Carrie (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carrie
Az első kiadás borítója
Az első kiadás borítója
Szerző Stephen King
Eredeti cím Carrie
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Téma horror
Műfaj regény
Kiadás
Kiadás dátuma 1974
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1993, 1995
Fordító Nagy Géza,
Hamvai Kornél
Média típusa könyv
ISBN 978-0-385-08695-0

A Carrie Stephen King amerikai író első, 1974-ben megjelent regénye. Magyarul az Európa Könyvkiadónál 1995-ben jelent meg először Hamvai Kornél fordításában.

A regény A boszorkánylány címmel is megjelent magyarul Nagy Géza fordításában 1993-ban.

Története[szerkesztés]

Jóllehet a Carrie Stephen King negyedik regénye volt, azonban ez jelent meg elsőnek, és ez hozta meg számára az áttörést 1974-ben. A könyv hatalmas sikerének köszönhetően a továbbiakban főállású íróként tudott tevékenykedni. Ezt pedig nagy részben feleségének, Tabithának köszönheti, hiszen King számos interjúban rendszeresen emlékeztet arra: ő maga elégedetlen volt a félkész történettel, amit először még csak novellának szánt a Cavalier magazin számára, ezért kidobta a szemétbe a még el nem készült kéziratot, amelyet felesége megtalált, kihalászott és elolvasott. Tabitha annyira ígéretesnek tartotta a történetet, hogy ezt követően folytatásra biztatta a férjét.

Cselekmény[szerkesztés]

A Chamberlain városkájában játszódó történet főhőse a tizenhat éves Carrie White, akit bigott katolikus körülmények között nevel édesanyja. Ráadásul külseje és visszafogott viselkedése következtében diáktársai is folyamatosan csúfolják.

Carrie azonban messze nem átlagos lány, hiszen természetfeletti képességgel, az úgynevezett telekinézissel rendelkezik. A feszültség pedig az állandó gúnyolódások hatására fokozatosan nő benne, míg végül szabadjára engedi a benne rejtőző hatalmas erőt.

Adaptációk[szerkesztés]