Sophie Marceau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sophie Marceau
2012-ben
2012-ben
Életrajzi adatok
Születési név Sophie Danièle Sylvie Maupu
Született 1966. november 17. (50 éves)
Párizs,  Franciaország
Származás francia
Házastársa Andrzej Żuławski (-2001)
Élettárs
Pályafutása
Iskolái Cours Florent
Aktív évek 1980- napjainkig
Híres szerepei Victoire BerettonHázibuli (1980), Házibuli 2. (1982)

Sophie Marceau az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sophie Marceau témájú médiaállományokat.

Sophie Marceau (IPA: [sɔfi maʁso]) (Párizs, 1966. november 17. –) francia színésznő, aki olyan sikerfilmekben szerepelt, mint A rettenthetetlen és A világ nem elég című James Bond film.

Korai évek[szerkesztés]

Sophie Marceau (eredeti nevén Sophie Danièle Sylvie Maupu) 1966. november 17-én született Párizsban. Édesapja, Benoît Maupu, háborús veterán, akinek sokféle állása volt: dolgozott kamionsofőrként, festőként, és pultosként is. Édesanyja, Simone Morisset, egy áruházban volt eladónő.

Sophie szívesen emlékszik vissza békés gyermekkorára. Hétköznap általában étteremben dolgozott kisegítőként. A hétvégéket családjával töltötte, a La Cabane nevű nyaralójukban az Essonne folyónál. Marceau – elmondása szerint – félénk és visszahúzódó gyerek volt, és mindig arról álmodott, hogy kamionsofőr lesz, édesapja nyomdokán. Iskolába járni szeretett, de tanulni nem, osztályzatai sem voltak túl jók, viszont kedvelte Molière írásait. Nagyon szerette az állatokat, testvérével kitett, elhagyott kutyákat és macskákat gondozott.

A Házibuli: '80-as évek[szerkesztés]

1980 februárjában Sophie hiába keresett, nem talált magának semmilyen munkát nyárra. Édesanyjával akadtak rá véletlenül egy magazin hirdetésére, amely reklámokhoz keresett tiniket. Marceau jelentkezett, és készült is néhány kép róla. Szerencséjére Françoise Menidrey épp szereplőket keresett egy új Claude Pinoteau-filmhez, a Házibulihoz. Egy hónappal később be is hívták szereplőválogatásra, melyen édesapjával jelent meg.

Az első válogatáson nagyon jól szerepelt, és a film rendezője Claude Pinoteau biztos volt abban, hogy neki fogja adni a főszerepet. A forgatás július 17-én kezdődött, és be is fejeződött a nyári szünet végére. A Gaumont Film Company javaslatára Sophie ekkor változtatta meg nevét a Maupu-ról Marceau-ra.

Filmjei[szerkesztés]

Sophie Marceau és Andrzej Żuławski 1988-ban
2010-ben

Színészként[szerkesztés]

Rendezőként[szerkesztés]

  • La disparue de Deauville (2007)
  • Parlez-moi d'amour (2002)
  • L'aube à l'envers (1995)

Művei[szerkesztés]

  • La Menteuse (1996)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]