Croodék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Croodék
(The Croods)
2013-as amerikai egész estés animációs film

The Croods logo.svg
A Crood család
A Crood család
Rendező
Producer
 • Kristine Belson
 • Jane Hartwell
Alapmű John Cleese[1]
Chris Sanders
Kirk DeMicco
Műfaj kaland, vígjáték, fantasy
Forgatókönyvíró
 • Chris Sanders
 • Kirk DeMicco
Főszerepben nincs
Hang
Zene Alan Silvestri[2]
Operatőr Roger Deakins
Vágó Darren T. Holmes
Gyártásvezető
 • Daniela Mazzucato
 • Jed Schlanger
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 99 perc
Költségvetés 135 000 000 USD
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
 • USA PG
 • Magyarország Hat éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel
USA
187 168 425
USD
Világszerte
587 204 668
USD
Kronológia
Kapcsolódó műsor Croodék hajnala
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Croodék témájú médiaállományokat.

A Croodék (eredeti cím: The Croods) 2013-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 26. DreamWorks-film. A főbb szerepekben olyan színészek hangja hallható, mint Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener, Clark Duke és Cloris Leachman, akik a címszereplő Crood családot szólaltatják meg.

A film John Cleese ötletén alapszik, ami szerint egy ősember család miután elvesztik egykori otthonukat, nekivágnak, hogy új lakhelyet találjanak maguknak, s közben számtalan veszéllyel és kalanddal néznek szembe, mert a világuk folyamatosan változik, s a túlélésért nekik is ezt kell tenniük.

A filmet Chris Sanders, a Lilo és Stitch alkotója rendezte, társrendezője Kirk DeMicco. A Dreamworks forgalmazási szerződése a Paramount Pictures-szel felbomlott, Az öt legenda című filmet követően, így a Croodék volt az első Dreamworks film, amelyet a 20th Century Fox forgalmazott. A mozifilm 3D-ben is látható volt. Műfaját tekintve kalandfilm, filmvígjáték és fantasy film. Amerikában a film bemutatója 2013. március 22-én volt, Magyarországon egy nappal korábban, március 21-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Az őskorban az utolsó még ma is élő barlanglakók egy hattagú ősember-család, Croodék. A család tagjai: Grug (Nicolas Cage), a családfő, aki rendíthetetlenül védelmezi a családját a külvilág minden veszélyétől, legfontosabb szabályai: soha, senki nem hagyhatja el a barlangjukat sötétedés után; minden új dolog veszélyes; a félelem a túlélés záloga. Ugga (Catherine Keener), Grug párja az odafigyelő és gondviselő anya, Grug mellett a család második pátriárkája. A család lázadó kamaszlánya Eep (Emma Stone), aki utálja, hogy egész életét egy barlangban kell leélnie, rendkívül izgatja a külvilág, ezért gyakran ellenkezik az apja elvárásaival, ami komoly vitákat szül köztük. Továbbá ott van Thunk (Clark Duke), a család nagydarab, ügyetlen, apakomplexusos fiacskája, Sandy, a család legifjabb, még szinte baba tagja, aki olykor állatiasan viselkedik, valamint Ugga édesanyja, Nyany (Cloris Leachman), a család legöregebb és legbogarasabb tagja (és akitől Grug a leginkább szeretne megszabadulni, melynek jeleit gyakran ki is mutatja.)

Croodék nyugodt mindennapjai akkor érnek véget, mikor váratlan földrengések beomlasztják a barlangunkat, ezáltal ők kiszorulnak a sziklákon túli külvilágba, ahol különböző állatok és növények próbálják megtámadni vagy felfalni őket. Szerencsére találkoznak Guy-jal (Ryan Reynolds), a fiatal ősemberrel, aki teljesen más, mint ők: merész, vállalkozó és született kísérletező, saját felfedezései között szerepel a nadrág, a cipő, és a tűz is, valamint van egy saját házi lajhárja, akit a legtöbbször övként használ. Croodék kelletlenül, de az ő vezetésével indulnak el egy hatalmas hegy irányába, ahol reményeik szerint új barlangot találhatnak maguknak, és ahol biztonságban lesznek, mielőtt a világuk teljesen megsemmisülne.

