Ugrás a tartalomhoz

Chris Farley

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Chris Farley
a Beverly Hills-i nindzsa (1997) című film egyik jelenetében
a Beverly Hills-i nindzsa (1997) című film egyik jelenetében
Született1964. február 15.[1][2]
Madison
Elhunyt1997. december 18. (33 évesen)[2]
Chicago
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Iskolái
 • Marquette University
 • Edgewood High School of the Sacred Heart
Kitüntetéseicsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
Halál okakábítószer-túladagolás
SírhelyeResurrection Cemetery[3]

A Wikimédia Commons tartalmaz Chris Farley témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Christopher CrosbyChrisFarley (Madison, Wisconsin, 1964. február 15.Chicago, Illinois, 1997. december 18.) amerikai színész, komikus. Híres volt harsány, energikus stílusáról. A chicagói Second City társulat tagjaként kezdte karrierjét[4], 1990 és 1995 között a Saturday Night Live tagja volt[5], majd filmes karrierbe kezdett. Olyan vígjátékokban szerepelt, mint a Csúcsfejek (1993), a Tommy Boy (1995), a Fekete bárány (1996), a Beverly Hills-i nindzsa (1997), valamint a halála után évben, 1998-ban bemutatott Hajszál híján hősök és Bérbosszú Bt. – Megfizetünk, ha megfizetnek.

Színészkarrierje során állandó egészségügyi problémák györtörték elhízása miatt, melyet csak súlyosbított drogfüggősége. Mindössze 33 éves korában hunyt el, túladagolás következtében.

Élete[szerkesztés]

Korai évei[szerkesztés]

1964. február 15-én született a Wisconsin állambeli Madisonban, annak is a Maple Bluff nevű városrészében[6]. Apja, Thomas John Farley Sr. (1936-1999) egy olajtársaság tulajdonosa volt, anyja, Mary Anne Crosby pedig lakberendező[5]. Négy testvére született: Tom Jr., Kevin, John és Barbara. Unokatestvére, Jim Farley a Ford Motor Company volt vezérigazgatója[7].

A Farley család ír katolikus származású, ennek megfelelően Chris Farley egyházi iskolákban végezte tanulmányait[8]. A nyarakat a wisconsini Minocque városkájának nyári táborában töltötte. 1986-ban végzett a Marquette Egyetemen, színház és kommunikáció szakon[9]. Egyetemi évei alatt rögbizni kezdett, és ekkor keltette fel figyelmét a komédia világa[10].

Tanulmányainak befejezését követően apjának cégénél helyezkedett el[11]. A madisoni színház improvizációs társulatának előadását látva tetszett meg neki a műfaj. Chicagóba ment, ahol először az Improv Olympic, majd a híres Second City társulat tagja lett (egyazon napon, mint Stephen Colbert[12]), kezdetben a társulat turnézó csoportjában. 1989-ben aztán a színházi fellépések állandó tagja lett[4].

Karrierje során, testalkata ellenére, főként a nagyobb fizikai tevékenységet igénylő, akrobatikus mutatványokat is bemutató humorizálásról híresült el[13].

Saturday Night Live[szerkesztés]

1990-ben Chris Rock mellett ő volt a Saturday Night Live műsorának egyik új szereplője[14]. Gyakran szerepelt együtt Adam Sandlerrel, Tim Meadows-szal, Rob Schneiderrel, és David Spade-del. A csapat hamarosan az "SNL Rosszfiúi" becenevet kapta[15].

A Farley által alakított visszatérő karakterek közül népszerű volt Matt Foley, a harsány és túlmozgásos motivációs tréner, akinek karakterét még Bob Odenkirk alkotta meg, amikor ő és Farley együtt játszottak a Second Cityben. Nevét egyik barátjától kölcsönözte, aki később katolikus pap lett - eleinte kísérletezett többféle névvel, de úgy vélte, hogy ez illik leginkább a karakterhez[16]. Bizonyos tulajdonságait az egyetemi rögbicsapattársaktól vette át, az apjától pedig azt a hanghordozást, amit akkor használt, amikor Foley mérges volt[17]. Másik ismert karaktere Todd O'Connor volt, aki a "Bill Swerski's Superfans" jelenetekben bukkant fel (ez egy csapat sztereotipizált chicagói fiatalról szólt)[18]. Emellett alakított chippendale-aspiránst is, egy híres jelenetben, amibe belevonta a műsor sztárvendégét, Patrick Swayze-t is[19]; de alakított konyhásnénit, kommentált a Weekend Update szekcióban, sőt saját magát is a "The Chris Farley Show" című talkshow-paródiákban.

