11/22/63

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A 11/22/63 Stephen King amerikai író 2011-ben megjelent regénye.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A történet főhőse Jake Epping, egy harmincas éveiben lévő férfi, aki angoltanárként dolgozik egy kisvárosban. Egy haldokló barátjától hall egy napon egy különös titkot: Al ugyanis tudja, hogyan lehet visszamenni a múltba és megváltoztatni a jövőt. Arra kéri Jake-et, hogy előzze meg az amerikai és a világtörténelem egyik legfontosabb eseményét: azt, hogy Lee Harvey Oswald megölje John F. Kennedy elnököt. Erre utal a regény címe is: 1963. november 22-ére, a gyilkosság dátumára.

Az időutazásnak egyetlen komoly hátulütője van: ha Jake visszatér, majd valamiért újra visszamegy a múltba, visszaállnak az eredeti körülmények, vagyis olyan, mintha beavatkozása meg sem történt volna.

Jake főpróbát akar tartani, mielőtt visszamegy 1963-ba. Felveszi a George Amberson nevet és visszamegy 1958-ba, amikor is az iskolája pedellusának családját kiirtotta az apa. Jake célja, hogy megakadályozza a gyilkosságot és megmentse a családot. Kezdetét veszik a bonyodalmak: szerelem, egy bosszúra éhes férj felbukkanása és gyilkosságok. Jake egyre kevésbé tudja eldönteni, áldja-e vagy átkozza barátját azért, amiért rábeszélte az időutazásra.

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

King elmondása szerint 1971-ben, nyolc évvel Kennedy meggyilkolása után jutott először eszébe a könyv alapötlete.[1] Eredetileg a Split Track címet szánta a műnek, ám megírásába végül nem vágott bele, mert úgy érezte, túlságosan nagy erőfeszítésre késztetné és még nem elég tehetséges ahhoz, hogy véghezvigye.[2]

  1. Stephen King Plots To Save JFK In '11/22/63'. NPR, 2011. november 13. (Hozzáférés: 2011. november 14.)
  2. Stephen King's New Monster. Wall Street Journal, 2011. október 28. (Hozzáférés: 2011. november 14.)