Ugrás a tartalomhoz

A félszemű (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A félszemű
(True Grit)
2010-es amerikai film

RendezőJoel és Ethan Coen
ProducerJoel és Ethan Coen
Scott Rudin
AlapműCharles Portis:
A félszemű
Műfaj
ForgatókönyvíróJoel és Ethan Coen
Főszerepben
ZeneCarter Burwell
OperatőrRoger Deakins
VágóCoen testvérek
JelmeztervezőMary Zophres
DíszlettervezőNancy Haigh
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Skydance Productions
Scott Rudin/Mike Zoss
Ország Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínÚj-Mexikó
Játékidő110 perc
Költségvetés38 millió  USD[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
Magyarország UIP-Duna Film
BemutatóUSA 2010. december 22.
Magyarország 2011. február 17.
KorhatárUSA PG-13
Magyarország 16
Bevétel252 276 927 $
Kronológia
Kapcsolódó filmA félszemű seriff (1969)
További információk
SablonWikidataSegítség

A félszemű (eredeti cím angolul: True Grit, magyarul am. Igazi elszántság) 2010-ben bemutatott amerikai western a Coen fivérek rendezésében, Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Matt Damon és Josh Brolin főszereplésével. A film Charles Portis azonos című regényének második adaptációja; a korábbi változatban John Wayne játszotta Bridges szerepét.

A produkció Észak-Amerikában 2010. december 22-én került a mozikba, kritikai- és közönségsikerrel kísérve, míg Magyarországon 2011. február 17-én mutatták be. A félszeműt tíz Oscar-díjra jelölték, köztük a legjobb film kategóriában.

Cselekmény[szerkesztés]

A 14 éves Mattie Ross apját meggyilkolta egyik alkalmazottja, Tom Chaney, majd Ross lovával és a két kaliforniai aranyérméjével elvágtatott.

Mattie eljön apja holttestéért, s eltökélt szándéka felbérelni egy békebírót, aki felkutatja Chaneyt. A lány Rooster Cogburnt választja, mert őt nevezik meg a legkönyörtelenebbnek. Az iszákos és nehéz természetű Cogburn többször is visszautasítja az ajánlatot. Szálláshelyén Mattie találkozik egy LaBoeuf nevű texas rangerrel, aki már régóta Chaney nyomában van egy szenátor megölése miatt. Felajánlja Mattie-nek a segítségét, azonban a lány nem akarja, hogy egy másik bűnért, Texasban akasszák fel Chaneyt. Mikor végre sikerül meggyőznie Cogburnt, Mattie azt is kiköti, hogy a békebíróval tart az indián területre vezető embervadászatban. Másnap reggel azonban csak hűlt helyét találja Cogburnnek, így utánalovagol; hamar utoléri a LaBoeuffel társult férfit. Mattie csalást kiált Cogburnre, s ügyvédjével fenyegeti, amiért nélküle indult útnak, ráadásul Texasba akarja vinni Chaneyt LaBoeuffel, osztozva a vérdíjon. Cogburn végül belemegy, hogy a lány vele tartson, ellenben LaBoeufnak cseppet sem tetszik az ötlet, így elválik tőlük.

Cogburn és Mattie éjszakára egy elszigetelt kunyhóhoz ér, ahol két törvényenkívüli rejtőzik. Cogburn nekik szegezi a kérdést, hogy látták-e a bandita Ned Peppert, akihez Chaney feltehetőleg csatlakozott. A két férfi egymás ellen fordul, s Cogburn lelövi egyiküket. A haldokló másik elárulja, hogy Pepper rövidesen visszatér. Cogburn és Mattie elrejtőzik a hegyoldalban. Váratlanul LaBoeuf tűnik fel, majd megérkeznek a banditák is, s elbánnak a rangerrel. Cogburn lövéseket ad le, a négyből három férfival végezve, s véletlenül megsebesítve LaBoeufet is a karján. A következő napon együtt haladnak tovább, ám Cogburn és LaBoeuf nézeteltérései hátráltatják küldetésüket, s egyébként is mindketten tudják: a nyom kihűlt, Chaney mostanra feltehetőleg végleg kereket oldott. A részeg Cogburn közli Mattie-vel, hogy kihátrál az alkuból, s LaBoeuf is elköszön tőle, hogy ismét a maga útjára induljon.

