hangokat hall ezért bemegy megnézni , hogy minden rendben van-e a férfival. A házban megjelenik Neki Zelda szelleme és elmondja, hogy most megöli. Zelda szelleme eltűnik és helyette megjelenik a kis Gage akinek édesanyja megörül, de a kisfiú már nem önmaga és megöli az anyját.

Másnap reggel Louis megtalálja a házban Gage sáros lábnyomait. Apósa felhívja telefonon, hogy rendben megérkezett-e Rachel. Louisnak rossz érzése támad, mikor újracsörög a telefon, de most a kis Gage telefonál és játszani hívja az apját Jud házába. Louisnak világossá válik, hogy a fia embert ölt ezért méreginjekcióval indul a szomszédba. Először a macskát öli meg az udvaron, majd bemegy a házba. Amint a kisfiát keresi megtalálja Jud holttestét, majd tovább keres és ekkor a felesége holttestét is megtalálja. Ekkor Támad rá Gage, akit egy kisebb dulakodás után végül sikerül megölnie. Jud házából a felesége holttestét kihozza, és felgyújtja házat. A holttesttel elindul az indián temetőbe. Pascow megpróbálja lebeszélni hogy ne rontson tovább a helyzetén, de nem sikerül lebeszélnie. A férfi meg van róla győződve, hogy most sikerülni fog mert felesége halála óta nem telt el annyi idő, mint a fia halála óta. Miután eltemette feleségét, a házukban várja hogy visszatérjen. Felesége estére visszajön, de már Ő sem az a nő aki régen volt, állati ösztönei vezérlik és végez a férfival.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[2] Magyar szinkron
(1. szinkron, 1990)[3]
Louis Creed Dale Midkiff Csankó Zoltán
Jud Crandall Fred Gwynne Simon György
Rachel Creed Denise Crosby Hegyi Barbara
Victor Pascow Brad Greenquist Bartucz Attila
Irwin Goldman Michael Lombard Konter László
Gage Creed Miko Hughes ?
Ellie Creed Blaze Berdahl Vadász Bea
Missy Dandridge Susan Blommaert Prókai Annamária
Marcy Charlton Mara Clark ?
Steve Masterton Kavi Raz Szűcs Sándor
Dory Goldman Mary Louise Wilson ?
Zelda Andrew Hubatsek ?
Timmy Baterman Peter Stader Kerekes József
Kamionsofőr John David Moore Faragó József
Pap Stephen King Teizi Gyula

Érdekességek[szerkesztés]

Bakik[szerkesztés]

 • Mikor Rachel belép a konyhába, az asztalon nincs kés, de mikor a férjéhez odalép, már ott van az asztalon.
 • A filmben Creedék háza előtt az US Route 15 nevű út vezet, amely New York államtól Dél-Carolina államig tart. De Maine államon, ahol a film játszódik, nem megy keresztül.
 • Amikor Louis megérkezik Gage sírjához, virágokkal van körülvéve a sírkő, majd egy kis időre megjelenik Neki Pascow szelleme. Mire visszaközelít a kamera a sírra, addigra a virágok eltűnnek.
 • A temetőben egy következő képben egy sárga virágcsokor látható Louis mögött, noha mikor megérkezett, csak fehér virágok voltak a síron.
 • Louis, miközben a feleségét várja, kártyázik. 3 kártyalapot tesz le a padlóra, amikor nyílik az ajtó, majd mikor újra ráközelít a kamera, már több kártyalap van lerakva.

Filmzene[szerkesztés]

 • „Pet Sematary”
Írta: Dee Dee Ramone & Daniel Rey
Előadja: Ramones

 • „Sheena Is A Punk Rocker”
Írta: Ramones
Előadja: Ramones

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. imdb.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 2.)
 2. Szereposztás az IMDb.com szerint
 3. Kedvencek temetője (Pet Sematary, 1989) 1. szinkron (1990). Magyar Szinkron- és Videovállalat, megrendelő UIP Dunafilm az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]