Christopher Reeve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Christopher Reeve
Christopher Reeve, 1985-ben
Christopher Reeve, 1985-ben
Életrajzi adatok
Születési név Christopher D' Olier Reeve
Született 1952. szeptember 25.
New York, New York
Elhunyt 2004. október 10. (52 évesen)
Mount Kisco, New York
Házastársa Dana Reeve (1992–2004)
Pályafutása
Iskolái
Aktív évek 19742004
További díjak
  • főműsoridős Emmy-díj
  • New Jersey Hall of Fame
  • ASCB Public Service Award (2001)
  • Albert Lasker Award for Basic Medical Research
  • Lasker-Bloomberg Public Service Award (2003)
  • csillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Christopher Reeve weboldala
Christopher Reeve IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Christopher Reeve témájú médiaállományokat.

Christopher D’Olier Reeve (New York, 1952. szeptember 25.Mount Kisco, Westchester megye, New York 2004. október 10.) amerikai színész, rendező, producer, író. Hírnevét Superman/Kal-El /Clark Kent megformálásával szerezte 1978-1987 között. A '80-as években több filmben is játszott, köztük a Valahol valamikor (1980), Halálcsapda (1982), Bostoniak (1984), Street Smart (1987). Játszott színdarabokban is, beleértve a Broadway-t: Július 5-e (1980-1982) és a Figaro házassága (1985). A '90-es évek elején több filmszerepet is vállalt: Függöny fel (1992), Napok romjai (1993), Hallgass velem (1994), Minden gyanú felett (1995).

1995 májusában egy lóversenyen súlyos balesetet szenvedett. Lova a harmadik akadály előtt hirtelen megtorpant, és ledobta magáról a színészt. Keze az esés közben beleakadt a kantárba, így a fejére esett. Nyakcsigolyája eltört, gerincveleje teljesen elszakadt és nyaktól lefelé teljesen lebénult. Élete végéig kerekesszékbe kényszerült. 1998-ban (már betegen) egy súlyosan sérült építészt alakított a Hátsó ablak című filmben. Megalapította a Christopher Reeve Alapítványt, amely a hozzá hasonló mozgássérült embereken segít. A színész súlyos fertőzést kapott, majd kómába esett. Reeve 2004. október 10-én szívinfarktusban halt meg 52 évesen. Számos tévé- és mozifilm állít számára emléket, köztük: Superman, Superman II., Superman visszatér (mindkettő 2006-ban készült) és a Smallville 4. évad Rajongás című része (2004).

Gyermek- és ifjúkora[szerkesztés]

Reeve 1952. szeptember 25-én New York városában született. Apja, Franklin D'Olier Reeve, író és tudós volt. Princetoni Egyetemen szerzett diplomát, Christopher születésekor pedig orosz nyelvből tette le a mester fokozatot a Columbia Egyetemen. Édesanyja, Barbara Pitney Lamb, újságírónő volt. Egy fiútestvére született 1953. október 6-án, Benjamin. A Reeve család eredete a 17. századig megy vissza, őseik az Angliából bevándorolt első telepesek között voltak. Szülei 1956-ban elváltak. Az édesanya újból házasodott: Tristam B. Johnson. Princetonba, New Jersey-be költöztek. Itt mindkét fiú magániskolába került (Princeton Day School). Christopher mind tanulmányi, mind sportteljesítményével is kitűnt társai közül. Szerepelt a becsület listán, kiválóan baseballozott, futballozott, teniszezett és hokizott. 1962-ben, 10 évesen talált rá hivatására: számos fiatal jelölt közül beválogatták a The Yeomen of the Guard-ba. 1968-ban elfogadta a gyakornoki állást a Williamstown Színházi Fesztiválon Williamstownban, Massachusettsben. A munkahelyén, ahol dolgozott, egy jelenetet adott elő a Híd című darabból, amire Olympia Dukakis felfigyelt és azt mondta: "Le vagyok nyűgözve. Rendkívüli tehetséged van. Ne fuseráld el." A következő év nyarán a Harvard Summer Repertory Theater Company-nél kapott állást Cambridge-ben, heti 44 $-ért. Egy orosz matrózt alakított a Túszban, mint "Beliav" és az Egy hónap vidéken című darabban. Egy híres színházi kritikus, Elliot Norton Beliavként nyújtott színészi játékát "indítóan eredményesnek" nevezte. Reeve első románca egy 23 éves színésznővel volt. A nő párkapcsolatban élt, ennek azonban kölcsönösen véget vetettek, amikor a színésznőt egy hétfő reggelen Christopherrel találta a hálószobában a barátja. A románc Reeve és a 23 éves színésznő között pár hónap után véget ért a korkülönbség miatt.

Cornell[szerkesztés]

