A ragyogás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ragyogás
Redrum azaz Murder (gyilkosság)
Redrum azaz Murder (gyilkosság)
Szerző Stephen King
Eredeti cím The Shining
Ország USA
Nyelv angol
Műfaj horror regény
Előző Borzalmak városa
Következő
Kiadás
Kiadó Doubleday
Kiadás dátuma 1977
Fordító Prekop Gabriella
Média típusa könyv
Oldalak száma 472 (1986)
ISBNISBN 9633070422
SablonWikidataSegítség

A ragyogás (The Shining) Stephen King amerikai író 1977-ben megjelent regénye. Magyarul először az Európa Könyvkiadónál jelent meg a regény, Prekop Gabriella fordításában, 1986-ban.

Cselekmény[szerkesztés]

A ragyogás című regény a Colorado-hegységben játszódik, ahol Jack Torrance, az alkoholizmusból éppen kigyógyult férfi télre gondnoki állást vállal egy nagy múltú szállodában. Vele együtt felesége és kisfia, Danny is beköltözik a télen üresen álló szállodába, amelyet néhány héttel később elzár a lehulló hó a külvilágtól.

Miközben Jack Torrance megkísérli megírni a szálloda történetét, eközben egyre több érdekes, rémisztő részletre bukkan a feljegyzések között. Danny, aki látnoki képességgel – az úgynevezett ragyogással – van megáldva-megverve, egyre több furcsa jelet lát. Látja a hotelben vízbe fulladt nőt, aki az életére tör, a játszótéren meghalt kislányt, és még sok ilyen rémisztő jelet, amit Tony, a láthatatlan barátja, mutat meg neki, először még jó dolgokat, például hogy hol van az apja ládája, viszont most már furcsa és ijesztő jelenségeket is. És előkerül az a szó, a kellögem, amit még nem értett senki, később viszont Danny rájön, hogy azt visszafelé kell olvasni, azaz megöllek. Valami nincs rendjén a nagy múltra visszatekintő szállodával, és valami nincs rendben édesapjával sem, akinek a már amúgy is labilis idegrendszerét a Szálloda tovább rontja. Hamarosan családja ellen fordul.

Érdekességek[szerkesztés]

A mű eredeti címének ötletét Stephen King bevallása szerint John Lennon Instant Karma című száma adta, melynek refrénrészlete úgy hangzik, hogy "And we all shine on".

A műből 1980-ban világhírű mozifilm készült Stanley Kubrick rendezésében és Jack Nicholson főszereplésével, amellyel a szerző azonban hatalmas sikere ellenére elégedetlen volt, mert jó néhány változtatás található benne a regényhez képest. 1997-ben háromrészes tévéfilm is készült, amellyel King lényegesen elégedettebb volt, a kritikusoknak és a közönségnek viszont ez a változat tetszett kevésbé.

2013-ban az író megírta a mű folytatásának tekinthető Álom doktor című regényt, amelynek főszereplője az időközben felnőtt Danny Torrance.

Magyarul[szerkesztés]

  • A ragyogás. Regény; ford. Prekop Gabriella; Árkádia, Bp., 1986

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]