Carrie (film, 2013)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Carrie
(Carrie)
2013-as amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező Kimberly Peirce
Producer Kevin Misher
Alapmű[[Carrie (regény) |Stephen King: Carrie]]
Műfaj
  • horrorfilm
  • ifjúsági film
  • regény alapján készült film
  • filmdráma
  • slasher
Forgatókönyvíró Roberto Aguirre-Sacasa
Főszerepben Chloë Grace Moretz
Julianne Moore
Judy Greer
Portia Doubleday
Alex Russell
Gabriella Wilde
Ansel Elgort
Zene Marco Beltrami
Operatőr Steve Yedlin
Vágó Lee Percy
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Toronto
Játékidő 99 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Metro-Goldwyn-Mayer
Screen Gems
Bemutató
  • 2013. október 7.[1]
  • 2013. október 17. (Magyarország)[2]
  • 2013. december 5. (Németország)[3]
Korhatár18 V. kategória (NFT/1038/2013)
Kronológia
ElőzőCarrie
További információk

A Carrie 2013-ban bemutatott amerikai horrorfilm Kimberly Peirce rendezésében. Ez a harmadik feldolgozása Stephen King azonos című regényének. A film főbb szerepeiben Chloë Grace Moretz, Julianne Moore, Judy Greer, Portia Doubleday, Alex Russell, Gabriella Wilde és Ansel Elgort látható. A filmet Kimberly Perice rendezte és forgatókönyvét Roberto Aguirre-Sacasa írta.

Az amerikai mozikban 2013. október 18-án, a magyar mozikban október 24-én mutatták be.

Cselekmény[szerkesztés]

Carrie White, egy csendes, kirekesztett lány, a végzős tanév utolsó három hónapját tölti a chamberlaini Ewen Gimnáziumban. Egy nap, mikor a testnevelés óra után zuhanyzik, Carrie-nek megjön az első menstruációja. Mivel eddig még csak nem is hallott ilyesmiről, azt hiszi elvérzik és bepánikol. A többi lány viszont kineveti és megdobálják egészségügyi betétekkel illetve tamponokkal. Egyikük, Chris Hargensen, aki már régóta megkeseríti Carrie iskolai éveit, telefonjával videóra rögzíti az eseményeket és később feltölti a YouTube-ra. A testneveléstanár, Rita Desjardin, bejön az öltözőbe és megnyugtatja Carrie-t, majd beviszi az igazgatói irodába. Felhívják Carrie bigottan vallásos anyját, Margaretet, aki érte megy az iskolába és hazaviszi. Otthon Margaret bezárja Carrie-t az imádkozócellájába, hogy bűnbocsánatért könyörögjön az Úrtól, mivel úgy véli, a menstruáció bűn, a "Vér átka". Ahogy Carrie a cellában siránkozik anyjának, hogy engedje ki, hirtelen megreped az ajtó. Mindketten elképednek, Carrie pedig rájön: telekinetkus ereje van, azaz mozgatni képes a tárgyakat maga körül, pusztán az akaratával.

Másnap Desjardin közli a Carrie megalázásában részt vett lányokkal, hogy büntetésben lesz részük: a hét minden egyes napján bent kell maradniuk az órák után plusz tornaórára. Aki elblicceli, azt felfüggesztik három napra, továbbá visszavonják belépőjüket az érettségi bálba. Chris úgy gondolja, nem tett semmi rosszat és nem érdemli meg a büntetést, így megtagadja a plusz tornán való részvételt, majd felhívja ügyvéd apját, hogy simítsa el az ügyet az igazgatóval, és így elmehessen a bálba. Chris apja beszél az igazgatóval, de nem ér el sikert, ugyanis Desjardin felhívja a figyelmet arra, hogy az esetről készült egy videó, ami súlyos bajba keverheti azt, aki rajta van – beleértve Christ is. Mikor Chris apja el akarja kérni lánya telefonját, hogy bizonyítsa ártatlanságát, Chris kiviharzik az irodából és bosszút esküszik Carrie ellen. Carrie a könyvtárban és az interneten utána néz a telekinézis képességének, és lassanként megtanulja kezelni azt. Sue-nak, az egyik lánynak, aki szintén ott volt a zuhanyzós esetnél, lelkiismeretfurdalása van azért, amit Carrie-vel tettek, így megkéri udvarlóját, Tommy Rosst, hogy inkább vigye el Carrie-t az érettségi bálba helyette. Mikor Tommy felkéri Carrie-t hogy legyen a bálon a párja, a lány eleinte gyanakvó, úgy érzi, ez megint csak egy otromba tréfa, de később mégiscsak elfogadja a meghívást. Elmondja anyjának, de az megtiltja neki, hogy részt vegyen a bálon. Carrie a veszekedés közepette felfedi telekinetikus képességét anyja előtt, aki erre azt hiszi, hogy lánya boszorkány és megszállta egy démon. Sue a bálterem dekorálása közben rosszul lesz és elmegy hányni a vécébe. Chris, udvarlója, Billy és még néhány másik srác lemészárol egy malacot egy farmon, majd összegyűjtik vérét egy fémvödörbe. Ezután betörnek az iskolába és a vödröt egy gerendára helyezik: pont a színpad fölé, ahol majd a bálkirály és bálkirálynő fog állni másnap este.