Reggel Mattie vízért megy a sekély folyóhoz, mikor a túlparton megpillantja Chaneyt. Pisztolyával megsebesíti, azonban a döntő pillanatban a fegyver csütörtököt mond, így a férfi elhurcolja a lányt Pepperhez. Pepper a lány megölésével fenyegeti Cogburnt, így a békebíró elindul az ellenkező irányba. Mivel nincs elég lovuk mindenkinek, Pepper a táborhelyen hagyja Mattie-t, és Chaneyre bízza. Biztosítja, hogy küldenek egy lovat, s kiköti, hogy ne bántsa a lányt, különben nem kapja meg a jussát. Mattie és Chaney szemtől szemben ül egymással, ám nem sokáig: a férfi a lány torkának esik; időben érkezik LaBoeuf, aki lövések irányába lovagolva találkozott Cogburnnel, s tervet szőttek. Cogburn egymaga száll szembe Pepperrel és bandájával; a gyeplőt a szájába véve, mindkét kezében pisztollyal vágtat ellenfelei felé, s Pepper kivételével mindegyiket megöli, ám szorult helyzetbe kerül. A súlyosan sérült bandavezért az utolsó pillanatban lövi le a magaslatról LaBoeuf, megmentve a békebírót. A magához tért Chaney hirtelen leüti a rangert. Mattie gyorsan cselekszik: megragadja a karabélyt, s teljesítve fogadalmát, végez apja gyilkosával. A fegyver azonban erősen hátrahord, s Mattie egy mély, mérgeskígyókkal teli gödörbe zuhan. Cogburn érkezik kimenekítésére, ám a baj már megtörtént. A békebíró biztosítja LaBoeufet, hogy küld érte, s sietve elvágtat az alig eszméleténél lévő Mattie-vel. Miután a ló végleg kimerül, Cogburn futva viszi tovább az orvoshoz a lányt, akinek a kígyóméreg a karját követeli, de az életét nem.

Huszonöt évvel később Mattie meghívólevelet kap Cogburntől, aki utazóelődásban lép fel. A 40 éves nő azonban már nem találkozhat a férfival, akinek az életét köszönheti. Saját birtokára viteti a békebíró testét.

Szereplők[szerkesztés]

Jeff Briges játssza Cogburn békebírót
Jeff Briges játssza Cogburn békebírót
Hailee Steinfeld játssza Mattie Rosst
Hailee Steinfeld játssza Mattie Rosst
 • Jeff Bridges mint Reuben J. „Rooster” Cogburn békebíró (magyar hangja Reviczky Gábor[2][3]): A törvény kemény kezű, magának való embere, akit időnkénti túlkapásai már a bíróságig juttattak. Gyakran néz a whiskysüveg fenekére, de még részegen is fenyegetést jelent azokra, akikkel szembekerül. Eleinte nem foglalkozik Mattie Ross ajánlatával, ám a pénz látványa kellő ösztönzésként szolgál számára. Jobb szemén szemfedőt visel.
 • Hailee Steinfeld mint Mattie Ross (magyar hangja: Csifó Dorina[2]): 14 éves, állhatatos és talpraesett lány, aki a saját feladatának tekinti megbosszulni apja halálát. Kezdetben Cogburn és LaBoeuf is teherként tekint rá, de idővel kivívja elismerésüket.
 • Matt Damon mint LaBoeuf (magyar hangja Stohl András[2]): Texas ranger, aki már hosszú ideje, több államon átívelve üldözi Tom Chaneyt. Útitársa lesz Cogburnnek és Mattie-nek, akik gyakran űznek gúnyt személyéből és törvényi szerepéből, ám ő lelkiismeretesen bizonygatja a rangeri rang komolyságát. Eleinte képtelen megbirkózni a gondolattal, hogy egy gyerek mellett lovagoljon, ám Mattie végül felnő a szemében.
 • Josh Brolin mint Tom Chaney (magyar hangja: Kardos Róbert[2]): Becstelen férfi, aki egy összetűzés közepette lelőtte munkaadóját, kereket oldott annak holmijával, és csatlakozott Ned Pepper bandájához. Végzete végül utoléri.
 • Barry Pepper mint „Lucky” Ned Pepper (magyar hangja Anger Zsolt[2]): Jellegzetes megjelenésű bandita, akit Cogburn jól ismer, s Chaney kézre kerítése jó alkalmat szolgáltat rá, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljon vele.