Számos karaktert hozott magával a Second City-s időszakból. Jól tudta parodizálni Tom Arnoldot (aki később beszédet mondott Farley temetésén), Andrew Giuliani-t, Jerry Garciát, Meat Loaf-ot, Norman Schwarzkopfot, Dom DeLuise-t, Roger Ebert-t, Carnie Wilsont, Newt Gingrich-et, Mindy Cohn-t, Mama Cass-t, Hank Williams Jr.-t, és Rush Limbaugh-t[20].

Adáson kívül is híres volt arról, hogy állandóan viccelődött a stábtagokkal. Sandler és Farley egy időben telefonbetyárkodtak a Saturday Night Live-nak is otthont adó Rockefeller Centerből, melyek során Farley rendszeresen beleszellentett a telefonba, vagy az utcán a pucér hátsó felét mutogatta kifelé egy limuzin hátsó üléséről, továbbá egy alkalommal kiszékelt az épület 17. emeletéről. Gyakran pucérkodott is, egy alkalommal "A bárányok hallgatnak" című film Buffalo Bill-jének hírhedt jelenetét figurázta ki. Chris Rock meg is jegyezte egy interjúban, hogy valószínűleg többet látta Farley nemi szervét, mint Farley barátnője maga[21]. A SNL-karriernek 1995-ben lett vége, amikor őt és Adam Sandlert is kirúgták[22].

Filmes karrier[szerkesztés]

Már a Saturday Night Live-ban szereplés idején is felbukkant filmekben: a "Wayne világa"[23], a "Csúcsfejek"[24] és a "Pancserock"[25] című alkotásokban, illetve a "Billy Madison - A dilidiák"-ban is felbukkant, habár a stáblistára nem került fel a neve[26]. A Red Hot Chili Peppers "Soul To Squeeze" című videoklipjében is szerepelt, ami a "Csúcsfejek" egyik betétdala volt[27].

A SNL-szereplés végén úgy döntött, hogy a filmes karrierjét próbálja egyengetni. Első filmjei voltak a "Tommy Boy"[28] és a "Fekete bárány"[29], mindkettőben David Spade-del együtt szerepelt. Ezek sikeres filmek voltak, főként a videós kiadásaik kerültek kult-státuszba. Ezeknek köszönhetően kínálták fel neki a "Beverly Hills-i nindzsa" főszerepét, ami szintén egy sikeres film lett[30]. Utolsó két filmje azonban már csak posztumusz jelenhetett meg: a "Hajszál híján hősök" és a "Bérbosszú Bt.".

Befejezetlen munkái[szerkesztés]

Eredetileg Farley kölcsönözte Shrek karakterének hangját, aminek 85-95 százalékát már rögzítette is a halálakor[31]. A film készítői úgy érezték, nem lenne helyénvaló felhasználni a hanganyagot a filmhez, ezért Mike Myers-szel újra felvették az egészet. Egy rövid videó, amelyben hallható Farley mint Shrek, 2015-ben kikerült az internetre[32]. Az ő alakításában Shrek kevésbé lett volna zsörtölődős, és hiányzott a skót akcentus is[33].

Szerepet kapott volna a "Dínó" című animációs filmben is, ahol egy Sorbus nevű tériszonyos brachioszauruszt alakított volna. Halála miatt a karaktert átírták, és egy Baylene nevű idős brachioszaurusz hölgy lett, akit Joan Plowright személyesített meg[34].

Szerepelt volna az ekkor még tervben lévő harmadik Szellemirtók-filmben, ahol egy új trió küzdött volna meg a pokol túlnépesedésével[35]. Szintén felmerült, hogy ő játszhatta volna el Alsógatyás Kapitány szerepét, amennyiben a népszerű gyerekkönyv-sorozatból elkészítették volna akkor a sorozatváltozatot[36].

