Ugrás a tartalomhoz

Kung Fu Panda 4.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kung Fu Panda 4.
(Kung Fu Panda 4)
2024-es amerikai animációs film

RendezőMike Mitchell
ProducerRebecca Huntley
Műfaj
Hang
Zene
VágóChristopher Knights
Gyártás
GyártóDreamWorks Animation
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő94 perc[1]
Költségvetés85 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár6 II. kategória (NFT/26832/2024)
Kronológia
ElőzőKung Fu Panda 3.
KövetkezőMegamind vs. the Doom Syndicate
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kung Fu Panda 4. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kung Fu Panda 4. 2024-es amerikai számítógépes animációs filmvígjáték, amelyet Mike Mitchell rendezett. A 2016-os Kung Fu Panda 3. című film folytatása.

Amerikában 2024. március 8-àn, míg Magyarországon 2024. március 21-én mutatták be a mozikban.[2][3]

Cselekmény[szerkesztés]

A béke völgyében Po segít Li Shannak és Mr. Pingnek megnyitni új éttermét. Shifu mester ezután elmondja Po-nak, hogy előre kell lépnie, és szellemi vezetővé kell válnia, ami azt jelenti, hogy Po többé nem lehet Sárkányharcos, és megfelelő utódot kell találnia a helyére. Po küzd a megfelelő jelölt kiválasztásával, mivel nem akarja elveszíteni a sárkányharcos státuszát, és belebotlik egy Zhen nevű pusztai rókába, aki ősi fegyvereket próbál ellopni a Jáde Palotából. Po képes túljárni Zhen eszén, és börtönbe küldeni, de a bányamunkások egy csoportja elmondja neki, hogy Tai Lung visszatért, és egy egész kőbányát elpusztított. Zhen elárulja, hogy Tai Lung visszatérését egy kaméleon néven ismert varázslónő álcázta magát Tai Lung-ként, aki bármilyen állati alakot tud felvenni, és más kung fu technikákat másol le egyszerűen érintéssel.

Zhen segítségével Po Boróka Városba indul, hogy legyőze a kaméleont, és nem is sejti, hogy aggódó apjai követi őt. Miután összetalálkoztak egy mozgalmas helyi fogadóval és megküzdöttek a vendégekkel, hamarosan megérkeznek Boróka Városba. Majdnem letartóztatják őket, és a tolvajok barlangjába menekülnek, ahol segítséget kapnak a barlang vezetőjétől, Hantől, aki egyben Zhen közeli barátja és mentora is. Innen Po és Zhen a Kaméleon odújába tartanak, amíg Pót el nem fogják. Ekkor kiderül, hogy Zhen a Kaméleon kettős ügynökeként tevékenykedett; az ő feladata az volt, hogy megszerezze Po bölcsességpálcáját, amely képes megidézni a Szellem Világot. Pónak majdnem sikerül megszöknie, de a Zhen alakját öltő Kaméleon megtéveszti és lelöki őt egy szikláról. Kis híján beleesik a halálba, de apjai megmentik és elhitetik vele hogy a változás néha jó is lehet.

A pálca segítségével a kaméleon megidéz minden elhalt harcművészeti mestereket, hogy el lopja tőlük a kung fu-jukat, beleértve Tai Lungot, Shen Nagyúrat és Kai tábornokot. Zhen újra találkozik Po-val, de nem hajlandó meghátrálni a kaméleonnal való szembenézés elől, így ő, Ping és Li visszamennek a tolvajok barlangjába hogy meggyőzzék őket, segítsenek megmenteni Po-t. Miközben a kaméleon hadseregével harcolnak, Po megpróbál okoskodni a kaméleonnal, de sikertelenül. Harcolnak, de amikor Zhen közbelép, a Kaméleon több kung fu mesterből álló alakjává változik. A csata után átváltozott Po hasonmásává, megküzd vele, és hamarosan csapdába ejti egy ketrecben. Zhenben bízva Po átadja neki a Bölcsesség Pálcáját, amellyel Zhen a kaméleonnal harcol. Po, aki csak úgy tett, mintha csapdába esett volna, legyőzi a kaméleont a pálcája segítségével, és visszaadja az összes ellopott kung fu-t a tulajdonosaiknak, akik tiszteletet tanúsítanak Po iránt, és visszatérnek a Szellem Világba, Tai Lung pedig magával viszi a kaméleont.