Háttér[szerkesztés]

A projektről már 2008 februárjában felröppentek hírek,[4] azonban elkészítését csak 2009 márciusában jelentették be hivatalosan.[5] A forgatás megkezdése előtt Ethan Coen úgy nyilatkozott, a film sokkal hűbb lesz a regényhez, mint a korábbi, 1969-es adaptáció.

Ez részben nézőpont kérdése. A könyvet teljes egészében a 14 éves lánytól halljuk. Ez kissé megbillenti az egész hangulatát bizonyos módon. Szerintem [a könyv] sokkal viccesebb, mint a [korábbi] film volt, ami szerintem sajnálatos módon sokat hagyott el a humorból mind helyzeteiben, mind a lány narrációjában. A befejezés is más eredetileg, mint a filmben. Láthatja a néző a főszereplőt – a kislányt – 25 évvel később, mikor már felnőtt. Még egy dolog, amiben kicsit eltér a filmtől – és ennek talán csak a korszak az oka, amiben a film készült –, hogy sokkal keményebb és erőszakosabb, mint ahogy a film tükrözi. És egyfelől éppen ez az érdekes benne.[6]

Mattie Ross „egy kellemetlen alak”, mondja Ethan Coen egy 2010 decemberi interjúban, „de van benne valami mélyen csodálatra méltó a könyvben, ami magával ragadott minket,” beleértve a presbiteriánus-protestáns etikát, ami oly erősen jelen van ebben a 14 éves lányban. Joel Coen elmondása szerint nem akartak igazgatni a szerintük nagyon erős történeten és jellemeken, ami már adott volt a regényben. A film producere, Scott Rudin elárulta, a Coen fivérek szabályszerűen és tisztelettudóan közelítették meg a western műfaját, s a kaland és a küldetés kap hangsúlyt. „A szereplők dialektusa, a nyelv szeretete, ami áthatja az egész filmet, nagyon is rokonítja a többi filmjükkel, de ez eddig a legkevésbé ironikus, több szempontból is.”[7] Mattie Ross szerepére nyílt meghallgatást tartottak 2009 novemberében, Texasban. A következő hónapban a Paramount Pictures szereplőválogatást jelentett be, akit kerestek, meghatározásuk szerint egy 12-16 éves lány, „egyszerű, elhivatott és határozott fiatal nő, akinek szokatlanul acélos idegei és lényegre törő természete gyakran meglepő.”[8] Az akkor 13 éves Hailee Steinfeldet 15 ezer jelentkező közül választották ki. „Biztos el tudják képzelni, mennyit aggódtunk a dolog miatt”" – meséli Ethan Coen a The New York Times-nak. „Tudtuk, ha a gyerek nem megfelelő, annyi a filmnek”.[7] A film utolsó jelenetsorában szereplő Elizabeth Marvelnek szüksége volt egy félkarú dublőrre. Az országosan meghirdetett keresés után a Coen fivérek Ruth Morrist választották, egy 29 éves szociális munkást és diákot, aki a bal alkarja nélkül született.[9]

A forgatás az új-mexikói Santa Fe környékén zajlott 2010 márciusában és áprilisában, illetve két texasi városban, Grangerben és Austinban.[10]

A film első előzetese 2010 szeptemberében látott napvilágot, míg a második, hosszabb változat premierje a Social Network – A közösségi háló vetítései előtt volt, októberben. A félszemű korhatárát az Amerikai Filmszövetség PG-13-as kategóriába sorolta,[11] ami a Coen fivérek munkái között korábban csak vígjátékok esetében (Arizonai ördögfióka, Ó testvér, merre visz az utad?, Kegyetlen bánásmód) fordult elő; a legtöbb munkájuk R-es, azaz csak felnőtt közönségnek szól.

