Magical Negro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Magical Negro – magyarul bűvös, varázslatos néger – egy amerikai filmes klisé. Olyan mellék- vagy típuskaraktert (stock character) játszó fekete bőrű szereplő a filmben, aki valamilyen tényleges vagy átvitt értelemben vett különleges képességgel bír, és fő szerepe az, hogy ezzel önzetlenül támogassa vagy szolgálja a fehérbőrű főszereplőt.

Története és meghatározása[szerkesztés]

A Magical Negro klisé némi hasonlóságot mutat a „nemes vademberxenocentrikus ideával – a színesbőrű szereplőt pozitív személyként ábrázolják, és gyakran idealizált karakter –, azonban alárendeltsége miatt negatív rasszista alapú filmes sztereotípiának tekinthető.

A klisé gyökerei már az 1936-ban kiadott Elfújta a szél regényben megjelentek, és több példa van rá az 1940-es évek háborús filmjeiben, ahol fekete bőrű mellékszereplők feláldozzák magukat fehér társaikért. Más elemzők szerint a legelső és legjellegzetesebb példa az 1958-as A megbilincseltek. A mai értelemben vett Magical Negro klisé az 1990-es években jelent meg a filmekben. Jellemző, hogy ezen karakterek kidolgozottsága gyakran felületes és sztereotip.

A fogalom elterjedése nagyban köszönhető Spike Lee afroamerikai filmkészítőnek, aki 2001-es egyetemi előadássorozatában sokat élcelődött a „super-duper magical Negro” filmes sztereotípia jelenségen.

Filmes példák[szerkesztés]

Film címe „Magical Negro” Fehér főszereplő
Ghost Oda Mae Brown (Whoopi Goldberg) Sam Wheat (Patrick Swayze)
Robin Hood, a tolvajok fejedelme Azeem (Morgan Freeman) Robin of Locksley/Robin Hood (Kevin Costner)
Halálsoron John Coffey (Michael Clarke Duncan) Paul Edgecomb (Tom Hanks)
Matrix Morpheus (Laurence Fishburne), Orákulum (Gloria Foster) Neo (Keanu Reeves)
Bagger Vance legendája Bagger Vance (Will Smith) Rannulph Junuh (Matt Damon)

Egyéb példák[szerkesztés]

Az önzetlenül a főhőst segítő, kisebbséget képviselő mellékszereplő nincs a fekete bőrűekre korlátozva. Népszerű még az ázsiai sztereotípiára épülő harcművész, esetleg indián, fogyatékossággal élő, vagy LMBT „bűvös” mellékkarakter. Anime filmeknél időnként használt történeti elem a magical girlfriend; ez egyes nyugati filmekben is megjelenik, mint például a Jeannie, a háziszellem sorozatban.

Film címe „Bűvös barát” Fehér főszereplő
Karate kölyök (1984) Mr. Kesuke Miyagi (Pat Morita) Daniel Larusso (Ralph Macchio)
Kill Bill Pai Mei (Gordon Liu) menyasszony (Uma Thurman)
Jeannie, a háziszellem (1965) Jeannie (Barbara Eden) Anthony Nelson kapitány (Larry Hagman)

Források[szerkesztés]