Miközben visszatérnek a Béke Völgyébe, Po Zhent választja utódjának, Shifu legnagyobb bosszúságára. A választásában bízva Po és a Örjöngő Ötös segítenek kiképezni Zhent hogy ő legyen a következő Sárkányharcos.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Po Jack Black Gáspár András Óriáspanda, aki spirituális vezető lesz, miután lemondott a Sárkányharcos címéről.
Zhen Awkwafina Szilágyi Csenge Pusztai róka, aki egy tolvaj és elkíséri Po-t az útjára.
Kaméleon Viola Davis Balogh Anna Gonosz alakváltó kaméleon boszorkány, aki képes mások kung-fuját másolni azáltal, hogy elnyeli a képességeiket.
Shifu mester Dustin Hoffman Márton András Vörös macskamedve és Po bölcs mestere.
Mr. Ping James Hong Harsányi Gábor Po örökbefogadó kínai liba apja.
Li Shan Bryan Cranston Sztarenki Pál Po biológiai óriáspanda apja.
Tai Lung Ian McShane Kőszegi Ákos Hópárduc, aki Shifu fogadott fia és egykori tanítványa volt, amíg gonosszá nem változott. Po az első filmben legyőzte, ráadásul a harmadik filmben Kai, a Gyűjtő elkapta a képernyőn kívül, de a kaméleon visszahozta a Szellembirodalomból.
Han Ke Huy Quan Görög László Jávai tobzoska, aki egy tolvajbarlang vezetője.
Vaddisznó nagyi Lori Tan Chinn Sáfár Anikó Vaddisznó, amely képes kivenni az agyarait és fegyverként használni őket.
Hal kapitány Ronny Chieng Keresztény Tamás Arowana hajóskapitány, aki egy pelikán szájában él.

A film készítése[szerkesztés]

2010. december 3-án Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks Animation akkori vezérigazgatója azt mondta, hogy a Kung Fu Panda 3. után lehetséges, hogy még három folytatás lesz.[4] 2016. január 13-án a Collider megkérdezte a Kung Fu Panda 3 készítőit a negyedik film lehetőségéről. Jennifer Yuh Nelson társrendező így nyilatkozott: "Egyszerre csak egy. Tökéletes ékszert akarunk csinálni, aztán majd meglátjuk, mi lesz utána". Alessandro Carloni társrendező pedig így nyilatkozott: "A folytatásokkal nem akarjuk, hogy nyitott végűnek érezzük őket. Azt akarjuk, hogy egy befejezett utazásnak érezzük, és úgy érezzük, hogy ez a film ezt teszi. És aztán, ha egy fantasztikus történet kínálkozik, az nagyszerű."[5] 2018. augusztus 2-án, amikor a Kung Fu Panda 4 lehetőségéről kérdezték, Nelson azt válaszolta, hogy mindig is trilógiaként tekintett a sorozatra, de nyitott egy negyedik részre, amíg a franchise a Po-ra koncentrál.[6]

2022 augusztusában a DreamWorks Animation megerősítette, hogy a Kung Fu Panda 4 készül.[2] 2023-ban bejelentették, hogy Mike Mitchell fogja rendezni a filmet.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kung Fu Panda 4 (2024). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  2. a b Chapman, Wilson: 'Kung Fu Panda 4' Announced, Sets 2024 Release Date (amerikai angol nyelven). Variety , 2022. augusztus 12. [2022. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  3. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2024. IGN. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  4. O'Hara, Helen: Katzenberg Talks DreamWorks Sequels. Empire , 2010. december 3. [2011. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  5. Radish, Christina: 'Kung Fu Panda 3′: Directors, Producer on Shaping a Worthy Sequel and Po's Future. Collider , 2016. január 13. [2016. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  6. Wakeman, Gregory: Will there be a 'Kung Fu Panda 4'? Here's what director Jennifer Yuh Nelson told us. Metro New York . Metro International, 2018. augusztus 2. [2019. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)
  7. Jack Black, Anna Kendrick, Justin Timberlake Tease 'Kung Fu Panda' and 'Trolls' Sequels. The Hollywood Reporter , 2023. április 26. [2023. május 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 17.)

További információk[szerkesztés]