Szilaj, a vad völgy paripája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szilaj, a vad völgy paripája
(Spirit: Stallion of the Cimarron/Spirit: El corcel indomable)
2002-es amerikai animációs film

Spirit - Stallion of the Cimarron logo.svg
Rendező
Producer
Vezető producer Max Howard
Műfaj
Forgatókönyvíró John Fusco
Hang
Narrátor Matt Damon
Zene Hans Zimmer
Operatőr
Vágó
  • Clare De Chenu
  • Nick Fletcher
Gyártásvezető
  • Teresa Cheng
  • Maryann Garger
  • Matthew Teevan
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 83 perc
Költségvetés 80 000 000 USD[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG
  • Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
73 280 117
USD
Világszerte
122 563 539
USD
Kronológia
Kapcsolódó műsor Szilaj, a szabadon száguldó
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Szilaj, a vad völgy paripája témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szilaj, a vad völgy paripája (vagy egyszerűen csak Szilaj) (eredeti cím: Spirit: Stallion of the Cimarron, Spirit) 2002-ben bemutatott amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a 6. DreamWorks-film rendezői Kelly Asbury és Lorna Cook. Az animációs játékfilm producerei Mireille Soria és Jeffrey Katzenberg. A forgatókönyvet John Fusco írta, a zenéjét Hans Zimmer szerezte. A mozifilm a DreamWorks Animation gyárátásban készült, és ugyancsak a DreamWorks Pictures forgalmazásában jelent meg. Műfaja zenés kalandfilm.

Amerikában 2002. május 24-én, Magyarországon 2002. június 4-én mutatták be a mozikban.

A történet egy fiatal musztáng kalandjairól szól, aki a 19. századi vadnyugaton él. A film hagyományos, kézzel rajzolt technikával készült, ami a Dreamworks kevésbé ismert műfajaihoz tartozik, továbbá a film az egyetlen 2D-s animációs film a Dreamworks-től, amit Oscar-díjra jelöltek a legjobb animációs film kategóriában. A díjat 2001-ben kapta meg először a Shrek, ami ugyancsak a Dreamworks filmje.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet Szilaj születésével kezdődik, aki vadnyugat távoli tájain jön világra, az Amerikai Nemzeti Parkok területén. Felcseperedve a vadlovak vezérévé válik, aki hősiesen védelmezi a ménesét. Egy nap különös eseményre lesz figyelmes a fennsíkon, s elhatározza, hogy a végére jár a dolognak; emberek érkezése veri fel a ménes nyugalmát, akik azért jöttek, hogy vadlovakat fogjanak be. Noha Szilaj ménese megmenekül, őt magát elfogják, és egy nyugati erődítménybe hurcolják, ami az Egyesült Államok indiánellenes háborúinak egyik létesítménye. A táborban a katonák megpróbálják betörni Szilajt hátaslónak, minden siker nélkül, a musztáng ledobja valamennyi lovast, aki a hátára ül. Az ezredes parancsára kikötik őt egy cölöphöz három napra, minden víz és élelem nélkül. Ekkoriban fognak el a katonák egy lakota indián fiút, akit hasonló büntetésre ítélnek, akárcsak Szilajt. A két fél között különös kapcsolat jön létre.

Közös erővel sikerül megszökniük a létesítményből, és némi viszontagság után Szilaj az indiánoknál köt ki. Az indiánok ugyancsak megpróbálnak felülni rá, de a musztáng továbbra is betörhetetlen marad. Megismerkedik egy Szelíd nevű kancával, aki Kis Patak, a lakota-fiú hátasa. Ő ébreszti rá Szilajt, hogy nem minden "kétlábú" egyforma, és akad köztük olyan, aki érdemes rá, hogy felüljön a lovak hátára. Kis Patak idővel már azon van, hogy elengedje Szilajt a köreikből, ám az indiánok faluját akkoriban éri támadás az amerikai katonák seregétől. Kis Patak élete csak Szilaj bátorságán múlik, a katonák ezredesével szemben. A musztángot végül elfogják a katonák, és igahúzó hátasok ezrei közé kötik, amiket az első transzkontinentális vasútvonal építésén dolgoztatnak Nebraska felé (épp arra, amerre Szilaj szülőföldje fekszik). A musztáng hősies tettet hajt végre: felszabadítja elnyomott lótársait, és még a vasútvonal munkálatainak egy részét is tönkreteszi bátor húzásával. Végül azonban a folyóba zuhan, ám Kis Patak kimenti őt, egyenlítve a szívességet, amit Szilaj tett érte.

