Rémautó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rémautó
Szerző Stephen King
Eredeti cím From a Buick 8
Ország  USA
Nyelv angol
Műfaj horror
Előző A Fekete Ház
Következő A coloradói kölyök
Díjak International Horror Guild Award (Stephen King, 2003)
Kiadás
Kiadó Charles Scribner’s Sons
Kiadás dátuma 2002
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 2003
Fordító Bihari György
Média típusa könyv
Oldalak száma 430 (2003)
ISBNISBN 9630773090 (2003)

A Rémautó (From a Buick 8) Stephen King amerikai író 2002-ben megjelent regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Bihari György fordításában, 2003-ban.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

2001 júliusában Curt Wilcox rendőrtiszt életét veszti egy autóbalesetben a Statler nevű fiktív nyugat-pennsylvaniai városban. Tizennyolc éves fiának, Nednek, egy évvel később hat volt kolléga és barát, Shirley, Sandy, Arky, Eddie, Huddie és Phil elmesél egy történetet. Egy történetet a gyerek édesapjáról, és egy titokzatos kocsiról, egy Buick 8 Roadmasterről, amely még mindig a rendőrség egyik fészerében áll.

A történetnek látszólag semmi köze Curt Wilcox halálához, annál inkább más furcsa történésekhez. Időről időre valaki vagy valami majdhogynem nyomtalanul eltűnik Statlerből. Ennis Rafferty, a pennsylvaniai rendőrség egyik tagja is köztük van. De vannak dolgok, amik váratlanul feltűnnek a Buick környezetében: dolgok, amelyek a jelek szerint egy másik világból származnak. Például valami, ami úgy néz ki, mint egy denevér, valami, ami hasonlít egy nagyméretű halra, és valami sárgás-rózsaszínű, ami semmilyen élőlényre sem hasonlít.

Ned Wilcox meghallgatja a hat rendőr által elmesélt történetet, és válaszokat akar. Nem csupán válaszokat az autóval kapcsolatos kérdéseire, de – mindenekelőtt – válaszokat az édesapja halálával kapcsolatosakra. Mert, végül is, mégiscsak úgy néz ki, hogy van összefüggés a Buick megjelenése és Curt halála között. Kielégítő válaszokat azonban egyik rendőr sem tud neki adni. Elmondják a történetet a maga nyers formájában – ez minden, amit tehetnek. Ha vannak egyáltalán válaszok vagy következtetések, azokat Nednek kell levonnia.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Rémautó; ford. Bihari György; Európa, Bp., 2003

Érdekességek[szerkesztés]

A Rémautó azért számít különleges regénynek Stephen King pályafutásában, mert a véletlen úgy hozta, hogy a könyv első vázlatát saját, majdhogynem végzetes 1999-es balesete előtt írta. Curt balesetének részletei pedig megdöbbentő hasonlóságokat mutatnak a sajátjával. Erről a könyv utószavából értesülünk.

A regény szerkezete részben emlékeztet az író Az című művére, hiszen ahhoz hasonlóan váltogatja a jelenben történő és múltban lezajlódott eseményeket, és a szereplők különböző szemszögből mesélik el az eseményeket.

A könyv címválasztását Bob Dylan From a Buick 6 című dala inspirálta.