Menekülés Los Angelesből

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menekülés Los Angelesből
(Escape from L.A.)
1996-os amerikai film

RendezőJohn Carpenter
Producer
Műfaj
  • akciófilm
  • sci-fi film
  • posztapokaliptikus film
  • disztópikus film
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneShirley Walker
OperatőrGary B. Kibbe
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínLong Beach
Játékidő97 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
magyar UIP-Dunafilm
Bemutató
  • 1996. augusztus 9. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 1996. október 31. (Németország)[2]
Korhatár16 IV. kategória (NFT/0225/2012)
Bevétel25 477 365 $
Kronológia
ElőzőMenekülés New Yorkból
További információk
SablonWikidataSegítség

A Menekülés Los Angelesből (eredeti cím: Escape from L.A.) egy 1996-os amerikai posztapokaliptikus akciófilm, amelynek forgatókönyvírója, zeneszerzője és rendezője John Carpenter. A film az 1981-es Menekülés New Yorkból folytatása és Kurt Russell újra Snake Plissken szerepében látható. A filmet 1996. augusztus 9-én mutatták be az észak-amerikai mozik, Magyarországon moziban nem vetítették, csak videóforgalmazásban jelent 1997. július 29-én.

Cselekmény[szerkesztés]

2000-ben hatalmas földrengés sújtja Los Angeles városát, amely elvágja a szárazföldtől és sziget lesz. Egy teokratikus elnökjelölt, aki kijelenti, hogy Isten megbünteti Los Angelest a bűneiért, élethosszig tartó mandátumot nyer. Elrendeli az Egyesült Államok fővárosának áthelyezését Washingtonból szülővárosába, a virginiai Lynchburgba, és egy sor szigorú erkölcsi törvényt léptet életbe, megtiltva többek között a dohányzást, az alkoholt, a kábítószereket, a házasság előtti szexet, a lőfegyvereket, a trágár beszédet és a vörös húst. A törvényszegők választhatnak: elveszítik az amerikai állampolgárságot és véglegesen deportálják őket az új Los Angeles-szigetre, vagy megbánják és áramütés általi halállal halnak meg. A szigetről való szökést lehetetlenné teszi a szárazföld partja mentén emelt védőfal és a területet felügyelő szövetségi rendőrség erős jelenléte.

2013-ra az USA kifejlesztett egy "Damoklész kardja" nevű szuperfegyvert, egy olyan műholdas rendszert, amely képes a világ bármely pontján célba venni és használhatatlanná tenni az elektronikus eszközöket. Az elnök szándéka, hogy ezzel uralja a világot. Lánya, Utopia ellopja a rendszer távirányítóját, és Los Angeles szigetére szökik, hogy átadja azt Cuervo Jonesnak, a perui forradalmárnak. Cuervo a harmadik világ országaiból inváziós hadsereget állít össze, és az USA megtámadását tervezi.

A sorozatos bűncselekmények miatt kitoloncolással fenyegetett Snake Plissken lehetőséget kap, hogy kegyelmet nyerjen, ha elutazik a szigetre és visszaszerzi a fegyvert, amit egy korábbi mentőcsapat nem tudott teljesíteni. Az elnök egyik tisztje megfertőzi Snake-et egy vírussal, amely 10 órán belül megöli őt, és megígéri, hogy a küldetés teljesítése után megkapja az ellenszert.

Snake felszerelést kap, és egy egyszemélyes tengeralattjáróval Los Angelesbe megy. A sziget felfedezése közben találkozik a "Térképes" Eddie-vel, az interaktív túrákat áruló szélhámossal és Cuervo egyik társával. Útközben Snake-nek segít Pipeline, a szörfözés szerelmese; Taslima, egy muzulmán hite miatt deportált nő; és Hershe Las Palmas (korábban Carjack Malone), egy transz nő és Snake korábbi bűnözőtársa.

