A 13-as rendőrőrs ostroma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A 13-as rendőrőrs ostroma
(Assault On Precinct 13)
1976-os amerikai film
Rendező John Carpenter
Vezető producer Joseph Kaufman
Műfaj
Forgatókönyvíró John Carpenter
Főszerepben
Zene John Carpenter
Operatőr Douglas Knapp
Vágó John T. Chance
Díszlettervező Tommy Lee Wallace
Gyártás
Gyártó CKK Corporation
Ország USA
Nyelv angol + magyar szinkron
Játékidő 91 perc
Költségvetés 100 000 amerikai dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutatóamerikai 1976.
Korhatár
  • amerikai R
  • magyar 18
További információk

A 13-as rendőrőrs ostroma (eredeti cím: Assault On Precinct 13) 1976-ban bemutatott színes, amerikai akciófilm, melyet John Carpenter rendezett. A film alacsony költségvetése (100 000 $) ellenére sikeres lett és kultuszfilmmé vált.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy Los Angeles-i szombat hajnalon a rendőrség elit osztaga rajtaüt egy banda hat tagján, akik automata fegyvereket loptak. A tűzharcban részt vevő bandatagok mind meghalnak az akció során, azonban a fegyverek nagy részét nem találják meg. A megmaradt bandatagok vérszerződést kötnek, mely szerint bosszút állnak a „gyilkosokon”.

Aznap délután megismerhetjük Ethan Bishop autópálya-rendőrt, akit éppen áthelyeznek az Anderson körzetbe, ugyanis a 13-as rendőrőrsöt bezárják, és neki kell felügyelnie a rakodást. Ezután egyszerre két cselekményszál indul el.

Az elsőben a hírhedt Napoleon Wilsont, a gyilkost szállítják át az egyik börtönből a másikba, két rabtársával együtt. Útközben az egyik rabtársa, aki beteg, rosszul lesz, így kénytelenek megállni a legközelebbi őrsnél, ami a 13-as. A másik szál pedig egy bizonyos Lawnson és lánya történetét mutatja be.

Ethan Bishop megérkezik az őrsre, és miután átvette az őrsöt a kapitánytól, a rendőrőrsön Bishopon kívül csak Chaney őrmester, valamint két irodista, Leigh és Julie marad.

Lawsonék épp úton vannak, amikor megállnak telefonálni, mert eltévedtek. A kislány meglát egy fagylaltos kocsit, és mivel éhes, az apjától pénzt kér, hogy fagyit vehessen. A fagylaltos már korábban észrevette, hogy egy fekete autó köröz folyamatosan az utcában, ám ekkor megjelenik Lawson kislánya, a kocsi pedig eltűnik. Miután kiszolgálta a lányt, megjelenik a banda, kirángatják az autóból és megverik. Lawson lánya észreveszi, hogy nem azt a fagylaltot kapta, amit kért ezért visszamegy, de ott már csak az egyik bandatagot találja. Mivel nem tudja ki ő, megszólítja, mire az lelövi, majd a fagylaltossal is végeznek. Lawson, miután befejezte a telefonálást, kilép a fülkéből és észreveszi, hogy a lánya a földön fekszik. Odarohan, de a kislány már halott. A súlyosan sérült sofőr elmondja neki, hogy a műszerfal alatt tartja a pisztolyát, majd meghal. Lawson meglátja a gyorsan elhajtó fekete kocsit, magához veszi a pisztolyt, majd követni kezdi a bandát.

Közben a rabszállító megérkezik az őrsre. Bishop először nem akarja, hogy ott maradjanak, mivel az őrs már nem működik. Azonban Starker meggyőzi, lehet, hogy a beteg fertőző és nem szeretné, ha mindenki elkapná, amíg úton vannak és ő hívni fog egy orvost, aki a beteget megvizsgálja.

Lawson egy rövid üldözés során utoléri a bandát, tűzharcba keverednek, ami során végez a bandavezérrel. Egy közeli telefonfülkéhez megy, hogy felhívja a rendőrséget, ám észreveszi, hogy néhány bandatag követi, ezért befut a közeli 13-as őrsre (itt kapcsolódik össze a két történet). Az őrsön Chaney ki akarja kérdezni Lawsont, de az súlyos sokkot kapott és így nem tud beszélni. Lawsont beviszik egy szobába, közben Bishop orvost akar hívni, ám a telefonvonalak némák. Kicsivel később pedig az áram is elmegy. A mit sem sejtő Chaney kimegy, hogy az autójában lévő CB rádiót használja, de ekkor vele is végeznek. A bent lévők, észreveszik, hogy Chaney a földön fekszik. Bishop kimegy, hogy megnézze, de rálőnek, így visszaszalad az épületbe.

Starker különleges tiszt nem akar maradni, ám mielőtt beszállhatnának a rabszállító buszba golyózápor fogadja őket és Starker, valamint a vele lévő három rendőr és a beteg rab az életét veszti. A két rab – Wilson és Wells – életét Bishop menti meg az utolsó pillanatban. Ezután viszont egy-egy cellába zárja őket.