Halálakor éppen tárgyalásban volt arról, hogy Vince Vaughn oldalán szerepelne a "The Gelfin" című, soha el nem készült vígjátékban, és egy Fatty Arbuckle önéletrajzi filmben[37]. Eredetileg "A kábelbarát" című film főszerepét is ráosztották, de egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni[38]. Szintén szerepet kapott volna a "Tökös tekés" című filmben, de a Paramount kérésére le kellett mondania, hogy inkább a "Fekete bárány"-ban szerepelhessen (szerepét Randy Quaid kapta meg)

Érdeklődését fejezte még ki John Kennedy Toole "Tökfilkók szövetsége" című könyvének megfilmesítése iránt[39]. Továbbá ő is szerette volna eljátszani a főszerepet az "Atuk" című filmben, amit Mordecai Richler novellájából készítettek volna[40]. Egyik film sem készült el, sőt mindkettőnek évtizedek óta tervezik a megfilmesítését, de soha nem kerül rá sor - különösen az utóbbi esetében tartja magát egy városi legenda, hogy átok ül rajta, mert akik eddig elvállalták a főszerepet, azok kivétel nélkül mind meghaltak (John Belushi, John Candy, Sam Kinison, Phil Hartman, Michael O'Donoghue, és maga Farley is)[41].

Függősége és halála[szerkesztés]

Farley felnőttkorában alkoholista és kábítószerfüggő lett, ami miatt rendszeresen kimaradozott a Saturday Night Live adásaiból[42]. Bernie Brillstein menedzser számtalan alkalommal küldte őt elvonóra.

1997-ben Farley egészsége jól láthatóan megromlott. Ebben az évben vendégszerepelt a Nickelodeon "Sok hűhó" című műsorában, ahol Kenan Thompsonnal együtt játszott, mint Farley séf. A jelenet forgatása gond nélkül lezajlott, de Farley egyáltalán nem volt olyan mozgékony, mint amiről korábban híres volt. Ráadásul láthatóan erőlködött, és hörögve vette a levegőt.

1997. október 25-én jelent meg utoljára a Saturday Night Live adásában, ezúttal mint műsorvezető. A nyitójelenetben Lorne Michaels szabadkozott amiatt, hogy Farley nem képes ellátni a műsorvezetői szerepet, Tim Meadows pedig nyugtatta, hogy minden rendben lesz, összeszedett és el tudja látni a feladatát, vége a bulizós napjainak. Chevy Chase mint Farley "szponzora" jelent meg a jelenetben[43]. Farley hörgő hangja és felpüffedt arca nagy feltűnést keltett - a hörgés a hangszálainak megerőltetése miatt keletkezett, és annyira kimerült volt, hogy a producerek majdnem lefújták a vendégszereplését. A produkciója annyira problémás volt, hogy a későbbi ismétlésekből és a streaming-en elérhető változatokból is kivették, amire csak egy alkalommal, Steven Seagal 1991-es műsorvezetésekor került korábban sor. Életének utolsó éveiben összesen 17 alkalommal kellett orvosi kezelésben részesíteni a túlsúlya és a drogproblémái miatt[44].

1997. december 18-án, öccse, John talált rá holtan chicagói otthonában. Mindössze 33 éves volt[45]. A boncolás adatai szerint Farley kokain és morfin túladagolásában halt meg, amit köznapi nyelven "speedball"-nak neveznek[46]. Elhízásából adódóan érelmeszesedéssel is küzdött, ami szintén szerepet játszott a halálában[46]. Temetését december 23-án tartották szülővárosában, amin körülbelül ötszázan vettek részt. Jelen volt Dan Aykroyd, Adam Sandler, Chris Rock, Rob Schneider, Lorne Michaels, Al Franken, John Goodman, Bob Odenkirk, Tim Meadows, Robert Smigel, George Wendt, és Phil Hartman.[47] Az egyetlen feltűnő hiányzó David Spade volt, ami miatt felröppent a pletyka, hogy talán megromlott a viszonya Farleyval a halála előtt. Spade ezt később következetesen tagadta és azt mondta, hogy azért nem ment el, mert érzelmileg nagyon megterhelő lett volna számára[48].