A bál estéjén, Margaret még mindig próbálja lebeszélni lányát a bálon való részvételről, de az telekinetikus erejével elnémítja és bezárja az imacellába. A bálban Carrie-t és Tommy-t megválasztják bálkirálynak és bálkirálynőnek, ugyanis Chris legjobb barátnője, Tina meghamisította a szavazatokat. Sue, miután kap egy sejtelmes SMS-t Christől, elmegy az iskolába megnézni, mi történik a bálon. Desjardin meglátja Sue-t, és erőszakosan kitoloncolja a bálteremből, mivel azt hiszi, a lány ismét bántani akarja Carrie-t. Chris meghúzza a vödörhöz erősített zsinórt, így az lebillen a gerendáról, s vérrel borítja be Carrie-t, majd pedig a nagy vetítőn lejátszódik a zuhanyzóban készült videó is. Ezalatt Chris és Billy kifutnak hátul a bálteremből. Carrie kétségbeesetten el akarja hagyni a termet, ám a fémvödör Chris gondatlansága miatt leesik a gerendáról és Tommy fejére zuhan. A fiúnak betörik a koponyája és azon nyomban szörnyethal. Carrie kikel önmagából, telekinetikus erejét használva bezárja a helység összes ajtaját, tűzet okoz és kitör a pánik. Egy fiút beszorít a tribün lépcsői közé, Nickit és Lizzy-t a földre kényszeríti míg az emberek pánikolva áttaposnak rajtuk, Tina ruháját pedig lángokba borítja – a lány elevenen ég el. Carrie egyedül Desjardinnek kegyelmez: felemeli a táncparkettről, és biztonságos helyre teszi, hogy ne érje semmi baj, mikor a magasfeszültségű vezetékeket a vízzel beborított padlóra dobja...

Carrie kilevitál az épületből, épp időben, hogy lássa, ahogy Chris és Billy kocsival elhagyják a helyszínt. Utánuk megy, és megrepeszti alattuk a betonutat, de Billy ügyes manőverezésének köszönhetően sikerül megfordítani az autót és kikerülni az aszfaltdarabokat. Chris észreveszi Carrie-t az út közepén, és hisztérikusan arra utasítja Billy-t, hogy gázolja el a lányt. Billy nem is habozik, padlógázzal hajt Carrie felé. Carrie viszont erejét használva megállítja az autót, majd nekidobja egy benzinkútnak, ami hatalmas robajjal fel is robban: Chris és Billy mindketten bentég az autóban. Hazaérvén, Carrie észreveszi, hogy anyja kiszabadult az imacellából. Felmegy az emeletre megfürödni és lemosni magáról a disznóvért, eközben megbánja tetteit és sírni kezd. Anyjával letérdelnek imádkozni, ám ima közben Margaret vállba döfi Carrie-t egy konyhakéssel. Carrie legurul a lépcsőn, anyja felékerekedve készül még egy utolsó késszúrásra, mikor Carrie telekinetikusan a levegőbe emeli a ház valamennyi éles heggyel rendelkező eszközét, és belerepíti Margaretbe, aki felszegeződik az imacella ajtajára. Carrie végképp elveszti fejét, siránkozva próbálja életben tartani anyját, de hiába. Ekkor kövek kezdenek el esni az égből a házra. Váratlanul megérkezik Sue, és Carrie megkérdezi tőle, hogy miért alázta meg a bálon. Carrie "leolvassa" Sue lelkét, így rájön, hogy a lánynak semmi köze nem volt a bálon történtekhez, tényleg pusztán jót akart, mikor arra kérte Tommy-t hogy vigye el a bálra. Carrie megmondja Sue-nak, hogy terhes és hogy lány lesz a baba, majd óvatosan kirepíti a házból, hogy ne essen baja. A kövektől összeomlik a ház, és rádől Carrie-re és az anyjára.

A jelenet egy tárgyalásra vált, ahol Sue számol be a bírónak a bál estéjén történtekről. Ezután kimegy a temetőbe és hagy egy virágot Carrie White sírjánál. A sírkő megreped.

Szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]