Jean Dujardin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jean Dujardin
Jean Dujardin a Cannes-i Filmfesztiválon, 2011
Jean Dujardin a Cannes-i Filmfesztiválon, 2011
Életrajzi adatok
Születési név Jean Edmond Dujardin
Művésznév Jean Dujardin
Született 1972június 19. (50 éves)
Rueil-Malmaison, Franciaország
Származás francia
Házastársa Alexandra Lamy (2009–2014)
Nathalie Péchalat (2014–)
Pályafutása
Híres szerepei George Valentin (The Artist – A némafilmes)
Díjai
Oscar-díj2012, legjobb férfi főszereplő (The Artist – A némafilmes)
Golden Globe2012, legjobb férfi főszereplő, vígjáték kategória (The Artist – A némafilmes)
BAFTA-díj2012, legjobb férfi főszereplő (The Artist – A némafilmes)
További díjakArany Csillag 2012, legjobb férfi alakítás (The Artist – A némafilmes)

Jean Dujardin IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Jean Dujardin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A némafilmes stábja - balról jobbra: Ludovic Bource (zeneszerző), Michel Hazanavicius (rendező), Missy Pyle, Bérénice Bejo és Jean Dujardin (színészek), Guillaume Schiffman (operatőr), Thomas Langmann (producer)

Jean Dujardin, teljes nevén Jean Edmond Dujardin (Rueil-Malmaison, 1972. június 19. –) Oscar-díjas francia színész, rendező és producer. A The Artist – A némafilmes című filmben nyújtott alakításáért 2012-ben elnyerte – első francia színészként – a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Ugyanezen alakításáért megkapta a cannes-i filmfesztivál legjobb férfi főszereplőnek járó díját, valamint a Golden Globe-ot, a BAFTA-díjat és az Arany Csillagot.

Korai évek[szerkesztés]

Jean Dujardin a Párizs nyugati peremterületén található Rueil-Malmaisonban született (Hauts-de-Seine, Île-de-France), és itt töltötte gyerekkorát. Az érettségi megszerzése után lakatosként kezdett dolgozni, majd kötelező katonai szolgálatot teljesített. Ekkor mutatkozott meg először komikusi tehetsége.

Pályafutásának kezdetei[szerkesztés]

A katonai szolgálat befejezése után Párizsba utazott, ahol bárokban, kávéházakban és kisebb színházakban lépett fel, saját szerzeményeivel, majd megalapította a „la Bande du Carré Blanc” nevű társulatot Éric Collado, Emmanuel Joucla, Éric Massot és Bruno Salomone közreműködésével, akikkel a Le Carré Blanc színházban találkozott. Később a társulat Nous C Nous néven vált ismertté Franciaországban. 1997 és 1998 között háromszor léptek fel a francia M6 csatorna Graines du star című műsorában, amelyben fiatal tehetségek mutatkoznak be. Nem sokkal később Bruno Salomone-nal közösen a France 2 csatorna Farce Attaque műsorában rövid komikus szkeccseket mutatott be.

Az Un gars, une fille (1999–2003) című sorozatnak köszönhetően vált igazán ismertté Franciaországban. A sorozat, amely hamar kultikussá lett Franciaországban, egy tipikus francia házaspár mindennapi civódásait mutatja be rövid, hétperces epizódokban. A sorozat amellett, hogy elindította Dujardint a színészi pályán, magánéletileg is jelentős változásokat hozott számára: beleszeretett sorozatbeli partnerébe, Alexandra Lamyba, akit 2009-ben feleségül vett. 2014-ben Nathalie Péchalat-val házasodott össze.

Színészi karrierje[szerkesztés]

Első igazi filmszerepét a 2004-es Tartós kapcsolat (Mariages !) című filmben kapta. 2005-ben filmet forgattak egyik, saját maga által kitalált és megformált stand-up comedy figurájáról (Brice de Nice), mely hatalmas sikert aratott, elsősorban a fiatalok körében.

A vígjáték felhívta Michel Hazanavicius rendező figyelmét a tehetséges fiatal színészre, akinek nem sokkal később főszerepet ajánlott James Bond-paródiájában (OSS 117 – Caire, nid d’espions; magyarul: OSS 117 – Képtelen kémregény), melyben a főszereplőt, Hubert Bonisseur de la Bath, fedőnevén OSS 117 titkos ügynököt játssza.
Bár az OSS 117-es kém Jean Bruce regényeiben először 1953-ban, tehát Ian Fleming első James Bond-könyvei előtt jelent meg, és több adaptáció is készült belőle, Hazanavicius nem az eredeti történetekhez nyúlt vissza, filmje 007-paródia, „Franciaország válasza James Bondra”.[1]
A film hatalmas kasszasiker volt Franciaországban, és meghozta a kritikusok elismerését Dujardin számára, aki mesterien játssza a nagyképű, hanyag eleganciájú titkos ügynököt, és egyben imitálja Sean Conneryt. Alakítását Arany Csillaggal jutalmazták és César-díjra (az Oscar-díj francia megfelelőjére) is jelölték. 2009-ben elkészült a második rész, OSS 117, Rio ne répond plus címmel.

Az elkövetkező években Dujardin drámai szerepekben is bizonyította sokrétű tehetségét: a Contre-enquête című filmben egy rendőrfelügyelőt játszik, aki azt próbálja kinyomozni, ki ölte meg a saját kislányát, míg a Frédéric Beigbeder 99 francs című regénye alapján készült filmadaptációban egy cinikus, depressziós reklámszakembert alakít.

