Dave Davies

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dave Davies
Dave Davies.jpg
Életrajzi adatok
Születési név David Russell Gordon Davies
Született 1947február 3. (70 éves)
angol Fortis Green, London, Anglia
Gyermekei Cinnamon Chasers
Pályafutás
Műfajok rock, hard rock, pop-rock
Aktív évek 1963-tól napjainkig
Együttes The Kinks
Hangszer gitár, ének, basszusgitár, bendzsó, mandolin, billentyűs hangszerek, szájharmonika
Tevékenység
  • gitáros
  • dalszerző
Kiadók Angel Air, Koch Records

Dave Davies weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dave Davies témájú médiaállományokat.

A The Kinksre, amely az 1960-as évek talán legkülöncebb brit könnyűzenei együttese volt, két különböző dolog miatt emlékeznek. Egyrészt Ray Davies különc, tipikusan angol dalai miatt; másrészt öccse, Dave nagy hatású, vad gitár riffjei miatt. Sok kritikus meggyőződése, hogy Dave Davies gitár riffjei a zenekar első slágerében, a You Really Got Me-ben szolgált majdan mintául a később kialakult heavy metalnak.

A zenekar és az élete[szerkesztés]

Dave Davies London Muswell Hill kerületében született 1943. február 3-án, három évvel bátyja, Ray után. Tinédzser korukban a testvérek Ray iskolatársával, Peter Quaife basszusgitárossal alapítottak egy rock'n'roll együttest. 1963 nyarára a zenekar elhatározta, hogy Ravens lesz a nevük, és bevettek egy új dobost, Mickey Willetet. Végül a demójuk eljutott Shel Talmyhez, egy amerikai lemezproducerhez, aki 1964-ben segített nekik tető alá hozni egy szerződést a Pye-jal. A felvételek megkezdése előtt a Ravens lecserélte Willetet Mick Avoryre, és Kinksre-re változtatta a nevét. Első két kislemezük nem került fel a slágerlistákra, de a zenekar harmadik eresztése, a "You Really Got Me" egy hónappal a megjelenése után a slágerlisták élére tört. Ez volt az első brit sláger. Az ezt követő "All Day and All of the Night" második lett a slágerlistákon. A szünet nélküli turnézás belső feszültségekhez vezetett a zenekarban, és Dave szólókislemezeket kezdett megjeleníteni. Bátyja, Ray eközben elkalandozott az egyenes vonalú rocktól, és szokatlanabb számokat írt, olyanokat, mint a "Sunny Afternoon", a "Waterloo Sunset", az "Autumn Almanac" és a "Lola". Mind nagy sláger volt, de az 1970-es évekre a zenekar csillaga leáldozóban volt. A Kinks fokozatosan visszatért a keményebb rockos hangzáshoz, amelyben újra Dave gitárja került előtérbe, és népszerű élő koncertet adtak Amerikában az 1970-es évek végétől az 1980-as évek elejéig. 1990-ben a Kinks helyet kapott a Rock 'n' Roll Hall of Fame halhatatlanjai között, de nem sokkal azután a zenekar feloszlott. Azóta Dave Davies számos szólóalbumot jelentetett meg, és megírta önéletrajzát.

Dave Davies számos gitárja[szerkesztés]

Vannak gitárosok, akik többé-kevésbé egész karrierjük során ragaszkodnak ugyanahhoz a hangszerhez, míg mások szeretik váltogatni őket. Ez utóbbiak közé tartozik Eric Clapton, aki megvált a Gibson Les Paultól a Fender Stratocaster kedvéért. Dave Davies, szokatlan módon bármikor hajlandó bármilyen gitáron játszani, ami a keze ügyébe kerül. Íme csupán néhány azok közül a gitárok közül, amelyekhez köze volt.

Élete legelső elektromos gitárja, amelyen a "You Really Got Me"-t játszotta, egy 1962-es Harmony Meteor volt. A következő gitárja egy 1964-es Epiphone volt, amelyet korai útjain használt a Holliesszal és a Dave Clark Five-val, valamint a Kinda Kinks című albumon is ezen játszik. Aztán jött egy Fender Electric 12, amelyen az "I'm Not Like Everybody Else"-ben játszott. Számos korai slágerüket egy egyedi gyártású Guilden játszotta, de amikor az egyik Egyesült Államokbeli útjuk során elveszett az átszálláskor, bement a legközelebbi zálogházba, és vett egy Gibson Flying 5-öt. Ezen nem volt könnyű játszani, de azért ezt használta a Shindig című tévéműsorban, mert szerinte dögösen nézett ki.

Az 1960-as évek végén Davies, mint sokan mások, átváltottak Fender Stratocasterre, amelyet sokat használt az Everybody's In Showbiz és a Preservation időszak alatt, 1972 és 1974 között. Körülbelül ugyanebben az időben egy 1952-es Telecastert is használt, amelyet később lecserélt egy 1983-as Fender Elite Telecasterre. A kettő között pedig egy 1960-as Gibson Les Paul "Gold Top"-ot használt.

Az utóbbi időben Davies visszatért a Fenderhez, és mostanság egy 1994-es sunburst elektromos gitárt használ, és néhány különböző Ovation akusztikus gitárt - egy Custom Legend-et és egy Custom Balladeer-t.