Ugrás a tartalomhoz

Betörő az albérlőm (film, 2004)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Betörő az albérlőm
(The Ladykillers)
2004-es amerikai film

RendezőJoel és Ethan Coen
Producer
AlapműBetörő az albérlőm
Műfaj
Forgatókönyvíró
 • William Rose
 • Joel Coen
 • Ethan Coen
Főszerepben
ZeneCarter Burwell
OperatőrRoger Deakins
Vágó
 • Joel Coen
 • Ethan Coen
JelmeztervezőMary Zophres
DíszlettervezőDennis Gassner
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő104 perc
Költségvetés35 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Bevétel76,6 millió amerikai dollár[1]
Kronológia
Kapcsolódó filmBetörő az albérlőm (1955)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Betörő az albérlőm (eredeti cím: The Ladykillers) 2004-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, melyet Joel és Ethan Coen írt és rendezett. A forgatókönyv alapjául az 1955-ös azonos című angol film szolgált. A főbb szerepekben Tom Hanks, Tzi Ma, Marlon Wayans, Irma P. Hall, J. K. Simmons és Ryan Hurst látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2004. március 26-án bemutatott film összességében kedvezőtlen kritikákat kapott, de bevételi szempontból sikeres volt.[2][1]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film egy kisvárosban játszódik a Mississippi folyó mentén. Murva Manson háza mögött nem messze található a Bandita királynő kaszinóhajó. Az öreg nénike kissé szenilis. Általában elhunyt férje, Othar képével beszélget. Egy nap becsönget hozzá G. H. Dorr professzor, aki a kiadó szoba felől érdeklődik. Murva Manson levezeti őt a pincébe. A doktor nagyon meg van elégedve vele. Eközben több esemény is történik.

 • A hajón egy új embert, bizonyos Gawaint beavatnak a kaszinó titkaiba. A hajóról folyosó vezet a partra, a föld alá; ott találhatók az irodák és a széf is.
 • Egy stúdióban reklámot forgatnak: Garth egy kutyára maszkot ad, amitől az megfullad. Garth mesterséges légzést ad neki, és ezt látja egy állatvédő is.
 • Egy amerikai-foci meccsen egy Tönk nevű játékos mindent elront. Az edző kirúgja.
 • Az egyik fánkos boltba két rabló tör be, ám a Tábornok alaposan ellátja bajukat.

A prof. említette Miss Munsonnak, hogy van egy kis zenekara, akikkel a pincében próbálni fognak. Valójában másra készül. A pincében beavatja Gawaint, Garthtot, a Tábornokot és Tönköt a tervbe: ki akarják rabolni a Bandita királynőt. Elkezdenek ásni. A munka során sziklába ütköznek. Gawain neheztel Garthra, mert az beavatta szerelmét is a lopásba. Gawaint közben kirúgják a Bandita királynőről. A prof Miss Munsonnak jegyet ajándékoz egy előadásra, mivel ki kell robbantaniuk a sziklát. Eközben Garth lerobbantja az ujját, amit Munson macskája elvisz. Gawain lefizeti Mr.Gudget, a kaszinó vezetőjét. Amíg Miss Munson a templomban van, addig Dorrék sikeresen elrabolják a pénzt.

Csakhogy a nénike előbb ér haza az áhítatról. A nagy sürgés-forgásban észreveszi a pénzt, és a professzor kénytelen elmondani az igazat. Miss Munson a rendőrséggel fenyegetőzik és azt követeli, hogy mindannyian jöjjenek el misére. A csapat úgy dönt, megölik a nőt. Sorsot húznak, Gawain húzza a rövidebbet. Amikor azonban felmegy, a gyilkosságot nem tudja megtenni. Garth gyávának nevezi, mire egymásnak ugranak, és Gawain halálos sebet kap. Amíg elviszik, hogy a hídról ledobják a szemétszállító hajóra, addig Garth meg akar lépni a pénzzel. A Tábornok azonban közbelép. A hullákat ledobják a hajóra, majd újra sorsot húznak. Ezúttal a tábornok húzza a rövidebbet. Mielőtt belép a szobába, bekapja a cigarettáját, mert a néni nem szereti a cigarettafüstöt. Amikor az idős nőt meg akarja fojtani, kattan a falióra, a csikk lefut a Tábornok torkán. Kifut a szobából, leesik a lépcsőn és nyakát töri. A hídról ledobják a hullát a hajóra, majd a professzor utasítja Tönköt, hogy ölje meg Murva Munsont. Tönk kevés esze miatt saját magával végez, a professzornak pedig, amikor Edgar Allan Poe-tól idéz, az egyik szobor esik a fejére; egyenesen a szemétszállítóban végzi.

Munson megtalálja a pénzt és elmegy, hogy szóljon a seriffnek, de az azt hiszi, hogy a néni csak képzelődik. Murva azon gondolkodik, hogy odaadja a pénzt a Bob Jones Egyetemnek. A seriff rábólint, mivel azt hiszi, nincs is semmilyen pénz. A nénike boldogan megy haza. Kopé, a macskája már megint elszökött. Szájában Garth ujjával a hídon vár a hajóra. Mikor az megjön, belepottyantja a testrészt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Tom Hanks Goldthwaite Higginson Dorr, Ph.D. Forgács Péter
Irma P. Hall Marva Munson Máthé Erzsi
Marlon Wayans Gawain MacSam Simonyi Balázs
J. K. Simmons Garth Pancake Áron László
Tzi Ma A tábornok Botár Endre
Ryan Hurst Tönk Hudson Zámbori Soma
Diane Delano Hegyibébi Illyés Mari
George Wallace Wayner seriff Dengyel Iván
Stephen Root Mr. Gudge Pálfai Péter
Greg Grunberg tévéreklám rendező Hannus Zoltán
Blake Clark futballedző
Aldis Hodge fánkos gengszter
Bruce Campbell Humane Society dolgozó (cameo)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c The Ladykillers (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2022. január 28.)
 2. The Ladykillers (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2022. január 28.)
 3. Betörő az albérlőm - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. január 28.)

További információk[szerkesztés]