A halálsoron

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A halálsoron
Szerző Stephen King
Eredeti cím The Green Mile
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Műfaj regény
Kapcsolódó film Halálsoron (1999)
Kiadás
Kiadó Signet Books
Kiadás dátuma 1996
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1997
Fordító Bihari György
ISBN ISBN 9630761459

A halálsoron (The Green Mile) Stephen King amerikai író 1996-ban, hat kötetben megjelent folytatásos regénye, amelyet 2000-ben egy kötetben is kiadtak.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet főhőse John Coffey, egy színes bőrű hajléktalan ember, akit a Cold Mountain fegyház E blokkjába börtönöznek be – a halált jelentő blokkba. Ez az a hely, amely otthont ad az Öreg Füstösnek, vagyis a villamosszéknek, és természetesen magának a halálsornak. Annak a folyosónak, amely a halált jelentő villamosszékhez vezet. Coffey-t megvádolják, majd bűnösnek találják a Detterick ikrek meggyilkolásában. A két halott kislányt karjaiban találták meg egy mezőn.

De a többi börtönlakó története is ez egyben: Arlen Bitterbucké, az indiáné, aki az első, akit a történet során kivégeznek; Eduard Delacroix-é, a kis franciáé és Billy Whartoné, aki az egyik legveszélyesebb börtönlakó, aki valaha Cold Mountainbe került. Megismerjük természetesen az őröket is, Paul Edgecombe-ot, Brutus Howellt, Dean Stantont, Harry Terwilligert, és persze Percy Wetmore-t, aki a legalkalmatlanabb őr, akit az ember csak el tud képzelni. És van még egy roppant fontos szereplője a történetnek: Mr. Jingles, az egér, amely időről időre felbukkan az E blokkban.

John Coffey azonban valahogy különbözik a többi rabtól: fél a sötétben, az idő nagy részében könnyezik a szeme, és van egy képessége, amelyet használni tud, ha akar. Paul Edgecombe, az E blokk főőre nagyon hamar felismeri ezt. És abban is biztos, hogy nem Coffey ölte meg a két kislányt. Felsorakoztatja bizonyítékait, és meg szeretné győzni kollégáit is. De az ő és John Coffey ideje vészesen fogy.

Stephen King ebben a regényében az élet legnagyobb kérdéseit boncolgatja: az igazságot és a hazugságot, az igazságosságot és az igazságtalanságot, magát az életet és a halált, valamint az evilági és túlvilági dolgokat.

Adaptációk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Frank Darabont rendezésében 1999-ben azonos címmel film is készült a regény alapján Tom Hanksszel a főszerepben.[3]

Források, jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A könyv adatlapja a szerző hivatalos honlapján. (Hozzáférés: 2012. március 30.)
  2. A könyv első részének adatlapja a szerző hivatalos honlapján. (Hozzáférés: 2012. március 30.)
  3. A film adatlapja a Port.hu-n. (Hozzáférés: 2012. március 30.)