Kleptokrácia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kleptokrácia (eredete: görögül: κλέπτης - kleptēs, "tolvaj"[1] and κράτος - kratos, "hatalom, uralkodás",[2] tehát "tolvajok hatalma") az állami korrupció egy politikai formája, ahol az állam azért van, hogy növelje a rendszere képviselőinek személyes jólétét és politikai erejét a szélesebb népesség árán, gyakran az őszinte szolgálat jogcímén.

Ez a típusú kormányzás általában korruptnak tekinthető és a hatásmechanizmusa gyakran sikkasztás a közpénzekből.

Míg a kifejezése használható szó szerinti értelmében egy lopás alapú társadalomként, gyakrabban használják derogáló értelemben a korrupt kormány vagy uralkodó hangsúlyozására.

Jellemzők[szerkesztés]

A kleptokráciákat gyakran összefüggésbe hozzák az autokrata kormányokkal, különösen diktatúra, oligarchia, katonai junta korrupt formáival, vagy más autokratikus és nepotista kormánnyal, amely felett nem lehet külső felügyelet, mivel a kleptokrácia személyesen irányítja mind a közpénzek elköltését és azok megítélését. A kleptokratikus irányítók tipikusan úgy kezelik az ország kincstárát mintha az a személyes bankszámlájuk lenne és ha úgy látják jónak azt a saját céljukra használják fel. Sok kleptokratikus uralkodó titokban átutalja a közpénzeket egy titkos külföldi magánszámlára hogy biztosítsa magának a folytonos luxust arra az esetre, ha eltávolítják a hatalomból vagy kitoloncolják az országból.

A kleptokrácia a leggyakrabban a fejlődő országokban fordul elő ahol a gazdaság a természeti erőforrások exportján alapul. Az ilyenfajta exportbevételek lehet a könnyen visszavonható gazdasági bérlés ami a bevétel esését eredményezheti (pl. a tőke kivonulása: mivel a befektetők kivonják forrásaikat hogy meneküljenek a kleptokraták által kivetett magas adóktól).

A kleptokrácia szó eredete a görög κλέπτης (tolvaj) és κράτος (uralkodik) szavakból származik. A kifejezés egy olyan kormányzott tárgyra alkalmazható, amely irányítja a csalásokat ami kihasználja a kormányzati korrupciót, hogy a kormányzati tisztviselők és uralkodó osztály személyes jólétét és politikai hatalmát növelje (együtt: a kleptokraták), állami pénzek sikkasztásával és a szélesebb népesség árán, olykor még az őszinte szolgálat látszatának megőrzése nélkül. A kifejezés jelentése a „tolvajok hatalma”. Nem „hivatalos” kormányzási forma (mint pl. a demokrácia, köztársaság, monarchia, teokrácia), a fogalom egy pejoratív kifejezés azon észrevételre, hogy a kormányok különösen súlyos és szisztematikus problémával küzdenek a közvagyon önző és hűtlen kezelésében - a hatalmon lévők által.

Hatások[szerkesztés]

A kleptokratikus rezsim vagy kormány hatásai a nemzeten tipikusan kedvezőtlenek annak tekintetében, hogy hogy boldogul az állami gazdaság, a politikai kapcsolatok és a polgári jogok. A kleptokrácia a kormányban gyakran rontja a külföldi befektetők kilátásait és drasztikusan rontja a hazai piacot és a határon átnyúló kereskedelmet. Mivel a kleptokrácia a saját polgáraitól sikkasztja a pénzt a források kezelésének visszaélésével adóbefizetésekből vagy pénzmosásból, a kleptokrácia struktúrájú politikai rendszer inkább közel mindenki életminőségét rontja.

Továbbá, a pénz, amit a kleptokraták ellopnak, gyakran olyan forrásokból származnak, amelyek jellemzői a jólétnek, mint például kórházak építése, iskolák, utak, parkok és hasonlók – amely további negatív hatást gyakorol a kleptokrácia alatt élőkre.[3] A kvázi-oligarchia azt eredményezi, hogy a kleptokratikus elit elfordítja a demokráciától (vagy bármi más politikai rendszertől ami alatt látszólag voltak).[4]

Példák[szerkesztés]

2004 elején a korrupció ellenes civil szervezet (NGO) Transparency International kiadott egy listát, hogy kit gondolnak a tíz leginkább önmagát gazdagító vezetőnek az elmúlt években.[5]

Az állítólagosan lopott pénz USD sorrendjében:

 1. Indonézia egykori elnöke, Suharto (15 és 35 milliárd dollár)
 2. A Fülöp-szigetek egykori elnöke, Ferdinand Marcos (legalább 10 milliárd dollár (1986),[6][7][8][9] ami 21.6 milliárd dollárt tesz ki 2014-ben[10])
 3. A Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Mobutu Sese Seko (5 milliárd dollár)
 4. Nigéria egykori államfője, Sani Abacha (2 és 5 milliárd dollár)
 5. Jugoszlávia egykori elnöke, Slobodan Milošević (1 milliárd dollár)
 6. Haiti egykori elnöke, Jean-Claude Duvalier ("Baby Doc") (300-800 millió dollár)
 7. Peru egykori elnöke, Alberto Fujimori (600 millió dollár)
 8. Ukrajna egykori miniszterlenöke, Pavlo Lazarenko (114-200 millió dollár)
 9. Nicaragua egykori elnöke, Arnoldo Alemán (100 millió dollár)
 10. Fülöp-szigetek egykori elnöke, Joseph Estrada (78-80 millió dollár)

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin állítólag a "klán feje" [11] kinek vagyona 130 milliárd fontra tehető.[12]

Források azt mutatják, hogy Egyiptom korábbi elnöke, Hoszni Mubárak 70 milliárd dollárt lophatott el.[13]

Források[szerkesztés]

 1. κλέπτης, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
 2. κράτος, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
 3. Combating Kleptocracy. (Hozzáférés: 2008. augusztus 8.)
 4. National Strategy Against High-Level Corruption: Coordinating International Efforts to Combat Kleptocracy. [2008. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. augusztus 8.)
 5. Plundering politicians and bribing multinationals undermine economic development, says TI (PDF). Transparency International, 2004. (Hozzáférés: 2006. október 16.)
 6. Hunt, Luke: End of 30-Year Hunt for Marcos Billions?. The Diplomat, Asian Beat section, 2013. január 8.
 7. Komisar, Lucy: Marcos’ Missing Millions. In These Times, 2002. augusztus 2.
 8. Dictators and Dictatorships: Understanding Authoritarian Regimes and Their Leaders. Continuum Publishing, 135. o (2011). ISBN 978-1-4411-7396-6 
 9. Henry, James S. & Bradley, Bill. Philippine Money Flies, The Blood Bankers: Tales from the Global Underground Economy. Basic Books, 43. o (2005). ISBN 978-1-56025-715-8 
 10. Bureau of Labor Statistics CPI Inflation Calculator. United States Department of Labor
 11. http://www.theguardian.com/world/2010/dec/01/wikileaks-cables-russia-mafia-kleptocracy
 12. The Sunday imes – Putin’s judo cronies put lock on billions in riches
 13. Hosni Mubarak's 'stolen' $70 billion fortune