Eddie elfogja Snake-et, és átadja Cuervónak, aki a Damoklész kardját használja, hogy leállítsa Lynchburgot, megtorlásul Snake odaküldéséért. Cuervo azzal fenyegetőzik, hogy ugyanerre a sorsra juttatja az USA többi részét is, ha nem teljesítik a követeléseit. Snake megszökik, és összefog Hershe-sel és katonáival. A csoport siklórepülővel utazik az invázió állomáshelyére. A Cuervo csapatai elleni harc során Snake elviszi a távirányítót. Snake, Eddie, Utopia, Hershe helikopterrel elmenekül szigetről. Eddie lelövi Cuervót, aki halála előtt még kilő egy rakétát ami eltalálja a helikoptert. Hershe és az emberei meghalnak, Eddie, Snake és Utopia pedig még időben kiugornak a helikopterből és ezzel megmenekülnek.

A baleset helyszínén az elnök és a tisztjei rájönnek, hogy Snake-nél és Utopianál is van távirányító, és elveszik az Utopia által tartott távirányítót, tévesen azt gondolva, hogy Snake kicserélte őket. Miközben Utópiát a villamosszékbe viszik, Snake megtudja, hogy a vírus, amely megfertőzte, csak influenzát okoz, amely órákon belül elmúlik. Az elnök megpróbálja Utopia távirányítóját használni a Floridát fenyegető inváziós erő semlegesítésére, de az csak Eddie egyik turnéjának felvett bevezetőjét játssza le.

Az elnök feldühödve utasítja tisztjeit, hogy a helyszínen öljék meg Snake-et, de kiderül, hogy ő csak egy hologram, amelyet a számára kiadott miniatűr kamera vetít ki. A világ véget nem érő osztályharcától felháborodva beprogramozza a valódi távirányítót, és beindítja a Damoklész kardja rendszer minden műholdját, kikapcsolva ezzel a Földön minden technológiát, megmentve Utópiát, mivel az áramszolgáltatás éppen azelőtt szűnik meg, hogy áramütés érné. Snake félredobja az immár használhatatlan kamerát, és rágyújt egy cigarettára, majd elfújja a gyufát, és azt mormolja: "Üdvözöljük az emberi fajban".

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Snake Plissken Kurt Russell Rátóti Zoltán
Utopia A.J. Langer Spilák Klára
Térképes Eddie Steve Buscemi Schnell Ádám
Cuervo Jones Georges Corraface Szabó Sipos Barnabás
Malloy parancsnok Stacy Keach Sörös Sándor
Brazen Michelle Forbes Für Anikó
Hershe Las Palmas Pam Grier Kerekes József
Elnök Cliff Robertson Rajhona Ádám
Taslima Valeria Golinio Orosz Helga
Pipeline Peter Fonda Galambos Péter
Beverly Hills tisztiorvosa Bruce Campbell Kiss Gábor
Szörfös Breckin Meyer

Forgatás[szerkesztés]

1987-ben Coleman Luck forgatókönyvírót bízták meg a film forgatókönyvének megírásával, a producer Dino De Laurentiis cége volt. 1987-ben Carpenter és Kurt Russell végül találkoztak, hogy együtt írják meg a filmet, régi munkatársukkal, Debra Hill-lel. [4] Carpenter elmondta, hogy Russell kitartásának köszönhetően készült el a film, mivel "Snake Plissken olyan karakter volt, akit szeretett és újra el akart játszani". [5] Tony Hawk azt állította, hogy - bár nem kapta meg az elismerést - ő és Chris Miller profi gördeszkás kollégája Peter Fonda és Kurt Russell kaszkadőrdublőreként dolgoztak a szörfös jelenet alatt.[6] Több jelenetet Carsonban forgattak, köztük a Sunset Boulevard és az autópálya jeleneteket. A Sunset Boulevard jelenetet egy szeméttelepen vették fel, ahol a forgatás munkatársai több mint 120 építményt építettek, hogy egy nyomornegyedet hozzanak létre. A zsúfolt poszt-apokaliptikus autópálya benyomásának megteremtéséhez 250 törött autót szereztek be egy venturai roncstelepről. [7] A forgatás 1995. december 11. és 1996. március 20. között zajlott. [8]

Filmzene[szerkesztés]

A film zenéje 1996. augusztusában jelent meg, a Milan Records adta ki. A zenét John Carpenter, Alan Howarth írta.

