Reddit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Reddit
Reddit logo new.svg
ISS-46 Scott Kelly's first ever NASA Reddit Ask Me Anything from space (2).jpg
Jelmondat The front page of the internet.
("Az internet kezdőlapja.")
Típus
Alapítva 2005. június
Székhely USA San Francisco, Kalifornia
Vezetők Yishan Wong
Alapító
Iparág
Tulajdonos
  • Condé Nast
  • Reddit Inc.
Alkalmazottak száma 44

A Reddit weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Reddit témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Reddit[1] egy közösségi weboldal, amelyen a felhasználók megoszthatják híreiket, képeiket és cikkeiket az ún. "subredditeken" (alredditeken). Kizárólag a regisztrált felhasználók adhatnak hozzá tartalmat, illetve értékelhetik a már meglévőket a "fel" és "le" nyilak segítségével. Több nyelven, köztük magyarul is elérhető.

Története[szerkesztés]

A Redditet Steve Huffman és Alexis Ohanian alapította 2006 októberében. Eredetileg a Common Lisp programozási nyelven írták, majd ezt Python-ra átírták (a további rugalmas fejlesztési lehetőségek érdekében).

A név eredete[szerkesztés]

A "reddit" szó egy szójáték az angol "read" (olvas) és "edit" (szerkeszt) szavakból, valamint a "read it" (elolvassa/elolvasta) kifejezésből származik.

Az alredditek[szerkesztés]

A Reddit kisebb aloldalakból, úgynevezett „alredditekből” áll, amelyeket bárki létrehozhat és moderálhat.

Logója mellett Snoo, az űrlénykabalájuk látható.[2]

Az alredditekre háromféle típusú bejegyzés küldhető: link, kép vagy szöveges üzenet. A regisztrált felhasználók hozzászólhatnak ezekhez a bejegyzésekhez, illetve értékelhetik azt. Az alredditek moderátorai eltávolíthatják vagy lezárhatják a bejegyzéseket, ha azt szükségesnek találják. A felhasználó beállításaitól függően automatikusan eltűnnek azok a hozzászólások, amelyek sok negatív szavazatot vagy NSFW (nyilvánosságban nem ajánlott) megjelölést kaptak.

Az alredditek moderátorai CSS segítségével teljesen testre szabhatják a „csoportjukat”.

Felhasználói[szerkesztés]

A Redditre való regisztráláshoz egy felhasználónév és egy kívánt jelszó megadása szükséges. E-mail cím megadása nem kötelező, de lehetőség van rá. A felhasználók ún. „link karma” és „comment karma” pontokkal rendelkeznek, mely az általuk beküldött linkekre és hozzászólásokra kapott pozitív és negatív értékelések alapján számolódik ki. A „link karma” értéke minden alredditen megjelenik a felhasználó neve mellett a jobb felső sarokban. A regisztráltak profiljában mindenki megtekintheti a saját maga pontszámának lebontását alredditenként.

Lehetőség van a tartalmak elmentésére is, ekkor a felhasználó profiljába kerül a megjelölt link/bejegyzés, hogy a továbbiakban könnyen elérhesse azt.

A felhasználók „barátokat” jelölhetnek meg, mely jelölés egy listára helyezi a neveket, könnyű elérést biztosítva az üzenetküldési linkeknek és a baráti profiloknak.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. írásmódja a honlapján: reddit
  2. What is that alien / bug thing? http://www.reddit.com/wiki/faq

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reddit című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.