Ekkor már csak Bishop marad az egyedüli rendőr az őrsön. Mikor belép az irodába sortűz fogadja és a banda percekig lövi az épületet. A lövöldözés után a banda tagjai eltűnnek, az őrsön rekedtek pedig nem értik, hogy mi történik és egyre idegesebbek lesznek. Egy kis szünet után három bandatag jelenik meg az ajtó előtt, egy vérrel teli üveget a földhöz vágnak, majd egy fehér szövetet raknak a földre, amire az van írva, hogy „chollo”. Ethan rájön, hogy ez egy ostrom. A banda hamarosan meg is kezdi a támadást, ekkor Bishop arra kéri Leigh-t, hogy nyissa ki a cellákat. Alighogy Wellst szabadon engedi, Wilsonhoz érve egy bandatag tör be az épületbe, és megsebesíti. Wilson segít neki, majd mindketten visszamennek Bishophoz. Ezután többen betörnek a hátsó bejáraton keresztül, illetve az ablakokon át. Egy hosszú tűzharcban visszaverik a támadást, de Julie életét veszti.

Bishop javaslatára eltorlaszolják az ajtókat, ekkor felfigyel egy ládára, amiben egy acetilénes palack van, és azt mondja „Acetilén. Ha ezt eltalálja egy eltévedt golyó...”.

Wells felhívja a figyelmüket arra, hogy mindenki eltűnt kint, beleértve a halottakat is. Elkezdenek tanakodni, hogy mitévők legyenek.

Közben egy járőrkocsit mutatnak, amit azért küldtek a körzetbe, mert több bejelentés is érkezett lövöldözésről és egy ott dolgozó telefonszerelő sem jelentkezik. Mivel nem találják a lövöldözőket, vissza akarnak fordulni, de egyikük felveti, hogy körülnézhetnének az őrs környékén.

Az őrsön kidolgoznak egy tervet, mely szerint valamelyiküknek a csatornán keresztül ki kellene jutnia a közeli telefonfülkéhez. Wells és Wilson sorsolással dönti el, de Wells pesszimista, és igaza lesz: ő veszít. Wells bemászik a csatornába, majd az utcán egy autó mellett jön a felszínre. Beszáll az autóba és elvezett a telefonfülkéhez, ám ekkor, egy – a kocsiban megbúvó – bandatag lelövi.

A trió a pincébe megy, hogy talán ott kibírhatják egy darabig. El akarják barikádozni magukat, de ekkor Bishopnak eszébe jut az acetilénes palack, amit – ha felhelyeznek a falra – egy lövéssel felrobbanthatják, ők maguk pedig egy tábla mögött megbújva túlélhetik a robbanást.

Eközben a két járőr odaér az őrshöz. Mivel nem találnak semmit vissza akarnak menni a másik körzetbe, ám ekkor felfedezik a telefonszerelő holttestét a telefonpóznán, ezért erősítést kérnek.

A banda betör az épületbe és megtámadják Bishopékat. Bishop három lövéssel felrobbantja a palackot, ami mindenkit megöl a pincében, csak a tábla által védett Bishopékat nem.

Közben több járőr jelenik meg a helyszínen, így a banda megmaradt tagjai elmenekülnek onnan.

A film végén Bishop nem engedi, hogy Wilsont bilincsben vigyék el, hanem ő maga kíséri ki.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. magyar szinkron (VHS)[1] 2. magyar szinkron (TV)[2]
Austin Stoker Ethan Bishop Vass Gábor Kálid Artúr
Darwin Joston Napoleon Wilson Haás Vander Péter Galambos Péter
Laurie Zimmer Leigh Csere Ágnes Orosz Anna
Martin West Lawnson Kocsis György Haás Vander Péter
Tony Burton Wells Hankó Attila Sótonyi Gábor
Charles Cyphers Starker Rosta Sándor Rosta Sándor
Nancy Kyes Julie Madarász Éva Zsigmond Tamara

Érdekességek[szerkesztés]

  • Napoleon Wilson karakterét a Volt egyszer egy Vadnyugat „Harmonikája” ihlette.
  • Az Amerikai Filmszövetség azzal fenyegette John Carpentert, hogy ha a rendező nem vágja ki a filmből a sokkoló jégkrémes jelenetet, akkor az X besorolást (18 éven felülieknek) kap. Carpenter kivágta a jelenetet, majd elküldte az anyagot a szövetségnek, akik így az R kategóriába (17 éven aluliaknak szülői felügyelettel) sorolták, majd a rendező visszarakatta a jelenetet. A csel működött, így a film megtarthatta az R besorolást, és teljes egészében kerülhetett a mozikba.
  • Mikor Ethan az állomáson Leigh-jel beszélget, egy történetet mesél el a gyerekkoráról. A történet a valóságban is megtörtént Alfred Hitchcockkal.
  • A filmet 20 nap alatt forgatták le.
  • 2005-ben feldolgozták Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Gabriel Byrne, Maria Bello, John Leguizamo és Brian Dennehy főszereplésével.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 13-as rendőrőrs ostroma (1. magyar változat) (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis[halott link]
  2. A 13-as rendőrőrs ostroma (2. magyar változat) (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis[halott link]

További információk[szerkesztés]