Ugrás a tartalomhoz

Elátkozottak faluja (film, 1995)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elátkozottak faluja
(Village of the Damned)
1995-ös brit–amerikai film

RendezőJohn Carpenter
ProducerSandy King
AlapműSzemünk fényei
Műfaj
  • horrorfilm
  • sci-fi film
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró
  • John Wyndham
  • Wolf Rilla
  • Stirling Silliphant
  • David Himmelstein
Főszerepben
Zene
OperatőrGary B. Kibbe
VágóEdward A. Warschilka
Gyártás
Ország Egyesült Királyság
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő95 perc
Költségvetés22 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1995
Korhatár16 III. kategória (F/6188/J)
Bevétel9 400 000 $
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Elátkozottak faluja (eredeti cím: Village of the Damned) 1995-ben bemutatott amerikai sci-fi horrorfilm. A John Wyndham Szemünk fényei című regényéből [1] és Stirling Silliphant-Wolf Rilla-George Barclay 1960-as című színműve alapján készült alkotást John Carpenter rendezte. Az 1995-ös film a regény első filmváltozatának, Wolf Rilla rendező 1960-as azonos című filmjének remake-je.

Történet[szerkesztés]

Egy hétköznapi amerikai kisvárosban, Midwichben földönkívüli űrhajó szállt le. Az idegenek hat órára (10-től 16 óráig) az összes lakót elkábították, a külső környezet számára megközelíthetetlenné tették a települést. A hatóságok egy vastag fehér vonallal jelölték meg a szokatlan és megmagyarázhatatlan jelenség hatókörét. A mesterséges álomban a földönkívüliek a városka valamennyi arra alkalmas nőjét megtermékenyítették, majd észrevétlenül eltávoztak. Néhány lakó az öntudatlan állapot következtében megsérült vagy meghalt. Hetekkel később a kisváros orvosát és tiszteletesét egyre több asszony és lány kereste fel, hogy beszámoljanak nekik nem várt állapotukról. A doktor egy idő után aggódni kezdett, mert szerinte sokkal több a terhesség Midwichben, mint az normálisan várható lett volna. Arra is rájött, hogy az összes terhesség az eszméletvesztés napján kezdődött. Kilenc hónap múlva megszülettek az idegenek utódai: kezdetben normális újszülöttekként viselkedtek, de később fehér hajú, üvegesen izzó szemű, telepatikus képességekkel rendelkező gyermekekké váltak. Amikor serdülővé értek, koruknál sokkal fejlettebbeknek mutatkoztak, és azt tervezték, hogy természetfeletti képességükkel elpusztítják a városlakókat. A fiataloknak közös tudatuk volt, és ennek segítségével befolyásolni tudták az embereket, rá tudták őket kényszeríteni olyan dolgokra, amit azok nem akartak, ráadásul még fájdalmat is tudtak nekik okozni. Nemzőik számára készítették elő a terepet, az idegenek teljes hatalomátvételére. Csak a városka orvosa és felesége sejtette, hogy mire készülnek a szörnyszülöttek, így csak ők akadályozhatták meg a katasztrófát.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Christopher Reeve Dr. Alan Chaffee Weil Róbert
Kirstie Alley Dr. Susan Verner Prókai Annamária
Linda Kozlowski Jill McGowan Farkasinszky Edit
Michael Paré Frank McGowan Gesztesi Károly
Mark Hamill George atya Szirtes Gábor
Meredith Salenger Melanie Roberts Juhász Judit
Thomas Dekker David McGowan Szalay Csongor
Peter Jason Ben Blum Varga Tamás
Constance Forslund Callie Blum Ábrahám Edit

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Midwich Cuckoos vagyis Midwich-i kakukkfiókák; a film kezdetén az alkotók és a munkatársak ismertetésekor a Midwich-i kakasok cím hangzik el
  2. Elátkozottak faluja - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. május 13.)

További információk[szerkesztés]