Szilaj, a vad völgy paripája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szilaj, a vad völgy paripája
(Spirit: Stallion of the Cimarron)
2002-es amerikai egész estés animációs film
Rendező
Producer
Vezető producer Max Howard
Műfaj kaland, romantikus, vígjáték, western
Forgatókönyvíró John Fusco
Főszerepben nincs
Hang
Narrátor Matt Damon
Zene Hans Zimmer
Operatőr
Vágó
  • Clare De Chenu
  • Nick Fletcher
Gyártásvezető
  • Teresa Cheng
  • Maryann Garger
  • Matthew Teevan
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 83 perc
Költségvetés 80 000 000 USD[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG
  • Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
73 280 117
USD
Világszerte
122 563 539
USD
További információk

A Szilaj, a vad völgy paripája (vagy egyszerűen csak Szilaj) (eredeti cím: Spirit: Stallion of the Cimarron, Spirit) 2002-ben bemutatott egész estés amerikai 2D-s számítógépes animációs film, amely a 6. DreamWorks-film. A forgatókönyvet John Fusco írta, az animációs filmet Kelly Asbury és Lorna Cook rendezte, a zenéjét Hans Zimmer szerezte, a producerei Mireille Soria és Jeffrey Katzenberg voltak. A DreamWorks Animation készítette, a DreamWorks Pictures forgalmazta. Amerikában 2002. május 24-én, Magyarországon 2002. június 4-én mutatták be a mozikban.

A történet egy fiatal musztáng kalandjairól szól, aki a 19. századi vadnyugaton él. A film hagyományos, kézzel rajzolt technikával készült, ami a Dreamworks kevésbé ismert műfajaihoz tartozik, továbbá a film az egyetlen 2D-s animációs film a Dreamworks-től, amit Oscar-díjra jelöltek a legjobb animációs film kategóriában. A díjat 2001-ben kapta meg először a Shrek, ami ugyancsak a Dreamworks filmje.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet Szilaj születésével kezdődik, aki vadnyugat távoli tájain jön világra, az Amerikai Nemzeti Parkok területén. Felcseperedve a vadlovak vezérévé válik, aki hősiesen védelmezi a ménesét. Egy nap különös eseményre lesz figyelmes a fennsíkon, s elhatározza, hogy a végére jár a dolognak; emberek érkezése veri fel a ménes nyugalmát, akik azért jöttek, hogy vadlovakat fogjanak be. Noha Szilaj ménese megmenekül, őt magát elfogják, és egy nyugati erődítménybe hurcolják, ami az Egyesült Államok indiánellenes háborúinak egyik létesítménye. A táborban a katonák megpróbálják betörni Szilajt hátaslónak, minden siker nélkül, a musztáng ledobja valamennyi lovast, aki a hátára ül. Az ezredes parancsára kikötik őt egy cölöphöz három napra, minden víz és élelem nélkül. Ekkoriban fognak el a katonák egy lakota indián fiút, akit hasonló büntetésre ítélnek, akárcsak Szilajt. A két fél között különös kapcsolat jön létre.

Közös erővel sikerül megszökniük a létesítményből, és némi viszontagság után Szilaj az indiánoknál köt ki. Az indiánok ugyancsak megpróbálnak felülni rá, de a musztáng továbbra is betörhetetlen marad. Megismerkedik egy Szelíd nevű kancával, aki Kis Patak, a lakota-fiú hátasa. Ő ébreszti rá Szilajt, hogy nem minden "kétlábú" egyforma, és akad köztük olyan, aki érdemes rá, hogy felüljön a lovak hátára. Kis Patak idővel már azon van, hogy elengedje Szilajt a köreikből, ám az indiánok faluját akkoriban éri támadás az amerikai katonák seregétől. Kis Patak élete csak Szilaj bátorságán múlik, a katonák ezredesével szemben. A musztángot végül elfogják a katonák, és igahúzó hátasok ezrei közé kötik, amiket az Amerikai Vasútvonal kiépítésére dolgoztatnak Nebraska felé (épp arra, amerre Szilaj szülőföldje fekszik). A musztáng hősies tettet hajt végre, felszabadítja elnyomott lótársait, és még a vasútvonal munkálatainak egy részét is tönkreteszi bátor húzásával. Végül azonban a folyóba zuhan, ám Kis Patak kimenti őt, egyenlítve a szívességet, amit Szilaj tett érte.

