Dave Davies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dave Davies
Dave Davies.jpg
Életrajzi adatok
Születési név David Russell Gordon Davies
Született 1947február 3. (69 éves)
angol Fortis Green, London, Anglia
Pályafutás
Műfajok rock, hard-rock, pop-rock
Aktív évek 1963-tól napjainkig
Együttes The Kinks
Hangszer gitár, ének, basszusgitár, bendzsó, mandolin, billentyűs hangszerek, szájharmonika
Kiadók Angel Air, Koch Records

Dave Davies weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dave Davies témájú médiaállományokat.

A The Kinksre, amely az 1960-as évek talán legkülöncebb brit könnyűzenei együttese volt, két különböző dolog miatt emlékeznek. Egyrészt Ray Davies különc, tipikusan angol dalai miatt; másrészt öccse, Dave nagy hatású, vad gitárriffjei miatt. Sok kritikus meggyőződése, hogy Dave Davies gitárriffjei a zenekar első slágerében, a You Really Got Me-ben szolgált majdan mintául a később kialakult heavy metalnak.

A zenekar és az élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dave Davies London Muswell Hill kerületében született 1943. február 3-án, három évvel bátyja, Ray után. Tinédzser korukban a testvérek Ray iskolatársával, Peter Quaife basszusgitárossal alapítottak egy rock'n'roll együttest. 1963 nyarára a zenekar elhatározta, hogy Ravens lesz a nevük, és bevettek egy új dobost, Mickey Willetet. Végül a demójuk eljutott Shel Talmyhez, egy amerikai lemezproducerhez, aki 1964-ben segített nekik tető alá hozni egy szerződést a Pye-jal. A felvételek megkezdése előtt a Ravens lecserélte Willetet Mick Avoryre, és Kinksre-re változtatta a nevét. Első két kislemezük nem került fel a slágerlistákra, de a zenekar harmadik eresztése, a "You Really Got Me" egy hónappal a megjelenése után a slágerlisták élére tört. Ez volt az első brit sláger. Az ezt követő "All Day and All of the Night" második lett a slágerlistákon. A szünet nélküli turnézás belső feszültségekhez vezetett a zenekarban, és Dave szólókislemezeket kezdett megjeleníteni. Bátyja, Ray eközben elkalandozott az egyenes vonalú rocktól, és szokatlanabb számokat írt, olyanokat, mint a "Sunny Afternoon", a "Waterloo Sunset", az "Autumn Almanac" és a "Lola". Mind nagy sláger volt, de az 1970-es évekre a zenekar csillaga leáldozóban volt. A Kinks fokozatosan visszatért a keményebb rockos hangzáshoz, amelyben újra Dave gitárja került előtérbe, és népszerű élő koncertet adtak Amerikában az 1970-es évek végétől az 1980-as évek elejéig. 1990-ben a Kinks helyet kapott a Rock 'n' Roll Hall of Fame halhatatlanjai között, de nem sokkal azután a zenekar feloszlott. Azóta Dave Davies számos szólóalbumot jelentetett meg, és megírta önéletrajzát.

Dave Davies számos gitárja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vannak gitárosok, akik többé-kevésbé egész karrierjük során ragaszkodnak ugyanahhoz a hangszerhez, míg mások szeretik váltogatni őket. Ez utóbbiak közé tartozik Eric Clapton, aki megvált a Gibson Les Paultól a Fender Stratocaster kedvéért. Dave Davies, szokatlan módon bármikor hajlandó bármilyen gitáron játszani, ami a keze ügyébe kerül. Íme csupán néhány azok közül a gitárok közül, amelyekhez köze volt.

Élete legelső elektromos gitárja, amelyen a "You Really Got Me"-t játszotta, egy 1962-es Harmony Meteor volt. A következő gitárja egy 1964-es Epiphone volt, amelyet korai útjain használt a Holliesszal és a Dave Clark Five-val, valamint a Kinda Kinks című albumon is ezen játszik. Aztán jött egy Fender Electric 12, amelyen az "I'm Not Like Everybody Else"-ben játszott. Számos korai slágerüket egy egyedi gyártású Guilden játszotta, de amikor az egyik Egyesült Államokbeli útjuk során elveszett az átszálláskor, bement a legközelebbi zálogházba, és vett egy Gibson Flying 5-öt. Ezen nem volt könnyű játszani, de azért ezt használta a Shindig című tévéműsorban, mert szerinte dögösen nézett ki.

Az 1960-as évek végén Davies, mint sokan mások, átváltottak Fender Stratocasterre, amelyet sokat használt az Everybody's In Showbiz és a Preservation időszak alatt, 1972 és 1974 között. Körülbelül ugyanebben az időben egy 1952-es Telecastert is használt, amelyet később lecserélt egy 1983-as Fender Elite Telecasterre. A kettő között pedig egy 1960-as Gibson Les Paul "Gold Top"-ot használt.

Az utóbbi időben Davies visszatért a Fenderhez, és mostanság egy 1994-es sunburst elektromos gitárt használ, és néhány különböző Ovation akusztikus gitárt - egy Custom Legend-et és egy Custom Balladeer-t.