Peter Straub

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Peter Straub
Élete
Született1943. március 2.
Milwaukee, Wisconsin, USA
Elhunyt2022. szeptember 4. (79 évesen)
Nemzetiségamerikai
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)horror, fantasy, thriller
Alkotói évei1971-
Első műveMy Life in Pictures
Kitüntetései
Peter Straub weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Peter Straub témájú médiaállományokat.

Peter Straub (Milwaukee, Wisconsin, 1943. március 2.2022. szeptember 4.) amerikai író, költő. Leginkább horror témájú műveiről ismert.

Élete és írói pályafutása[szerkesztés]

Hétévesen Petert elütötte egy autó, és a fiú súlyos sérüléseket szenvedett. Több hónapot kórházban töltött, majd miután kiengedték, kerekes székre szorult, amíg újra megtanult járni.[1]

Straub már egész fiatalon is gyakran és sokat olvasott, de irodalmi érdekeltsége nem tetszett szüleinek. Apja azt szerette volna, ha profi sportolóként nő fel, anyja pedig azt akarta, hogy lutheránus lelkész váljék belőle. A Milwaukee-i Country Iskola ösztöndíjas tanulója volt, és ottléte alatt kezdett el írni.

1965-ben Artium Baccalaureus díjat kapott a Wisconsin–Madison Egyetemen, majd egy év elteltével a Master of Arts, azaz a Művészetek Mestere kitüntetést mondhatta magáénak. Ezt a Columbia Egyetemen kapta meg. Rövid ideig angolt tanított azon az egyetemen, ahol ő is tanult, a mai „University School of Milwaukee” nevű intézményben. 1969-ben Írország fővárosába, Dublinba költözött, hogy megszerezze a tudományos fokozatot, azaz a Ph.D-t. Itt vette kezdetét profi írói karrierje.[2]

Miután két mainstream regény próbálkozásával kisebb-nagyobb eredményt ért el az 1970-es évek közepén, Peter belekóstolt a természetfeletti és sci-fi irodalomba Julia című regényével. Majd megírta az If You Could See Me Now című könyvét 1977-ben. Nagy figyelmet szerzett ötödik regényével, a Ghost Storyval. Ez annyira sikeres lett, hogy 1981-ben filmet is készítettek belőle Fred Astaire főszereplésével. Ezt több horrorregény is követte, növekvő sikerrel, többek közt A Talizmán és A Fekete Ház, két fantasy-horror alkotás, melyeket kollégájával és régi barátjával, Stephen Kinggel együtt írt meg.

Egy ideig nem jelent meg Straubnak újabb könyve, de 1988-ban újra feltűnt a Koko, egy nem természetfölötti, bár annál félelmetesebb vietnámi regénnyel. A Kokót az 1990-es évek elején követte A rejtély, majd a The Throat, melyek a Kokóval együtt alkották a Blue Rose trilógiát. 1996-ban jelent meg a Pokoltűz klub, Straub egyik újabb, igen igényes mainstream regénye. 2001-ben újra összeállt Stephen Kinggel és megírták A Talizmán folytatását, A Fekete Ház című regényt, amelyet King A Setét Torony-sorozatához csatoltak. 2003-ban kiadták Peter Lost Boy, Lost Girl című művét, melyet egy év múlva követett a Night Room. Mindkét alkotás Bram Stoker-díjat nyert.

Straubnak több verseskötete is megjelent. A My Life in Pictures 1971-ben készült el, egy hat részből álló sorozat darabjaként, melyet barátjával, Thomas Tessierrel adott ki a dublini Seafront Press nyomdában. Egy évvel később egy újabb verseskötetet, az Ishmaelt adta ki a londoni Turret Booksnál. Harmadik verseskötetét, az Open Airt, szintén '72-ben nyomtatta az Irish University Press.

Egyes pletykák szerint King és Straub együtt dolgoznak utolsó közös regényükön, hogy befejezzék Jack Sawyer történetét, és A Talizmánt. King maga is kijelentette, hogy valamikor a jövőben lesz egy ilyen regény.

2010 januárjában került a boltok polcaira Peter Straub legutóbbi thrillere, a Dark Matter.[3]

Jelentősebb díjai[szerkesztés]

Bibliográfia[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Tudom, ki vagy; ford. Odze György; Maecenas International, Budapest, 1991
  • Ajtó nélküli ház; ford. Mesterházi Mónika, Csákó Gabriella; Új Vénusz, Budapest, 1993
  • Julia; ford. Süle Gábor; JLX, Budapest–Los Angeles, 1994
  • Stephen King–Peter Straub: A talizmán; ford. Zentai Éva, Koppendorfer Noémi; Európa, Budapest, 1994
  • Ghost-story; ford. Cserna György; Alexandra, Pécs, 1996
  • Koko, 1-2.; ford. Babits Péter; Alexandra, Pécs, 1998
  • Torok; ford. Babits Péter; Szeged, Szukits, 1999
  • Rejtély; ford. Bátori Tamás; Animus, Budapest, 2001
  • Stephen King–Peter Straub: A fekete ház; ford. Bihari György; Európa, Budapest, 2003
  • Pokoltűz Klub, 1-2.; ford. Rákócza Richárd; Bolt Kft., Budapest, 2005
  • Lebegő sárkány, 1-2.; ford. Rákócza Richárd; Bolt Kft., Budapest, 2006

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stephen King scares up support for fallen friend. USA Today. (Hozzáférés: 2010. február 1.)
  2. Peter Straub hivatalos honlapja. [2010. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 1.)
  3. Contest and Trailer for Peter Straub's A Dark Matter. (Hozzáférés: 2010. február 2.)

További információk[szerkesztés]