# Cím Hossz
1. Escape from New York Main Title 2:07
2. History of Los Angeles 2:09
3. Snake's Uniform 0:58
4. Submarine Launch 2:36
5. Sunset Boulevard Bazaar 2:03
6. Motorcycle Chase 2:23
7. Showdown 1:27
8. Beverly Hills Surgeon General 4:10
9. The Future Is Right Now 2:00
10. Hang Glider Attack 2:30
11. The Black Box 1:14
12. Escape from Coliseum 1:53
13. Helicopter Arrival 2:05
14. Fire Fight 2:49
15. Escape from Happy Kingdom 1:30
16. Crash Landing 1:38
33:32

1996. július 16-án adták ki a filmben hallható zeneszámokat tartalmazó albumot.

  1. "Dawn" – Stabbing Westward
  2. "Sweat" – Tool
  3. "The One" – White Zombie
  4. "Cut Me Out" – Toadies
  5. "Pottery" – Butthole Surfers
  6. "10 Seconds Down" – Sugar Ray
  7. "Blame (L.A. Remix)" – Gravity Kills
  8. "Professional Widow" – Tori Amos
  9. "Paisley" – Ministry
  10. "Fire in the Hole" – Orange 9mm
  11. "Escape from the Prison Planet" – Clutch
  12. "Et Tu Brute?" – CIV
  13. "Foot on the Gas" – Sexpod
  14. "Can't Even Breathe" – Deftones

Fogadtatás és bevétel[szerkesztés]

A Menekülés Los Angelesből kritikai fogadtatása megosztónak mondható. A Rotten Tomatoes oldalán összegyűjtött kritikák alapján a kritikusok 53%-a nyilatkozott pozitívan a filmről.

A filmet 1996. augusztus 9-én mutatták be az észak-amerikai mozik. Nyitóhétvégéjén a harmadik helyen végzett, a szintén debütáló Jack, és a harmadik hete műsoron lévő Ha ölni kell című filmek mögött. [9] A film 50 millió dolláros költségvetésből 25 477 365 dollárt hozott az Egyesült Államokban és Kanadában, nagyjából annyit, mint első rész (Menekülés New Yorkból), de alig több mint a felét az elődjéhez mérten jóval magasabb költségvetésnek. Nemzetközi szinten 16,8 millió dollárt hozott, ami világszerte 42,3 millió dolláros összbevételt jelentett.[10]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Escape from L.A. című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=escapefromla.htm
  2. http://www.zelluloid.de/filme/index.php3?id=2532, 2018. február 20.
  3. Menekülés Los Angelesből az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. Ebert, Roger: Escape From L.A. movie review (1996) | Roger Ebert (angol nyelven), 1996. augusztus 9. [2011. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. április 20.)
  5. Bennett, Tara: Escape From L.A.: John Carpenter on Snake's Return, Surfing Tsunamis, and Escaping From Earth (angol nyelven). IGN , 2022. február 24. [2022. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. március 30.)
  6. Sablon:Cite Tweet
  7. Calhoun, John (1996. október 1.). „Designer sketchbook: Escape from LA” (english nyelven). Entertainment Design, 78. o. Sablon:ProQuest.  
  8. Imdb.com-locations (magyar nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2024. január 22.)
  9. 1996. 32. hét hétvégi bevétele Box Office Mojo
  10. Sablon:Cite Box Office Mojo

További információk[szerkesztés]