Lelkipásztor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A lelkipásztor tágabb értelemben véve a hierarchikus vallásokban a alapvető egységének, az egyházközségeknek, vagy gyülekezeteknek önálló vezetője.

A katolikus egyházban[szerkesztés]

Lipp László római katolikus lelkipásztor, közismert nevén László atya elsőáldozáskor. Elsőáldozásra akkor kerülhet sor, amikor a gyermek kellő hitokatás után már különbséget tud tenni az Oltáriszentség és a közönséges kenyér között és képes a gyónásra

A katolikus egyházban lelkipásztornak nevezzük a hívők egy részének pasztorálásáért felelős személyt. Szoros értelemben véve a püspök általi kinevezés által megbízott plébános, vagy káplán. Fő feladata, hogy szolgáltassa ki a szentségeket, s vezesse a rábízott közösséget.

Protestáns egyházakban[szerkesztés]

Lelkipásztornak vagy lelkésznek nevezik a magyar protestánsok papjait. A lelkipásztorok a templomi istentiszteleten és általában minden hivatalos jellegű egyházi szolgálaton kívül gyülekezetüknek, mint egésznek, valamint a gyülekezet tagjainak lelki szükségleteiről gondoskodik, vagyis híveik körében például lelkipásztori látogatások által lelki gondozást (cura pastoralis) folytatnak.

A lelkipásztor szó szinonimái[szerkesztés]

prédikátor, atya, lelkész, tisztelendő, plébános, szerzetes, pap, csuhás, tiszteletes

Forrás[szerkesztés]

  • A Pallas nagy lexikona

További információk[szerkesztés]