Öröksége[szerkesztés]

Chris Farley karrierjét, magánéletét és halálát sokszor hasonlítják példaképéhez, John Belushihoz, aki szintén 33 évesen halt meg, hasonló drogtúladagolásban[19].

2005. augusztus 26-án posztumusz csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en[49]. Testvére, Tom Jr. és Tanner Colby "The Chris Farley Show" címmel írták meg az önéletrajzát. A Red Hot Chili Peppers "Purple Stain" című számában emlékezett meg Farleyról[50].

2015-ben "I Am Chris Farley" címmel dokumentumfilm készült az életéről[51], 2016-ban pedig a Reelz csatorna a "Boncolás: Chris Farley utolsó órái" című műsorban dolgozta fel halálának körülményeit[52].

2018-ban Adam Sandler a Netflixen bemutatott stand up-estjén emlékezett meg róla (Adam Sandler: 100% Fresh), és egy dalt adott elő az emlékére. Halálának 21. évfordulóján a Netflix elérhetővé tette a dalt a YouTube-on is[53], illetve a 2019. május 4-én bemutatott Saturday Night Live-ban sandler újra előadta[54].

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

  Posztumusz megjelenés
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[55]
1992 Wayne világa Wayne's World biztonsági őr Kránitz Lajos
1993 Csúcsfejek Coneheads Ronnie a szerelő Kerekes József
Wayne világa 2. Wayne's World 2 Milton Bata János
1994 Pancserock Airheads Wilson rendőr Kardos Gábor
Pálfai Péter
1995 Billy Madison – A dilidiák Billy Madison buszsofőr (cameoszerep) Bata János
Tommy Boy Tommy Boy Thomas "Tommy" Callahan III Kerekes József
1996 Fekete bárány Black Sheep Michael "Mike" Donnelly Kerekes József
1997 Beverly Hills-i nindzsa Beverly Hills Ninja Haru Józsa Imre
1998 Hajszál híján hősök Almost Heroes Bartholomew Hunt Koroknay Géza
Bérbosszú Bt. – Megfizetünk, ha megfizetnek Dirty Work Jimmy No-Nose Gesztesi Károly
Kapácsy Miklós

Televízió[szerkesztés]

Év Cím Szerep Megjegyzések
1990–1995 Saturday Night Live több szereplő 100 epizód
1992 The Jackie Thomas Show Chris Thomas 1 epizód
1993 The Larry Sanders Show önmaga 1 epizód
Roseanne férfi a ruhaüzletben 1 epizód
1994 Tom Chris 1 epizód
1997 Sok hűhó (All That) Farley séf 1 epizód
Saturday Night Live önmaga (házigazda) 1 epizód

