Magical Negro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Magical Negro (magic Negro, magical African-American) barát - magyarul bűvös, varázslatos néger barát - egy amerikai filmes klisé. Olyan mellék- vagy típuskaraktert (stock character) játszó fekete bőrű szereplő a filmben, aki valamilyen tényleges vagy átvitt értelemben vett különleges képességgel bír, és a ezzel önzetlenül támogatja vagy szolgálja a fehérbőrű főszereplőt.

Története és meghatározása[szerkesztés]

Habár a Magical Negro klisé némi hasonlóságot mutat a „nemes vademberxenocentrikus ideával - a színesbőrű szereplőt pozitív személyként ábrázolják, és gyakran idealizált karakter -, azonban alárendeltsége miatt negatív rasszista alapú filmes sztereotípiának tekinthető.

A klisé gyökerei már az 50-es években megjelennek, ahol fekete bőrű mellékszereplő feláldozza magát fehér társáért, de a fogalom elterjedése nagyban köszönhető Spike Lee afroamerikai filmkészítőnek, aki 2001-ben egyetemi előadás sorozatában sokat élcelődött a „super-duper magical Negro” filmes sztereotípia jelenségen. A mai értelemben vett Magical Negro klisé 90-es években jelenik meg a filmekben erősebb vagy enyhébb mértékben. Jellemző, hogy ezen karakterek kidolgozottsága gyakran felületes és sztereotip.

Filmes példák[szerkesztés]

Film címe „Magical Negro” Fehér főszereplő
Ghost Whoopi Goldberg (Oda Mae Brown) Patrick Swayze (Sam Wheat)
Robin Hood, a tolvajok fejedelme Morgan Freeman (Azeem) Kevin Costner (Robin of Locksley/Robin Hood)
Halálsoron Michael Clarke Duncan (John Coffey) Tom Hanks (Paul Edgecomb)
Matrix Laurence Fishburne (Morpheus), Gloria Foster (Oráculum) Keanu Reeves (Neo)
Bagger Vance legendája Will Smith (Bagger Vance) Matt Damon (Rannulph Junuh)

Egyéb példák[szerkesztés]

A „Magical Negro” típus filmes klisék nem csak fekete bőrű szereplőknél jellemző, hanem más esetben is előfordulhat. Különösen népszerű még az ázsiai sztereotípiára épülő harcművész varázs vagy bűvös segítő.
Anime filmeknél pedig időnként használt történeti elem a „varázs barátnő” (magical girlfriend). Habár ritkább használt, de nem ismeretlen ez az elem a ún. nyugati kultúra filmjeinél, mint például „Jeannie, a háziszellem”.

Film címe „Varázs barát” Fehér főszereplő
Karate kölyök (1984) Pat Morita (Mr. Kesuke Miyagi) Ralph Macchio (Daniel Larusso)
Kill Bill Gordon Liu (Pai Mei) Uma Thurman (Menyasszony)
Jeannie, a háziszellem (1965) Barbara Eden (Jeannie) Larry Hagman (Anthony Nelson kapitány)

Források[szerkesztés]