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A filmet széles körben dicsérték a kritikusok: a Rotten Tomatoes jelentése szerint az újságírók 95%-a kedvezően nyilatkozott A félszeműről, s a több mint 200 vélemény átlagosan 8,3 pontra ítélte a lehetséges 10-ből. A weboldal konszenzusa szerint „A félszemű méltó társa Charles Portis könyvének, köszönhetően Jeff Bridges, Matt Damon és az újonc Hailee Steinfeld erős alakításának és a Coen fivérek kiválóan hangolt, természetes munkájának.”[12] A Metacritic által mért átlagos pontszám 80/100-on alakult, 40 élvonalbeli kritikus véleménye alapján, ami „általában pozitív kritikákat” jelent.[13] A Total Film című filmes magazin maximális értékelés mellett azt írta, „Ez nem remake, sokkal inkább mesteri újraalkotás. Nem csupán nyerőbb az 1969-es változatnál, hanem 2011 első nagyszerű filmje.”[14]

Roger Ebert filmkritikus 3,5 csillagra értékelte A félszeműt a lehetséges 4-ből, mondván, „Furcsa, hogy úgy írom le a történetet és magát a filmet, mintha egyszerűen csak egy jó […] western volna. Azért meglepő ez, mert a Coen fivérek filmjéről van szó, s ez pályájuk első egyértelmű műfaji munkája. […] Szakértelmük egyszerűen csodálatos,” s hozzáteszi még, „Roger Deakins operatőri munkája emlékeztet bennünket arra, milyen dicsőséges volt, s tud még ma is lenni a western.”[15] Kenneth Turan, a Los Angeles Times munkatársa 5-ből 4 pontra értékelte a produkciót, s úgy vélte, „A Coen fivérek, akiknek nem szokása a finomkodás, visszaállították az eredeti, sivár és elégikus befejezést, s írói-rendezői minőségükben olyan verzióval álltak elő, aminek több történése is megegyezik az első filmváltozatáéval, de hangvételben sokkalta közelebb áll a könyvhöz…Egyértelműen felismerve Portis az övékéhez hasonló szellemiségét, a különc szereplőkhöz való vonzódását és szokatlan nyelvezetét, keményen dolgoztak, és sikeresen, hogy az élénk regényt és saját fekete humorú nyomatékukat is megfelelően kiszolgálják.”[16] A Minneapolis Star Tribune-ben megjelent írásában Colin Covert úgy érezte, „A Coen fivérek visszavettek excentricitásukból és megalkották első klasszikus keretek között készült, nézőbarát zsánerfilmjüket. Az eredmény mesteri.”[17] Az Amerikai Katolikus Püspöki Konferencia kivételesen jónak titulálta a filmet, mivel „archetípus szereplői, mitikus atmoszférája és szórakoztató, egyéni sajátossággal bíró dialógusai közepette Joel és Ethan Coen író-rendezők magával ragadó drámája főhősnője érzékeny szemszögét használja – szép számú bibliai és vallásos utalás mellett – a határvidéki élet erőszakos sodrásának tükrözésére.”[18]

Red Reed a New York Observertől kritizálta a film tempóját, a cselekmény egyes elemeiről úgy vélekedve, „pusztán figyelemelterelés…arról a tényről, hogy semmi sem történik valójában.” Reed szerint Damon „reménytelenül elbaltázott választás,” Bridges pedig csak dörmög, vánszorog és önmagát élvezi.[19]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A félszeműt 10 Oscar-díjra jelölte az Amerikai Filmakadémia, a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb férfi főszereplő (Bridges), a legjobb női mellékszereplő (Steinfeld), a legjobb fényképezés, a legjobb díszlet, a legjobb jelmez, a legjobb hangkeverés és a legjobb hangvágás kategóriákban.[20] A 2010. február 27-én tartott gálán azonban a produkció győzelem nélkül maradt. Joel és Ethan Coen producerként, rendezőként és íróként is esélyes volt, míg Bridgest olyan szerepért nominálták, ami korábban már meghozta az elismerést valakinek.