A tehetséges, minden műfajban kiemelkedő alakítást nyújtó színészt a kritikusok ekkor már egyre többször hasonlítják Jean-Paul Belmondóhoz.[2] 2008-ban, Francis Huster Egy ember és kutyája (Un homme et son chien) című filmjében játszik is a nagy előd, Belmondo oldalán. 2009-ben Lucky Luke-ot játszik, majd visszatér a drámai szerepekhez a Le bruit des glaçons, valamint az Un balcon sur la mer című filmben. Rövid, de jelentőségteljes szerepet kap Guillaume Canet Apró kis hazugságok (Les petits mouchoirs, 2010) című filmjében.

The Artist – A némafilmes[szerkesztés]

Michel Hazanavicius 2011-es fekete-fehér, francia némafilmje hozta meg számára a nemzetközi elismerést. The Artist – A némafilmes (The Artist) Hollywoodban játszódik, az 1920-as években, a hangosfilmek térnyerésének pillanatában. Dujardin a főszereplőt, George Valentint alakítja, a népszerű némafilmszínészt, aki nem tud alkalmazkodni az új műfajhoz.

Dujardin kifejező, néma alakítása világszerte szuperlatívuszokra késztette a kritikusokat. A film a cannes-i filmfesztiválon tört be a köztudatba, ahol az akkor nemzetközi porondon ismeretlen Dujardin kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Azóta a francia színész egymás után gyűjti be a díjakat és elismeréseket.

Gérard Depardieu után második francia színészként megnyerte a Golden Globe legjobb férfi főszereplőnek járó díját, vígjáték kategóriában;[3] majd az SAG-díjat (Screen Actors Guild Awards) és a BAFTA-t is. 2012-ben legjobb férfi főszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték, George Clooney, Brad Pitt, Gary Oldman és Demián Bichir mellett, és – első francia színészként – meg is nyerte a díjat.

Filmjei[szerkesztés]

Év Magyar cím
Eredeti cím
Szerep Magyar hangja
2019 Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy
J'accuse!
Marie-Georges Picquart alezredes
2018
I Feel Good
Jacques
Az én hősöm
Le Retour du héros
Charles-Grégoire Neuville kapitány Debreczeny Csaba
2017
Chacun sa vie
Az optimista doktor

Sahara
Georges
2016 Életem NAGY szerelme
Up for Love
Alexandre Fekete Ernő

Brice 3
Brice
2015
Un plus une
Antoine Abeilard
2014 Műkincsvadászok
The Monuments Men
Jean Claude Clermont Anger Zsolt

The Connection
Pierre Michel
2013 Möbius
Möbius
Moïse
A Wall Street farkasa
The Wolf of Wall Street
Jean-Jacques Saurel Jakab Csaba
9 hónap letöltendő
9 mois ferme
Jelnyelvi tolmács
2012 A két mesterlövész
Les Infidèles
Fred/Olivier/François/Laurent/James
2011 The Artist – A némafilmes
The Artist
George Valentin eredeti hang
2010 Apró kis hazugságok
Les petits mouchoirs
Ludo Széles László
A jégkockák zörgése
Le Bruit des glaçons
Charles Faulque

Un balcon sur la mer
Marc Palestro
2009 Egy ember és kutyája
Un homme et son chien
A munkás Varga Gábor
OSS 117: Rio nem válaszol
OSS 117: Rio ne répond plus
Hubert Bonisseur de La Bath Széles László
Lucky Luke
Lucky Luke
Lucky Luke Varga Gábor
2008 Svindler
Ca$h
Cash Bozsó Péter
2007 Hajsza
Contre-enquête
Richard Malinowski
Pokoli mobil
Hellphone
harcos

Deux sur la balançoire
Jerry Ryan

Cherche fiancé tous frais payés
fogadó
99 frank
99 Francs
Octave Parango
2006 OSS 117: Képtelen kémregény
OSS 117: Le Caire, nid d'espions
Hubert Bonisseur de La Bath Széles László
2005
La vie de Michel Muller est plus belle que la vôtre
Önmaga
Szörfördög
Brice de Nice
Brice

L'Amour aux trousses
Franck
Soha ne mondd, hogy soha
Il ne faut jurer... de rien!
Valentin Széles László
2004 A pénzszállító
Le convoyeur
Jacques Sótonyi Gábor
Tartós kapcsolat
Mariages!
Alex
Lucky Luke és a Daltonok
Les Dalton
Cowboy

Rien de grave
utazó
2003
Toutes les filles sont folles
Lorenzi
Alulról szagolni a rózsát
Bienvenue chez les Rozes
MG Kőszegi Ákos

Les Clefs de bagnole
Önmaga
2002
À l'abri des regards indiscrets
Jean-Luc
Ó, ha gazdag lennék!
À l'abri des regards indiscrets
Weston

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2017. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. február 6.)
  2. http://www.guardian.co.uk/film/shortcuts/2012/jan/24/french-adore-jean-dujardin
  3. Kaufman, Amy: Golden Globes: Jean Dujardin wins best actor in a comedy or musical. Los Angeles Times, 2012. február 6. (Hozzáférés: 2012. január 5.)

További információk[szerkesztés]