Az út során Guy számtalan új dolgot mutat és tanít meg a családnak, akiket lenyűgöznek a fiatalember csodás ötletei, kiváltképp Eep-et, aki bele is szeret a fiúba. Grug azonban úgy érzi, a családja egyre inkább Guyt akarja követni, mintsem őt, különösen, mivel Guy el akar jutni a "holnap" országába, ahol megszámlálhatatlanul sok nap van az égen. Félvén, hogy elveszti a családját, Grug megpróbál olyanná válni, mint Guy és ötleteket kieszelni (noha a legtöbb badarságnak tűnik, van köztük használható is, mint a paróka vagy a napszemüveg). Grugon egyre inkább úrrá lesz a féltékenység, ami végül tettlegességig fajul Guy-jal szemben, melynek következtében mindketten egy óriási kátránnyal teli gödörben ragadnak. Guy elmondja, hogy ő így vesztette el a családját, Grug pedig elismeri, hogy a saját családja védelmének érdekében szüksége van Guy ötleteire. Közös erőfeszítéssel és Guy tervével sikerül megmenekülniük és folytatják útjukat a hegyre, amelyet ekkor a rengések váratlanul beszakítanak, de Grug úgy hiszi, a hegy túloldalán talaj van, így egyesével áthajítja őket, miközben arra biztat mindenkit, felejtsenek el félni, Eep pedig olyat tesz apjával, amit eddig soha (ölelésnek nevezi el). Mindenki épségben landol a túloldalon, de Grug nem jut át, mert a hegy összeomlik, és ő a sziklák alá szorul. Nem sérül meg, és a sötétben sikerül tüzet csiholnia, majd egy nagy sziklafalon megörökíti a családját, barlangrajzként. Közben találkozik azokkal az állatokkal, amik elől útjuk során menekültek, de most ők is félnek a közelgő végtől. Ekkor végre támad egy igazi ötlete: egy különös szerkezetet épít, amelyet egyébként veszélyes, húsevő madarak mozgatnak, így valamennyi állattal együtt átrepül a túloldalra (a repülés Guy nagy álma volt), mielőtt a hegy végleg a földdel válik egyenlővé.

A kalandok hosszú sora után Grug nagy örömmel fogadja be Guyt a családjukba, és ettől kezdve Croodék világnézete alaposan megváltozik; többé nem rejtőznek a sötétségben, hanem mindig követik a fényt, így jutnak el abba a bizonyos "holnap"ba, mely egy jobb jövőt jelent.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Grug Nicolas Cage Schnell Ádám
Guy Ryan Reynolds Szatory Dávid
Eep Emma Stone Bata Éva
Ugga Catherine Keener Kerekes Viktória
Thunk Clark Duke Elek Ferenc
Nyany Cloris Leachman Pásztor Erzsi

Produkció[szerkesztés]

A filmet 2005-ben jelentették be először. Eredetileg az Aardman Animations készítette volna el hagyományos stop-motion technikával,[3] Crood Awakening (Croodék felkelése) munkacímmel.[4] A forgatókönyv első kész változatát John Cleese és Kirk DeMicco írta meg.[5] 2007-ben azonban az Aardman különböző jogi okok miatt visszavonult a Dreamworks-szel való közös munkától, így a produkciót jegelték, helyette az Elvitte a víz című filmen kezdtek el dolgozni, melyet 2006-ban mutattak be.

2007 márciusában Chris Sanders, a Disney Lilo és Stitch című filmjeinek rendezője csatlakozott a Dreamworks-höz, és jelentősen átdolgozta a forgatókönyvet.[6] 2008 szeptemberében bejelentették, hogy Sanders átvette az Így neveld a sárkányodat munkálatait, és ugyanabban az évben megkezdte a Croodék gyártását,[7] ezáltal azonban meghosszabbította a film eredeti, 2012 márciusára tervezett bemutatását. 2009-ben jelentették be a film végleges (The Croods) címét.[8] 2011 márciusában azonban a film újabb késedelmet szenvedett, így a bemutatót 2013-ra tolták, a végleges dátumot pedig március 22-ére tűzték ki.[9]

Megjelenés[szerkesztés]

A Croodék világpremierje 2013. február 15. volt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, míg az Egyesült Államokban országszerte 2013. március 22-én vetítették a mozikban.[10] Magyarországon a filmet az InterCom forgalmazza, bemutatója 2013. március 21-én volt.

Televíziós megjelenések[szerkesztés]

HBO 2, HBO, HBO Comedy, TV2, Super TV2, FEM3 / PRIME, Mozi+, Kiwi TV

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Felperin, Leslie. „The Croods”, 2013. február 15. (Hozzáférés ideje: 2013. március 8.) 
 2. Alan Silvestri to Score Dreamworks Animation's 'The Croods'”, FilmMusicReporter.com, 2012. május 8. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 17.) 
 3. 'Wallace & Grommit' bring clay to Cannes”, 2005. május 12. (Hozzáférés ideje: 2012. március 10.) 
 4. DreamWorks and Aardman Are in for a 'Crood Awakening'”, 2005. május 12. (Hozzáférés ideje: 2012. március 10.) 
 5. Kirk DeMicco: Monkey Business”, 2008. július 15. (Hozzáférés ideje: 2012. január 21.) 
 6. Fritz, Ben. „Sanders joins DreamWorks”, 2007. március 27. (Hozzáférés ideje: 2012. március 5.) 
 7. Amidi, Amid. „UPDATE: Chris Sanders Still Crood and Directing Dragon”, 2008. szeptember 25. (Hozzáférés ideje: 2012. március 5.) 
 8. DreamWorks Animation Announces Plans to Release Five Feature Films Every Two Years”, 2009. május 28. (Hozzáférés ideje: 2012. március 5.) 
 9. DreamWorks Animation Shifts 'The Croods'”, 2011. április 4. (Hozzáférés ideje: 2012. március 5.) 
 10. [http://www.berlinale.de/en/programm/berlinale_programm/datenblatt.php?film_id=20132227 The Croods]. Berlinale. (Hozzáférés: 2013. február 10.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]