A Brit Filmakadémia Roger Deakins operatőr munkáját díjazta, s ezen felül hétszeresen volt még esélyes a film a BAFTA-díjra, egyebek mellett a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő kategóriákban, illetve Hailee Steinfeld itt a főszereplők között szállhatott versenybe.[20] A színésznő alakítását – mellékszereplőként – számos kritikusi szervezet díjazta, így Austin, Chicago, Kansas City és Toronto városa, továbbá a Central Ohio-i és az online kritikusok.[20] Fiatal színészeknek járó kitüntetést kapott a Las Vegas-iaktól, s jelölte a Színészek Szakszervezete is, akárcsak Bridgest.[20] Boston Deakinst részesítette díjban, ahogy a Central Ohio-i, a phoenixi és az online tömörülés is.[20]

A félszeműt egyetlen kategóriában sem jelölték Golden Globe-díjra. Számos internetes oldal és blog igyekezett választ találni e hiányosságra, egyúttal gyakran hangot adva a negatív kritikákban részesült Az utazó három jelölése feletti értetlenségüknek. A Los Angeles Times szerint problémás volt eldönteni, hogy A félszemű a drámai vagy a vígjátéki kategóriában induljon, s ez okozta mellőzését (a filmet a vígjáték kategóriába nevezték), illetve az, hogy a HFPA, vagyis a Golden Globe-ot odaítélő külföldi újságírók nem kedvelik a tipikusan amerikai western műfaját, s inkább az európai ízű produkciókat preferálják, amilyen Az utazó is.[21] Az Entertainment Weeklyben megjelent cikk ugyancsak felvetette, hogy a westernt egyszerűen nem favorizálja a csoport, vagy épp a Coen fivérek munkásságát, ám végül egyetlen felmerült magyarázatot sem nyilvánítottak valószínűnek.[22]

Box office[szerkesztés]

A 38 millió dollárból készült A félszemű 2010. december 22-én, szerdán került az észak-amerikai mozikba, s a szezon egyik legnagyobb sikerévé vált. A toplista második helyén befutva az Utódomra ütök mögött, öt nap alatt 36 millió dollárt gyűjtött 3047 mozi 3900 vásznáról,[23] ebből a hétvégi (péntek–vasárnap) eredménye közel 25 millió dollárt mutatott[24] – kétszer annyit, mint amennyiről az előrejelzések szóltak.[25] Ez az eredmény a legmagasabb a vegytiszta westernfilmek körében, s ötnapos bevétele nagyjából azonos nézettséget takar a Nincs bocsánatéval.[23] A nyitóhétvégén a film közönségének 65%-a férfi volt, 70% pedig 24 év fölötti.[23] Az újév napját is magában foglaló második hétvégén lényegében nem változott a film bevétele, s január 2-ával bezárólag 86 millió dollárt ért el; vagyis 12 nap leforgása alatt a Nem vénnek való vidéket megelőzve a Coen fivérek legsikeresebb munkája lett, s egyúttal az 1993-as Tombstone – A halott város óta a leglátogatottabb westernfilm.[26] A továbbiakban is kedvező számok születtek, forgalmazásának 18. napján a film átlépte a 100 millió dolláros határt,[27] s ekkor, a harmadik hétvégéjén a lista első helyét is megszerezte.[28] A 150 millió dollárhoz 44 napra volt szüksége,[27] s két hónappal a premier után is még majd 2 millió dollár értékben keltek el rá jegyek hétvégi szinten.[28] 2011. március elején a film bevétele megközelítette a 170 millió dollárt,[27] amivel a második legnagyobb bevételt elért westernné vált a Farkasokkal táncoló mögött,[29] s Jeff Bridges másik 2010 decemberi filmjét, a nagy költségvetésű TRON: Örökséget is csaknem utolérte.[30]