Miután befejezte a Princeton Day Schoolt, 1970 júniusában, Boothbay-ben, Maine-ben játszott színdarabokban, és eltervezte, hogy New Yorkba megy színházi munkát keresni. Ehelyett édesanyja tanácsát megfogadva, főiskolára ment. Felvételt nyert a Princetonra, Brownra, Columbiára, Northwesternbe, Carnegie-Mellonra, és a Cornellre. A New Yorktól 5 órányi útra lévő Cornellt választotta, mivel tervei szerint elkezdheti színészi karrierjét. Reeve élvezte az itt töltött éveket. Játszott Pozzoként a "Godot-ra várva", Segismundoként "Az élet egy álom" és Polixenesként "Téli mese" című darabokban. "Újonc" éveiben kapott egy levelet Stark Hesseltine-tól, aki olyan hírességeket fedezett fel, mint Robert Redford, Michael Douglas, Susan Sarandon és Richard Chamberlain. Hesseltine látta Christophert alakítani az Egy hónap vidékenben és foglalkozni akart vele. Két találkozás után elhatározta, hogy ahelyett, hogy kihagyja az iskolát, havonta egyszer New Yorkba megy, ügynökökkel és producerekkel találkozik, hogy munkát találjon a nyári szünet idejére. Ezen a nyáron a Negyven Karát Produkcióval utazik Eleanor Parkerrel. A következő nyáron teljes szezonra szerződést ír alá a San Diegói Shakespeare-fesztivállal, olyan szerepekben, mint IV. Eduárd, III. Richárd (dráma), Fenton (A windsori víg nők) és Dumaine (Lóvátett lovagok) az Old Globe Színházban. A harmadik év megkezdése előtt (Cornell) Reeve tett egy háromhónapos kitérőt. Glasgow-ba repült, hogy színházi előadást lásson Angliában és Skóciában egyaránt. Az Old Vic színházban színészeknek segített elsajátítani az amerikai akcentust. Ezután Párizsba repült, ahol folyékonyan beszélt franciául. Számos színházi előadást megtekintett, hogy belemerüljön a kultúrába, mielőtt végleg visszatér New Yorkba, hogy újból összejöjjön barátnőjével.

Juilliard[szerkesztés]

Miután visszatért Európából, Reeve elhatározta, hogy kizárólag a színészkedésre fókuszál. A Cornellen azonban még intellektuális történelemből és fizikából le kellett volna, hogy tegye a vizsgákat. A színház igazgatója belement abba, hogy a elmaradt vizsgáit a Juilliard Schoolon tegye le az első évben. 1973-ban elsőévesként kezdett a Juilliardon. Christopher meghallgatása egy 10 tagú tantestület előtt volt, beleértve John Housemant, aki a The Paper Chase-ben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott. Egyedül Reeve-et és Robin Williamst válogatták be a Juilliard nagy presztizsű Haladó Programjába. Több olyan osztályt tettek le együtt, ahol ők voltak az egyedüli tanulók. Edith Skinner dialektus óráján Williamsnek nem volt minden dialektusa olyan jó, mint Reeve-é, aki sokkal pedánsabb volt nála, ennek ellenére drámai alakításai mindenkire nagy hatással voltak. Williamst azonban sok tanár nem kedvelte mániákus komédiái miatt. Williams és Reeve zárt barátságban voltak egymással; együtt nevettek minden tréfán és bizalmasan rábízták egymásra kapcsolataik problémáit. Egy találkozás során John Houseman azt mondta Reeve-nek: „ Mr. Reeve. Borzasztóan fontos, hogy Önből komoly klasszikus színész váljék. Hacsak, természetesen nem ajánlanak Önnek magas összeget azért, hogy mást csináljon." Houseman ekkor ajánlotta fel számára, hogy hagyja ott az iskolát és élvezze a „színészipart” olyan színészek közt, mint Kevin Kline és David Ogden Stiers. Reeve elutasította, hiszen még nem kapta meg a baccalaureátusi fokozatot a Cornelltől. 1974 őszén Christopher és pár Juilliardos diák New Yorkba utazott, hogy eljátsszák a Szerelem gyógyít című darabot egy középiskolában. Egy előadáson, Reeve, aki egy hőst alakított, túl magasra rántotta ki kardját, és véletlenül összetörte a fölötte levő világítást. A diákok tapsoltak és éljeneztek. Reeve később elmondta, ekkor kapta élete legnagyobb ovációját. Miután Reeve befejezte az első évet a Juilliardon, megkapta a diplomáját a Cornell-en 1974-ben.

Tévésorozatok és a Broadway[szerkesztés]

Reeve 1974-ben szerepet vállalt a Love of Life című sorozatban, mert szüksége volt a pénzre. Ben Harpert alakította, aki egy ellenséges karakter, ennek következtében bűnöző és többnejű magatartás jellemezte. Augusztustól a szereplő kezdett egyre népszerűbbé válni, így a show nézettsége az egekig emelkedett. Reeve nem volt már többé névtelen, ismeretlen színész. A tévésorozatok fárasztó munkamenete a Juilliardról való kicsapását eredményezte. A HB Stúdiónál kezdett színészkedni, majd a New York-i színházban folytatta a színészkedést. A Berchtesgadenben is szerepet kapott mint náci katona. 1975 végén szerepet kapott az A Matter Of Gravity című darabban Kathrine Hepburn unokájának szerepében. Első hollywoodi filmszerepét a Mélytengeri vészjelzés című filmben kapta, 1978-ban. Ezt követően az Életem című filmben játszott William Hurttel

Superman[szerkesztés]

Az Életem című filmet követően 1978-ban főszerepet kapott a Superman című filmben. Reeve a szerep kedvéért hozta magát jobb kondícióba, ugyanis ellenezte, hogy a kék ruha alatt töméseket kelljen alkalmazni. Ennek eredményeként a kaszkadőrjelenetek nagy részét is ő végezte el. Miután 1978 és 1987 között négyszer is magára öltötte Superman jelmezét, balesetét követően kétszer is szerepelt a Superman fiatalkorát feldolgozó Smallville című sorozatban, dr. Virgil Swann személyében 2003-ban és 2004-ben.

Magánélete[szerkesztés]

1978-tól 1987-ig élettársi kapcsolatban volt Gae Extonnal, két gyermek született: Matthew és Alexandra.

Öt évvel szakításuk után 1992 áprilisában elvette Dana Morosini színésznőt, aki a haláláig kitartott mellette. Egy közös gyermekük született, akit William névre kereszteltek. Morosini kevéssel élte túl férjét, ugyanis 2006 márciusában ő is elhunyt tüdőrákban. A Superman visszatér neki is emléket állít.

Legismertebb filmjei[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]