Michele Placido

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michele Placido
Michele Placido.jpg
Született 1946. május 19. (72 éves)
Olaszország
Állampolgársága olasz
Házastársa Simonetta Stefanelli (1989–1994)
Gyermekei Violante Placido
Foglalkozása
Iskolái
  • Accademia Nazionale d'Arte Drammatica Silvio D'Amico
  • Experimental Centre of Cinematography
Díjak
  • Az Olasz Köztársaság Érdemrendje
  • Ezüst Medve

Michele Placido az IMDb-n
Michele Placido PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Michele Placido témájú médiaállományokat.

Michele Placido (Ascoli Satriano, 1946. május 19. –) olasz színész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

Színészi pályafutása[szerkesztés]

Az itáliai Puglia tartományban született Placido 1969-ben lépett a színészi pályára. Előtte – önkéntesként – sokáig egy rendőrőrsön dolgozott, s érdekes összefüggés, hogy karrierje során tucatjával játszotta a rendőrszerepeket. Ezek közül a Polip c. sorozat Corrado Cattani felügyelője az 1980-as években tévésztárrá is tette Placidót. A tekintélyes színházi múlttal is rendelkező színész a '70-es évek elején állt először kamerák elé a Teresa, a tolvaj (1972) c. filmben Monica Vitti partnereként. A magyar közönség az Olcsó regény (1974) című tragikomédiában láthatta először Ugo Tognazzi és Ornella Muti oldalán. Ezt követően játszott drámában (Divina creatura), krimiben (Térdre kényszerítve), illetve feltűnt a Vad ágyak című filmben Monica Vitti, Ursula Andress és Roberto Benigni partnereként. Alakításait eddig a drámai és humoros emberábrázolás kettőssége jellemezte, mégis a komolyabb műfaj tette világsztárrá: amikor A polip című tévésorozat főszereplőjének, Corrado Cattani felügyelőnek bőrébe bújt, nemzetközi sikert produkált. A hős, akit 1984 és 1989 között, összesen 4 évadban, 25 epizódon keresztül kiválóan megformált, a mozitörténetben is legendává vált, és izgalmas karaktere összeforrt a sorozattal, a későbbiek folyamán is védjegyéül szolgált annak. A pletykák szerint Placido 5 év után azért szállt ki, mert megunhatta, hogy a közvélemény a megalkuvást nem ismerő rendőrtiszt figurájával azonosítja. A sorozat, amely 2001-ben ért véget, Placido és karaktere nélkül sokat veszített frissességéből. 1986-ban a Polip egyik rendezőjének, Damiano Damianinak Pizza Connection c. drámájában vállalt főszerepet, majd következtek a szatírák és vígjátékok: Milyen jóízűek a fehérek! (Michel Piccolival, 1987-ben), A nagy üzlet (1988). Az Örökre Mery című filmben Placido humánus pedagógust alakít, aki megpróbálja jó útra téríteni már gyerekfejjel bűnözővé váló tanítványait. Következett a L'America Enrico Lo Versóval (1994), majd a Hétköznapi hősök, amelyben Placido Silvio Novembre hadnagyként ismét a maffia ellen harcol Fabrizio Bentivoglio testőreként, ráadásul megint Szersén Gyula magyar hangján. Ezután szerepet vállalt olyan sorozatokban, mint A misszió (1998), és az Egy csaknem tökéletes apa (2003). Öreg katonatiszt a Volt egyszer egy Szicília című történelmi alkotásban, és maga a villásfarkú Gonosz Giuseppe Tornatore rendezésében, Az idegenben (2006).

Rendezései[szerkesztés]

Placido 1990-től filmrendezőként is elismertté vált. Legutóbbi rendezésével (Bűnügyi regény), amely ismét a maffia kíméletlen világába kalauzolja a nézőket, újra jelentős sikert aratott.

Egyéb[szerkesztés]

  • Michele Placido a színészet mellett forgatókönyvíróként és producerként egyaránt ismert. Saját rendezéseinek történetét általában ő maga írja.
  • Első felesége A Keresztapa c. filmben Apolloniát játszó színésznő, Simonetta Stefanelli volt, akitől 1994-ben elvált.
  • Öt gyermeke van: Violante Placido (1976) színésznő, Michelangelo (1989) és Brenno (1991) az első feleségétől. Inigo (1988) egy házasságon kívüli kapcsolatából és Gabriele (2006) Federica Vincenti színésznőtől (*1983), akivel 2002 óta él együtt és akit 2012-ben vett feleségül.
  • A 2006-os Velencei Filmfesztivál zsűrijének tagja volt.

Kitüntetések[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]