Shrek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Shrek
2001-es amerikai animációs film

Shrek pa.jpg
Rendező
Producer
Vezető producer
AlapműWilliam Steig
Műfaj akció, fantasy, kaland, romantikus, vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
Zene
  • Harry Gregson-Williams
  • John Powell
  • Andrew Adamson (song "Merry Men")
  • Gavin Greenaway (song "It Is You {I Have Loved}")
  • James Horner (also song "It Is You {I Have Loved}")
  • Mike Himelstein (song "Welcome to Duloc")
  • Matt Mahaffey (song "Stay Home")
  • Howard Ashman (also song "It Is You {I Have Loved}")
  • Kirby Tepper (song "Merry Men")
  • Conrad Vernon (song "Merry Men")
Vágó Sim Evan-Jones
Jelmeztervező Isis Mussenden
Gyártásvezető Triva von Klark
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 90 perc
Költségvetés 60 000 000 USD
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adó TV2, FEM3 / PRIME, Super TV2, Mozi+
KorhatárKorhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel 484 409 218 amerikai dollár
Kronológia
KövetkezőShrek 2.
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Shrek témájú médiaállományokat.

A Shrek 2001-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Shrek-sorozat 1. része, és az 5. DreamWorks-film. A forgatókönyvet William Steig írta, az animációs filmet Andrew Adamson rendezte, a zenéjét Andrew Adamson szerezte, a producere Jeffrey Katzenberg volt. A DreamWorks Animation készítette, a DreamWorks Pictures forgalmazta. A film William Steig 1990-es tündérmeséjének számítógépes animációs filmadaptációja. Ez a film volt az első, amely Oscar-díjat nyert a legjobb animációs film kategóriájában, amelyet 2001-ben vezettek be. A film 2001. május 19-én került elsőként a nézők elé Amerikában, a magyar premier pedig 2001. június 21-én volt a mozikban.

A filmváltozatban Shrek, a nagy, zöld ogre hangját Gesztesi Károly (eredetileg Mike Myers), Fiona hercegnőjét Für Anikó (Cameron Diaz), a beszédes Szamárét Kerekes József (Eddie Murphy), a csalóka herceg, Farquaad nagyúr hangját pedig Végvári Tamás (John Lithgow) szolgáltatja. A filmzene többek közt olyan előadóktól is tartalmaz számokat, mint a Smash Mouth, The Proclaimers, Jason Wade és Rufus Wainwright.

A film sokhelyütt a klasszikus Disney-filmeket, valamint a tündérmeséket parodizálja.

Az eredeti változatban Shrek hangját eleinte Chris Farley adta. Halála után Mike Myers cserélte őt le. Miután befejezte a teljes felvételt, és a film már a produkció végén járt, Myers azt kérte, hadd vehessék fel újra a szöveget, ezúttal skót akcentussal; megengedték neki.

A film következő részét, a Shrek 2.-t Amerikában 2004. május 19-én mutatták be, Magyarországon 2004. július 1-jén volt a premierje, és gyorsan minden idők legnépszerűbb animációs filmje lett, felülmúlva ezzel a Némó nyomában című filmet is.

Cselekmény[szerkesztés]

A film hőse Shrek, a mogorva ogre, aki egymagában él a mocsarában. Azonban egy nap mesebeli lények lepik el a mocsarát, akiket a környék uralkodója, az apró termetű Farquaad nagyúr száműzött oda. Shrek és a nyomába szegődő beszélő szamár felkeresik Farquaadot, akivel egyezséget kötnek: a nagyúr kitelepíti a lényeket a mocsárból, ha cserébe Shrek kiszabadítja a tűzokádó sárkány várából a szépséges Fiona királylányt, akit azért venne feleségül, hogy király lehessen.

Shrek és Szamár hosszú utazás után megérkeznek a sárkány várába, ahol a vár gazdája, a félelmetes sárkánylány rájuk támad. Szamár a sárkány női hiúságát kihasználva eltereli a figyelmét, így Shreknek sikerül kiszabadítania a királylányt. Fiona eleinte igencsak csalódott, hogy a szőke herceg helyett egy nagydarab ogre érkezett.

Miközben Farquaad vára felé tartanak, különös vonzalom alakul ki a zöld szörny és a királylány között. Fiona azonban éjszakánként mindig elbújik. Szamár hamarosan rájön a titokra: a hercegnő éjszakánként csúf, zöld ogrelánnyá változik. Az átkot a szerelem első csókja törheti csak meg. Shrek kihallgatja Szamár és Fiona beszélgetését, de mivel nem tudja, hogy Fiona ogrealakot szokott ölteni, azt hiszi, a "csúf szörny" kifejezés őrá vonatkozik. Sértődötten és csalódottan adja át Farquaadnak a királylányt, majd visszavonul az immár meselény-mentes mocsárba.

Szamár felkeresi Shreket és tisztázza a félreértést. A sárkánylány hátán a templomba repülnek, hogy megakadályozzák Farquaad és Fiona esküvőjét. A nagyúr először kineveti az ogrét, de jókedve hamar undorrá válik, mikor lemegy a nap, és a hercegnő alakot vált. A katonák rátámadnak a két ogréra, de ekkor megjelenik a sárkánylány, és lenyeli a töpörödött uralkodót. Shrek és Fiona boldogan csókolják meg egymást és az átok megtörik: Fiona örökre ogrelány marad. Hatalmas lakodalmat csapnak, ahova az összes mesebeli lényt is meghívják, és boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Faj
Shrek Mike Myers Gesztesi Károly Ogre
Szamár Eddie Murphy Kerekes József Szamár
Fiona hercegnő Cameron Diaz Für Anikó Ember
Lord Farquaad John Lithgow Végvári Tamás Ember
Monsieur Hood Vincent Cassel Forgács Péter Ember
Kapitány Jim Cummings Rosta Sándor Ember
Varázstükör Chris Miller Forgács Gábor Tükör
Geppetto Izsóf Vilmos Ember
Mézi Conrad Vernon Bolba Tamás Mézeskalács
Pinocchio Cody Cameron Damu Roland Játék
Malacok Bodrogi Attila Házisertések
Vakegerek Christopher Knights Bodrogi Attila
Pálmai Szabolcs
Tóth Roland
Házi egerek
Thelonious Vizy György Ember
Farkas Aron Warner Albert Péter Szürke farkas
Öregasszony Kathleen Freeman Bókai Mária Ember
Püspök Val Bettin ifj. Kőmíves Sándor Ember
Medvebocs Bobby Block Lamboni Anna Barnamedve
Peter Pan Michael Galasso Skolnik Rudolf Ember

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Shrek a Snitt.hu-n (magyarul)