A forgalmazó Paramount Pictures A félszemű nézői közé a Coen fivérek addigi legnagyobb sikere, a 2007-es Nem vénnek való vidék – felnőtt – nézőit várta, illetve a halványuló western műfaj rajongóit. Azonban a film jó híre és profi marketingje, s nem utolsósorban a kedvező korhatár-besorolása népszerű választássá tette a tizenéves fiúk és fiatal férfiak, sőt, az idősebb gyerekekkel rendelkező családok számára is – mutatott rá a bemutatót követően nem sokkal a Los Angeles Times. „A kulcs az, hogy a film hangvétele kellően szórakoztató és általános ahhoz, hogy többgenerációs közönséget megszólítsunk” – nyilatkozta Rob Moore, a Paramount alelnöke.[31] A film a legnagyobb forgalmat szokás szerint New York-i és Los Angeles-i mozikban élvezte, azonban az első húszba bekerültek olyan, az államok középső részén fekvő városok is, mint Oklahoma City, a texasi Plano és a kansasi Olathe.[32]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 'True Grit' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. február 28.)
 2. a b c d e A félszemű az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
 3. A DVD-kiadáshoz készült szinkron. A mozik eredeti nyelven, felirattal vetítették.
 4. Joel and Ethan Coen saddle up for truly gritty remake of Western classic. Daily Mail. (Hozzáférés: 2011. március 1.)
 5. Coen brothers to adapt 'True Grit'. Variety. (Hozzáférés: 2011. március 1.)
 6. True Grit Exclusive – Movies News at IGN. IGN. [2011. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 1.)
 7. a b Carr, David. „The Coen Brothers, Shooting Straight”, New York Times , 2010. december 10. (Hozzáférés: 2011. március 1.) 
 8. True Grit Film – casting Call. Truegritcasting.com. [2010. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 1.)
 9. Chance led Ruth Morris to 'True Grit,' but her role isn't a new one. Star-Telegram. (Hozzáférés: 2011. március 1.)
 10. Coen Brothers to film 'True Grit' remake in NM. Boston Herald. (Hozzáférés: 2011. március 1.)
 11. 'True Grit' gets PG-13 rating: Why that's good news. Baltimore Sun. [2011. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 1.)
 12. True Grit Movie Reviews, Pictures. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2011. március 2.)
 13. True Grit Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic”, Metacritic (Hozzáférés: 2011. március 3.) 
 14. True Grit Review. Total Film. (Hozzáférés: 2011. március 2.)
 15. True Grit. rogerebert.suntimes.com. [2013. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 22.)
 16. Turan, Kenneth. „Movie review: True Grit”, Los Angeles Times , 2010. december 23. (Hozzáférés: 2011. március 2.) 
 17. Covert, Colin. „Classic Coens”, Star Tribune , 2010. december 23.. [2011. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. március 2.) 
 18. Reed, Rex: True Grit. 'USCCB. [2011. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 2.)
 19. Reed, Rex: Year-End Roundup: What to See (and Skip) Before the Ball Drops. The New York Observer, 2010. december 14. (Hozzáférés: 2011. március 2.)
 20. a b c d e Reed, Rex: True Grit - Awards and Nominations. IMDb. (Hozzáférés: 2011. március 2.)
 21. How 'The Tourist' got three Golden Globes nominations and 'True Grit' got nada. latimes.com. (Hozzáférés: 2011. március 2.)
 22. Why did 'True Grit' strike out at the Golden Globes? The answer may surprise you. (Or not.). insidemovies.ew.com. (Hozzáférés: 2011. március 2.)
 23. a b c 'Fockers' Fester, 'Grit' Has Gumption”, Box Office Mojo, 2010. december 27. (Hozzáférés: 2011. március 3.) 
 24. Weekend Box Office Results for December 24-26, 2010. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. március 2.)
 25. Barnes, Brooks. „Strong Start for Coen Brothers’ ‘True Grit’”, New York Times , 2010. december 26. (Hozzáférés: 2011. március 3.) 
 26. 'Fockers' Frowned Upon, 'Grit' Glows Over New Year's”, Box Office Mojo, 2011. január 3. (Hozzáférés: 2011. március 3.) 
 27. a b c True Grit Daily Box Office”, Box Office Mojo (Hozzáférés: 2011. március 3.) 
 28. a b True Grit Weekend Box Office”, Box Office Mojo (Hozzáférés: 2011. március 3.) 
 29. Western Movies at the Box Office”, Box Office Mojo. [2011. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2011. március 3.) 
 30. December 2010 Supremacy: 'True Grit' Vs. 'Little Fockers' Vs. 'Tron Legacy'”, Box Office Mojo (Hozzáférés: 2011. március 3.) 
 31. Company Town: 'True Grit' rides tall in the saddle”, Los Angeles Times (Hozzáférés: 2011. március 3.) 
 32. As a Hot Ticket, Will ‘True Grit’ Sway the Oscars?”, New York Times (Hozzáférés: 2011. március 3.) 

További információk[szerkesztés]