A ragyogás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ragyogás
Szerző Stephen King
Eredeti cím The Shining
Ország USA
Nyelv angol
Műfaj horror
Előző Borzalmak városa
Következő Végítélet
Kiadás
Kiadás dátuma 1977
ISBN 978-0-385-12167-5

A ragyogás (The Shining) Stephen King amerikai író 1977-ben megjelent regénye.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A ragyogás című regény a Colorado-hegységben játszódik, ahol Jack Torrance, az alkoholizmusból éppen kigyógyult férfi télre gondnoki állást vállal egy nagy múltú szállodában. Vele együtt felesége és kisfia, Danny is beköltözik a télen üresen álló szállodába, amelyet néhány héttel később elzár a lehulló hó a külvilágtól.

Miközben Jack Torrance megkísérli megírni a szálloda történetét, és eközben egyre több érdekes, rémisztő részletre bukkan a feljegyzések között, Danny, aki látnoki képességgel – az úgynevezett ragyogással – van megáldva-megverve, egyre több furcsa jelet lát. Làtja a hotelben vízbe fulladt nőt, aki az életére tör. Valami nincs rendjén a nagy múltra visszatekintő szállodával, és valami nincs rendben èdesapjàval sem, akinek a màr amúgy is labilis idegrendszerèt a Szàlloda tovàbb rontja, emiatt hamarosan családja ellen fordul.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mű eredeti címének ötletét Stephen King bevallása szerint John Lennon Instant Karma című száma adta, melynek refrénrészlete úgy hangzik, hogy "And we all shine on".

A műből 1980-ban világhírű mozifilm készült Stanley Kubrick rendezésében és Jack Nicholson főszereplésével, amellyel a szerző azonban hatalmas sikere ellenére elégedetlen volt, mert jó néhány változtatás található benne a regényhez képest. 1997-ben a regényből háromrészes tévéfilm is készült, amellyel King lényegesen elégedettebb volt, a kritikusoknak és a közönségnek viszont az a változat tetszett kevésbé.