A kárhozat útja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kárhozat útja
(Road to Perdition)
2002-es amerikai film

RendezőSam Mendes
ProducerRichard D. Zanuck
Dean Zanuck
Sam Mendes
Vezető producerJoan Bradshaw
Walter F. Parkes
AlapműRoad to Perdition
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid Self
FőszerepbenTom Hanks
Paul Newman
Jude Law
Daniel Craig
Stanley Tucci
ZeneThomas Newman
OperatőrConrad L. Hall
VágóJill Bilcock
JelmeztervezőAlbert Wolsky
DíszlettervezőDennis Gassner
Gyártás
GyártóDreamWorks
20th Century Fox
The Zanuck Company
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínChicago
Játékidő117 perc
Költségvetés80 000 000 $ (becsült)
Forgalmazás
ForgalmazóInterCom
BemutatóUSA 2002. július 12.
Magyarország 2002. november 7.
Díj(ak)1 Oscar-díj
2 BAFTA-díj
Korhatár16
Bevétel181 001 478 $ [1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A kárhozat útja (eredeti cím: Road to Perdition) 2002-ben bemutatott amerikai filmdráma Sam Mendes rendezésében, Tom Hanks, Paul Newman és Jude Law főszereplésével. A film 1931-ben a nagy gazdasági világválság idején játszódik. A gengszter élet durva, ugyanakkor érzelemdús világát mutatja be, egy bérgyilkos fiának a szemén keresztül.

Történet[szerkesztés]

A történet főhőse Michael Sullivan (Tom Hanks), akit gyermekkorában befogadott egy maffiavezér, John Rooney (Paul Newman). Sullivan így nagyon sokkal tartozik felnevelőjének, ebből fakadóan családos emberként is különböző feladatokat kell végrehajtania a maffia számára, kvázi bérgyilkosként. Bár felesége, Anne Sullivan (Jennifer Jason Leigh) tudja, hogy férje milyen eszközökkel biztosítja a megélhetést családjuk számara, a két ifjú gyermek, Michael Sullivan Jr. (Tyler Hoechlin) és Peter Sullivan (Liam Aiken) semmit sem sejt apjuk kettős életéről. Nem véletlen, hogy a gyerekek beszélgetéséhez gyakran apjuk ismeretlen munkája szolgáltatja a témát.

A titok azonban leleplezésre kerül, ugyanis egy akció során az ifjabbik Michael elrejtőzik apja autójában. Apja és Connor Rooney (Daniel Craig) útja egy raktárhelyiségbe vezet, ahol a maffia egy másik képviselőjével találkoznak. A félreértést azonban nem sikerül békés úton rendezni, így rövid idő elteltével lövöldözés alakul ki. Michael így láthatja, hogy apja miként válik hidegvérű bérgyilkossá. A lövöldözést követően ijedtében akkora zajt csap, hogy apja és az ifjabbik Rooney egyaránt észreveszi, itt kezdődik az igazi drámát elindító cselekmény.

Connor, tartva a fiú szavahihetőségétől elhatározza, hogy megöli a Sullivan családot. Terve azonban félresiklik. A család feje túléli az ellene kitervelt merényletet, míg a fiatalabbik Michael az iskolában épp büntető feladatott végez, így a Connor által kitervelt gyilkosságnak a család két otthon tartózkodó tagja esik áldozatául. Az iskolából hazaérkező Michael látja elmenni Connor-t, akire tettéért édesapja, John nagyon dühös. Rövid időn belül megérkezik a legidősebb Sullivan is, de már túl későn. Biztonságuk érdekében még az nap este elhagyják házukat és Chicagóba indulnak, hogy találkozzanak a maffia fejével, Frank Nittivel (Stanley Tucci).

Nitti elutasítja Sullivan kérését és Rooneyék pártjára áll, annak ellenére, hogy Connort a kezdetektől fogva utálja. Sullivan előbb megtanítja fiát vezetni, majd rövid időn belül megélhetésük érdekében nagyszabású bankrabló akciókba fognak, de csak a maffia pénzét viszik el a pénzintézetekből. Mindennapjaikat jelentősen megnehezíti, hogy a meggyilkolásukra felfogadott fényképezős bérgyilkos (szeret hullákat fényképezni), Maguire (Jude Law) a nyomukba ered. Meguire összesen három alkalommal próbálja megölni Sullivant, másodszor kis híján sikerül is neki. Lövése Sullivan karjába fúródik, fia ekkor egy vidéki házaspárhoz viszi, ahol megmentik az életét. Ebben a házban néhány hetet töltenek el, majd bejelentés nélkül – hatalmas összeget hátrahagyva – távoznak.

Távozásukat követően Sullivan számára nyilvánvalóvá válik, hogy csak akkor tud bosszút állni a gyilkoson, ha szeretett felnevelőjét, Johnt is megöli. Egy templomi mise közben még egyszer megkéri Johnt, hogy adja át fiát, aki természetesen nemet mond a kérésre. Sullivan pár nappal később megöli a bárból kilépő maffiavezért több emberével együtt. Ezt követően Nitti is szabad kezet ad Sullivannak és elárulja hol tartózkodik Connor, akivel szintén végez.

A megrázó eseményeket követően Sullivan fiával együtt egy új élet reményében felesége nővéréhez indul, de a házat üresen találják. Maguire ekkor teszi meg utolsó és egyben sikeres próbálkozását Sullivan meggyilkolására, de ő sem ússza meg élve, míg az ifjabb Michaellel foglalkozik, az idősebb hátba lövi. A családját elvesztett fiú ezt követően a már korábban megismert idős házaspárhoz indul, majd megérkezésével véget ér a történet.

Szereplők[szerkesztés]

Színész[2] Szerep Magyar hang[3]
Tom Hanks Michael Sullivan Forgács Péter
Paul Newman John Rooney Mécs Károly
Jude Law Maguire Hujber Ferenc
Daniel Craig Connor Rooney Szabó Sipos Barnabás
Stanley Tucci Frank Nitti Bezerédi Zoltán
Jennifer Jason Leigh Anne Sullivan Orosz Anna
Tyler Hoechlin Michael Sullivan Jr. Kékesi Gábor
Liam Aiken Peter Sullivan

Jelentősebb díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj (2003)[4]
Golden Globe-díj (2003)[5]
BAFTA-díj (2002)[6]

Sam Mendes alkotását összességében 52 díjra jelölték, melyből 20 díjat kapott.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]