Állattemető (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Állattemető
Szerző Stephen King
Eredeti cím Pet sematary
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj horror
Előző Christine
Következő Ezüst pisztolygolyók
Kiadás
Kiadás dátuma 1983
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1993
Fordító Szántó Judit
Média típusa könyv
Oldalak száma 454 (1993)
ISBNISBN 9630755246 (1993)
SablonWikidataSegítség

Az Állattemető (Pet Sematary) Stephen King amerikai író 1983-ban megjelent regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Szántó Judit fordításában, 1993-ban. 2019-ben Kedvencek temetője címmel jelent meg szintén az Európa Könyvkiadónál Szántó Judit eredeti fordításában.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Az Állattemető a Creed család – Louis, Rachel, Ellie és Gage – történetét meséli el, akik a Maine állambeli Ludlow-ba költöznek. Új otthonuk egy forgalmas út mentén fekszik… és az úgynevezett Állattemető szomszédságában, ahol mindazok a háziállatok találnak végső nyugalomra, akik a forgalmas úton lelték halálukat. Amikor a család macskája, Church hasonlóan szomorú sorsra jut, Jud Crandall, Creedék szomszédja mesél Louisnak egy másik, egy ősi indián temetkezési helyről az Állattemető mögött. Ez a hely abban különbözik a hagyományos Állattemetőtől, hogy az ide temetett kedvencek mindig visszatérnek az élők sorába. Louis úgy dönt, hogy Church-öt ide temeti, és a macska vissza is tér. Kissé másképp viselkedik ugyan, mint korábbi életében – bűzlik és patkányokat visz a házba –, de ettől eltekintve a régi jó Church-ről van szó.

Így aztán, amikor Creedék kisfiát, Gage-t hónapokkal később tragikus módon elüti egy kamion, a gyászoló apa nem lát más kiutat, hogy megbirkózzon ezzel a szörnyű eseménnyel: a mikmek indiánok rejtélyes temetkezési helyén földeli el a kisfiút, és reménykedik abban, hogy visszatér, ahogyan Church is visszatért.

Az Állattemető fő témája az élet, a halál, a remény és a gyász, de egyben egy barátság története is. Louis és Jud közeli barátokká válnak – de végül is Jud az, aki javasolja a férfinak, hogy az Állattemetőn túl ássa el Church-öt. Később ugyan mindenáron megpróbálja lebeszélni Louist arról, hogy elgondolkozzon azon, hogy a fiát is ott temesse el, de végeredményben ő volt az, aki megemlítette neki az ősi temetkezési helyet, és ezzel együtt kell élnie.

A mű több helyütt klasszikus tabutémákat érint, és át is lépi a hagyományosnak mondható határokat.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Érdekességek[szerkesztés]

A regény a szerző egyik leglehangolóbb műve. Ő maga is többször beismerte interjúkban, hogy egy időre félre kellett tennie a félkész kéziratot, mert úgy érezte, túl messzire merészkedett. Valójában több történést, benyomást is felhasznált a regény megírása során. Így valóban létezett egy a könyvben leírt állattemetőhöz hasonló hely Orringtonban, ahol King a hetvenes évek végén megírta a könyvet. King lányának Smuckey nevű macskáját szintén egy teherautó ütötte el. Fia pedig állítólag hajszál híján ugyanerre a sorsa jutott néhány hónappal később.

A regényben King többször említést tesz a The Ramones nevű punk-együttesről, amely később írt egy Pet Sematary című számot, amelyet a regényből készült filmhez is felhasználtak.

A regény címében a sematary szó szándékos félrebetűzés eredménye (helyesen: cemetery).

Az 1989-es filmváltozatban az író is megjelenik, mint Creed család bejárónőjét temető pap.

Magyarul[szerkesztés]

  • Állattemető; ford. Szántó Judit; Európa, Bp., 1993
  • Kedvencek temetője; ford. Szántó Judit; Európa, Bp., 2019

Filmváltozat[szerkesztés]

A Kedvencek temetőjét 1989-ben Mary Lambert rendezte. Főszereplői: Dale Midkiff, Fred Gwynne, Denise Crosby.[1][2] A regény második filmadaptációját 2019-ben Kevin Kolsch és Dennis Widmeyer rendezte. Főszereplői: Jason Clarke, John Lithgow, Amy Seimetz.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]