Csibefutam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csibefutam
2000-es brit–amerikai gyurma animációs film
Rendező
Producer
Vezető producer
Műfaj vígjáték
Forgatókönyvíró
Hang
Zene Harry Gregson-Williams
John Powell
Operatőr Dave Alex Riddett
Tristan Oliver
Frank Passingham
Vágó Robert Francis
Tamsin Parry
Mark Solomon
Jelmeztervező Sally Taylor
Gyártásvezető Harry Linden
Gyártás
Gyártó DreamWorks Animation
Aardman Animations
Pathé
Allied Filmmakers
Ország  Amerikai Egyesült Államok
 Egyesült Királyság
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Játékidő 84 perc
Költségvetés 45 000 000 $
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Magyar adó TV2, Comedy Central
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Bevétel
Világszerte
224 834 564
$
További információk

A Csibefutam (eredeti cím: Chicken Run) egész estés amerikai-brit gyurmafilm, melyet Peter Lord és Nick Park, a Wallace és Gromit rendezői alkottak, a DreamWorks 4. filmalkotása, 2000-ben mutatták be a mozikban. A forgatókönyvet írta, rendezte, a zenéjét szerezte, a producer . A készítette, a forgalmazta. Amerikában 2000. június 21-én, Britanniában június 30-án mutatták be, Magyarországon augusztus 17-én vetítették le.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet az 50-es években játszódik az angliai Yorkshire-ben, a Tepsi-tanyán, mely egy második világháborús fogolytáborra emlékeztet. A farm egyik tyúkja, Rozsda (eredeti nevén: Ginger), aki nem riad vissza semmitől, megpróbálja kiszöktetni a csirkéket a telepről, különféle tervek, valamint Csóró (Nick) és Csali (Fetcher), a két csempész patkány segítségével. Alkalomadtán megpróbálkoznak a kerítés alatti ásással megszökni. Mindazonáltal Rozsdát mindig elfogja a farm egyik tulajdonosa, Tepsi gazda (Mr. Tweedy) és kutyái. Amíg az említett csirkét magánzárkában tartják, Mac, az intelligens, de kissé lökött tyúk segítségével a többiek újabb koncepciókat dolgoznak ki, hogy megvalósítsák szökésük egyetlen reményét: átrepülni a kerítés fölött.

Szökésüknek nem elhanyagolható okai vannak, többek között a szigorú selejtezési rendszer. Itt amelyik egyed nem produkál valamit egy hét alatt, a tepsiben végzi.

Eközben Tepsiné (az eredetiben: Mrs. Tweedy), a farm gazdasszonya és tulajdonképpeni ügyvivője a gazdaság pénzügyi fenntartásával küzd, az egyre csökkenő tojástermelés mellett. Kapzsisága nem ismer határt: kezdi megelégelni az alacsony profitot. Arculatváltás mellett dönt, ezért rendel egy pitegyártó gépet. Ezalatt Tepsi gazda azt gyanítja, a csirkék szökést terveznek. Neje azonban paranoiaként fogja fel ötletét, melyet elutasít a maga durva és hatalmaskodó módján.

Amíg a gazdasszony a házhoz szállítást várja, az egyik éjszakán egy Rhode Island-fajtájú vörös kakas, Rocky landol a telepen, szárnyát törve. Míg a többiek csodálkozva szemlélik a jövevényt, Rozsda meggyőzi, hogy segítsen nekik megtanulni repülni. Rocky képtelen elismerni, hogy nem tud repülni, így megpróbálja az időt húzni, azáltal, hogy a csirkéket látszólag hiábavaló edzéseken, gyakorlatokon át próbálja a repülés alapjaira okítani, amíg ő sérült szárnyát ápoltatja.

Ekkortájt Tepsiék megkezdik a tyúkok felhizlalását, hogy megfelelőek legyenek, mire megérkezik a gép. A szerkezet hamarosan megérkezik. Amikor a gazda megkezdi az összeszerelését, Rozsda rájön Tepsiné aljas tervére, és arra, hogy idejük vészesen fogy a szökésre tett erőfeszítések tekintetében. A szerelés végeztével Tepsi gazda megpróbálja a főkolompost a gépen keresztül feldolgozni, de Rocky megmenti, és közben sikerül elrontania a pitegépet. Ezzel adnak még maguknak egy kis időt, míg a gazda a javítással bajlódik.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Rozsda (Ginger) Julia Sawalha Román Judit
Rocky Mel Gibson Dörner György
Tepsiné (Melisha Tweedy) Miranda Richardson Menszátor Magdolna
Tepsi gazda (Willard Tweedy) Tony Haygarth Melis Gábor
Taréj (Fowler) Benjamin Whitrow Dobránszky Zoltán
Csóró (Nick) Timothy Spall Bochkor Gábor
Csali (Fetcher) Phil Daniels Boros Lajos
Csipa (Babs) Jane Horrocks Csarnóy Zsuzsa
Husi (Bunty) Imelda Staunton Halász Aranka
Mac Lynn Ferguson Schell Judit
Cirkuszigazgató John Sharian Lázár Sándor
Tyúkok Lisa Kay Grúber Zita
Némedi Mari

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Chicken Run című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]