Carrie (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Carrie
Szerző Stephen King
Eredeti cím Carrie
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Téma horror
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Doubleday
Kiadás dátuma 1974
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1993, 1995
Fordító Nagy Géza (1992),
Hamvai Kornél (1995)
Média típusa könyv
SablonWikidataSegítség

A Carrie Stephen King amerikai író első, 1974-ben megjelent regénye. Magyarul a Nemo Könyvkiadónál 1992-ben jelent meg először Nagy Géza fordításában, majd 1993-ban ugyanezzel a fordítással A boszorkánylány címmel is megjelent.

1995-ben Hamvai Kornél új fordításában az Európa Könyvkiadónál jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

A Chamberlain városkájában játszódó történet főhőse a tizenhat éves Carrie White, akit bigott katolikus körülmények között nevel édesanyja. Ráadásul külseje és visszafogott viselkedése következtében diáktársai is folyamatosan csúfolják.

Carrie azonban messze nem átlagos lány, hiszen természetfeletti képességgel, az úgynevezett telekinézissel rendelkezik. A feszültség pedig az állandó gúnyolódások hatására fokozatosan nő benne, míg végül szabadjára engedi a benne rejtőző hatalmas erőt

Érdekességek[szerkesztés]

Jóllehet a Carrie Stephen King negyedik regénye volt, azonban ez jelent meg elsőnek, és ez hozta meg számára az áttörést 1974-ben. A könyv hatalmas sikerének köszönhetően a továbbiakban főállású íróként tudott tevékenykedni. Ezt pedig nagy részben feleségének, Tabithának köszönheti, hiszen King számos interjúban rendszeresen emlékeztet arra: ő maga elégedetlen volt a félkész történettel, amit először még csak novellának szánt a Cavalier magazin számára, ezért kidobta a szemétbe a még el nem készült kéziratot, amelyet felesége megtalált, kihalászott és elolvasott. Tabitha annyira ígéretesnek tartotta a történetet, hogy ezt követően folytatásra biztatta a férjét.

Magyar kiadások[szerkesztés]

  • A boszorkánylány; ford. Nagy Géza; West in Book, Bp., 1993
  • Carrie; ford. Hamvai Kornél; Európa, Bp., 1995

Adaptációk[szerkesztés]