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. a b BnF források (francia nyelven)
 3. 2467, 2020. január 26.
 4. a b The Second City – Chris Farley (amerikai angol nyelven). The Second City. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 5. a b Chris Farley (II) Biography - Yahoo! Movies. web.archive.org, 2010. március 14. [2010. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 6. Whitcomb, Tom: The Chris Farley Tour of Madison (amerikai angol nyelven). The Bozho, 2017. december 18. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 7. Vlasic, Bill. „A Star at Toyota, a Believer at Ford”, The New York Times, 2008. április 20. (Hozzáférés: 2022. november 23.) (amerikai angol nyelvű) 
 8. THE CHRIS FARLEY SHOW. web.archive.org, 2009. április 24. [2009. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 9. Famous Faces Answers | Marquette University. web.archive.org, 2013. március 5. [2013. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 10. Engel, Jeff: Tom Farley addresses brother’s addictions. Marquette Wire. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 11. Editors, Biography com: Chris Farley (amerikai angol nyelven). Biography. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 12. https://twitter.com/stephenathome/status/1075203135239585792 (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 13. Nast, Condé: The Big, Funny, Tragic Life of Chris Farley (amerikai angol nyelven). The New Yorker, 2015. augusztus 10. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 14. New Exhibit: Chris Farley Remembered, Highlights at the Wisconsin Historical Society. web.archive.org, 2010. november 6. [2010. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 15. Fallon, Kevin. „The Secrets of ‘Saturday Night Live’: Where Comedy Legends Are Born”, The Daily Beast, 2015. június 14. (Hozzáférés: 2022. november 23.) (angol nyelvű) 
 16. The real Matt Foley remembers his friend Chris Farley (amerikai angol nyelven). Daily Herald, 2015. augusztus 1. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 17. Archivált másolat. [2022. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 18. Archivált másolat. [2010. november 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 19. a b Review: 'Chris Farley Show' stuffed with gossip - CNN.com. www.cnn.com. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 20. Archivált másolat. [2010. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 21. Smith, Chris: How 'Saturday Night Live' Became a Grim Joke -- New York Magazine - Nymag (amerikai angol nyelven). New York Magazine. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 22. http://www.nydailynews.com/entertainment/2010/01/21/2010-01-21_youre_not_alone_conan_obrien_adam_sandler_says_nbc_fired_him_and_chris_farley_fr.html
 23. Hlavaty, Craig: 10 Things That the Wayne's World Movies Gave Us (angol nyelven). Houston Press. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 24. Coneheads. www.washingtonpost.com. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 25. Movie Reviews”, The New York Times, 2022. november 23. (Hozzáférés: 2022. november 23.) (amerikai angol nyelvű) 
 26. Billy Madison (angol nyelven). TVGuide.com. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 27. Archivált másolat. [2016. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 28. Tommy Boy. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 29. Black Sheep. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 30. Beverly Hills Ninja. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 31. Anderton, Ethan: Hear Chris Farley As 'Shrek' In A Story Reel From 1997 (amerikai angol nyelven). /Film, 2015. augusztus 6. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 32. Griggs, Brandon: Hear Chris Farley's Shrek in newly unearthed clip (angol nyelven). CNN, 2015. augusztus 6. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 33. Chris Farley’s Original ‘Shrek’ Was 'Humble, Bumbling, Innocent,’ According to Brother (amerikai angol nyelven). www.yahoo.com. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 34. Top 10 Actors Who Almost Voiced Disney Animated Characters (amerikai angol nyelven). GeekTyrant. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 35. http://www.mtv.com/news/1607995/original-ghostbusters-cast-onboard-for-reboot-harold-ramis-says
 36. Inquirer.com: Philadelphia local news, sports, jobs, cars, homes (angol nyelven). https://www.inquirer.com. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 37. Archivált másolat. [2019. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 38. The Lost Roles of Chris Farley - Splitsider. web.archive.org, 2015. augusztus 8. [2015. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 39. Hyman, Peter: The development hell of A Confederacy of Dunces. (angol nyelven). Slate Magazine, 2006. december 14. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 40. Facebook; Show more sharing: The 'Atuk' Curse (amerikai angol nyelven). Los Angeles Times, 1999. február 21. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 41. The Lost Roles of John Belushi - Splitsider. web.archive.org, 2015. augusztus 28. [2015. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 42. DRUG OVERDOSE KILLED COMEDIAN FARLEY. Chicago Tribune. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 43. Hedegaard, Erik: Chris Farley: The Wild Ride and Sad End (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 1998. február 5. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 44. January 09, Chris Nashawaty: Chris Farley's sad, drug-fueled final days (angol nyelven). EW.com. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 45. Chris Farley, actor and comedian, dies at 33 in 1997. New York Daily News. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 46. a b Press, The Associated. „Chris Farley's Death Laid to Drug Overdose”, The New York Times, 1998. január 3. (Hozzáférés: 2022. november 23.) (amerikai angol nyelvű) 
 47. Farley Funeral: Day the Clowns Cried. E! Online, 1997. december 23. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 48. Archivált másolat. [2017. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 49. USATODAY.com - Chris Farley gets posthumous star. usatoday30.usatoday.com. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 50. Chris Farley. IMDb. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 51. Chris Farley Documentary Unveils the Late Comedian's Complex Struggles | Entertainment Tonight (amerikai angol nyelven). www.etonline.com. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 52. REELZ NOW. web.archive.org, 2017. november 7. [2017. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 53. Lawler, Kelly: Adam Sandler's Netflix stand-up special '100% Fresh' is his best work in years (amerikai angol nyelven). USA TODAY. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 54. Adam Sandler returns to 'Saturday Night Live,' brings back Opera Man (angol nyelven). NBC News. (Hozzáférés: 2022. november 23.)
 55. Chris Farley - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. szeptember 13.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chris Farley című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]