Másnap mindkettejük megölésére az ezredes és katonái hajtóvadászatot indítanak. A Grand Canyonnál érik őket utol, ahol Szilajnak, minden erejét összeszedve, sikerül átugrania a hatalmas hasadékot; a mozdulat lenyűgözi az ezredest, s úgy dönt, megkegyelmez a musztángnak és a fiúnak. Ezután visszatérnek Kis Patak falujába, ahol a fiú úgy dönt elengedi Szilajt, és Szelídet is, hogy a kanca Szilajjal maradhasson. Mindnyájan nehéz búcsút vesznek egymástól. A két ló végül nagy boldogságban visszatér Szilaj ménesébe.

Szereplők[szerkesztés]

  • A film főszereplői, bár jelentős részben a lovak, az állatok ennek ellenére mégsem beszélnek, csupán állathangokat adnak ki, illetve testmozgással közlik szándékaikat. Az egyedüli kivétel a címszereplő Szilaj, ám ő is csak belső monológok formájában szólal meg, tudatosan nem beszél. A hangját, illetve a cselekmény jelentős részének narrálását Matt Damon adja.
  • A továbbiakban a szereplők eredeti és magyar hangjai találhatók felsorolásban:
Matt DamonSzilaj hangja (Lippai László)
James CromwellAz ezredes hangja (Papp János)
Daniel StudiKis Patak hangja (Csőre Gábor)
Chopper Bernet – Őrmester hangja (Imre István)
Richard McGonagleJuhihan hangja (Konrád Antal)
Matt LevinJoeJoe hangja (Láng Balázs)
Adam Paul – Pete hangja (Kapácsy Miklós)
Robert Cait – Bill hangja (Barabás Kiss Zoltán)
Charles NapierRoy hangja (Rudas István)
Jeff LeBeau – Murphy hangja (Barbinek Péter)
Jeff LeBeau – Vasúti elöljáró hangja (Kardos Gábor)
Donald FulliloveVasutas elöljáró hangja (F. Nagy Zoltán)
Meredith Wells – Indián kislány hangja (Szilasi Blanka)

Betétdalok[szerkesztés]

A film valamennyi zenéjét és betétdalát Hans Zimmer szerezte. Mivel a filmben kevés a dialógus, így a zene az egyik fő mozgatóeleme a történetnek, ami komoly kihívást jelentett a zeneszerző számára a dalok komponálásakor. A film fő slágerét, a Here I Am című számot, a zeneszerző Gretchen Peters-szel együtt írta meg, ami olyan jól sikerült, hogy 2003-ban több díjra, köztük Golden Globe-ra is jelölték. Emellett a kritikusok ugyancsak pozitívan fogadták a film zenéjét, Hans Zimmer egyik legkiválóbb munkásságának nyilvánították Az oroszlánkirály dalai óta, amin a zeneszerző korábban dolgozott. A dalok mellett továbbá hagyományos, amerikai western és country zene is hallható a filmben.

A film összes betétdalát Bryan Adams énekelte fel. Mind az angol és francia nyelven őt hallhatjuk előadóként.

Zucchero énekelte a film slágereit az olasz változatban, míg spanyol nyelven Ricky Martin. A magyar változatban Szolnoki Péter az énekes.

Az alábbiban a film slágerei következnek angol és magyar címmel együtt:

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Vártak rám Szolnoki Péter Here I Am Bryan Adams
Hazavár mindig e táj I Will Always Return
Sose törik be a vadló You Can't Take Me
Repülsz, ha rám ülsz Get Off of My Back
Gyászos ez a dal Sound the Bugle
Hazavár mindig e táj (finálé) I Will Always Return (Finale)
Vártak rám (végfőcím) eredeti nyelven Here I Am (Finale) Bryan Adams
Sarah McLachlan

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Spirit: Stallion of the Cimarron Box Office. BoxOfficeMojo. (Hozzáférés: 2011. június 1.)

További információk[szerkesztés]