Másnap mindkettejük megölésére az ezredes és katonái hajtóvadászatot indítanak. A Grand Canyonnál érik őket utol, ahol Szilajnak, minden erejét összeszedve, sikerül átugrania a hatalmas hasadékot; a mozdulat lenyűgözi az ezredest, s úgy dönt, megkegyelmez a musztángnak és a fiúnak. Ezután visszatérnek Kis Patak falujába, ahol a fiú úgy dönt elengedi Szilajt, és Szelídet is, hogy a kanca Szilajjal maradhasson. Mindnyájan nehéz búcsút vesznek egymástól. A két ló végül nagy boldogságban visszatér Szilaj ménesébe.

Szereplők[szerkesztés]

  • A film főszereplői, bár jelentős részben a lovak, az állatok ennek ellenére mégsem beszélnek, csupán állathangokat adnak ki, illetve testmozgással közlik szándékaikat. Az egyedüli kivétel a címszereplő Szilaj, ám ő is csak belső monológok formájában szólal meg, tudatosan nem beszél. A hangját, illetve a cselekmény jelentős részének narrálását Matt Damon adja.
  • A továbbiakban a szereplők eredeti és magyar hangjai találhatók felsorolásban:
Matt DamonSzilaj hangja (Lippai László)
James CromwellAz ezredes hangja (Papp János)
Daniel StudiKis Patak hangja (Csőre Gábor)
Richard McGonagleBill hangja (Barabás Kiss Zoltán)
Robert CaitJake hangja (Kapácsy Miklós)
Charles NapierRoy hangja (Rudas István)
Zahn McClarnonMurphy hangja (Barbinek Péter)
Donald FulliloveVasúti elöljáró hangja (Konrád Antal)

Betétdalok[szerkesztés]

A film valamennyi zenéjét és betétdalát Hans Zimmer szerezte. Mivel a filmben kevés a dialógus, így a zene az egyik fő mozgatóeleme a történetnek, ami komoly kihívást jelentett a zeneszerző számára a dalok komponálásakor. A film fő slágerét, a Here I Am című számot, a zeneszerző Gretchen Peters-szel együtt írta meg, ami olyan jól sikerült, hogy 2003-ban több díjra, köztük Golden Globe-ra is jelölték. Emellett a kritikusok ugyancsak pozitívan fogadták a film zenéjét, Hans Zimmer egyik legkiválóbb munkásságának nyilvánították Az oroszlánkirály dalai óta, amin a zeneszerző korábban dolgozott. A dalok mellett továbbá hagyományos, amerikai western és country zene is hallható a filmben.

A film összes betétdalát Bryan Adams énekelte fel. Mind az angol és francia nyelven őt hallhatjuk előadóként.

Zucchero énekelte a film slágereit az olasz változatban, míg spanyol nyelven Ricky Martin. A magyar változatban Szolnoki Péter az énekes.

Az alábbiban a film slágerei következnek angol és magyar címmel együtt:

Magyar Angol
Dal Előadó Dal Előadó
Vártak rám Szolnoki Péter Here I Am Bryan Adams
Hazavár mindig e táj I Will Always Return
Sose törik be a vadló You Can't Take Me
Repülsz, ha rám ülsz Get Off of My Back
Gyászos ez a dal Sound the Bugle
Hazavár mindig e táj (finálé) I Will Always Return (Finale)
Vártak rám (végfőcím) (eredeti nyelven) Here I Am (Finale) Bryan Adams
Sarah McLachlan

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

TV2, Super TV2

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Spirit: Stallion of the Cimarron Box Office. BoxOfficeMojo. (Hozzáférés: 2011. június 1.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]