Wallace és Gromit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wallace és Gromit
(Wallace and Gromit)
Műfaj vígjáték

Alkotó Nick Park
Főszereplő
  • Peter Sallis
  • Ben Whitehead

Nyelv angol
Gyártás
Részenkénti játékidő 23 perc
További információk

A Wallace és Gromit (eredeti címén Wallace and Gromit) brit televíziós gyurmafilmsorozat, amelyet Oscar-díj-ra jelöltek, és négy részből áll. Az eredeti ötlet kitalálója: Nick Park.

Szereplők[szerkesztés]

Wallace – (Magyar hangja: Harsányi Gábor) Wallace egy brit sajtimádó feltaláló. Hóbortosan viselkedik, mindig van valami ötlete.

Gromit – Gromit Wallace beagle kutyája. Ő is, akárcsak az emberek tud két lábra állni és sétálni. Általában okosabb Wallace-nál. Akárcsak gazdája ő is zseni, viszont nem beszél és nem is ugat. Mivel egyáltalán nem ad ki hangot ezért tetteivel kommunikál, ill. teszi amit kell.

Négy rövidfilm[szerkesztés]

A Wallace és Gromit legelső része A nagy sajttúra (A Grand Day Out) címet viseli. Ez volt Nick Park vizsgafilmje, amit az Aardman Animation Studiosnál fejezett be. Elsőként 1989-ben mutatta be a Négyes csatorna, Nick másik filmjével, amit még a Wallace és Gromit előtt fejezett be, 4 perces filmként: az Állatállapotokat. Azota több rész is készült az állatos sorozatból.

A második film (The Wrong Trousers) Az önműködő nadrág, vagy A bolond nadrág címeket viseli. A harmadik film (A Close Shave) A birka akció, vagy Robotkutya címmel is ismert. A negyedik film angolul "A Matter of Loaf and Death", amelyet 2008-ban készítettek el.

Mind a négy film időtartama harminc perc. A történetek érdekesek, kedvesek, látványosak és izgalmasak is, de kicsit szürreálisak és csipetnyi dráma is megtalálható bennük.

A nagy sajttúra[szerkesztés]

Egy este Wallace és Gromit vakációzni készül, de nem tudják eldönteni hova. Wallace kimegy a konyhába, behoz egy kis sós kekszet, de a sajtja elfogyott, így elhatározza, hogy épít egy rakétát a Holdra, mert azt hiszi a „Hold sajtból van”! Elindul Gromittal, megérkeznek a Holdra. Ott szednek egy kosár sajtot. De eközben találkoznak egy sütővel, aki meglátja Wallace újságját a síelésről. Mikor Wallace-ék hazaindulnak, a sütő utánuk ered, mert ő is síelni akar ott, ahonnét Wallace-ék jöttek. Wallace viszont azt hiszi azért kergeti őket a sütő, mert elviszik a sajtot. Végül otthagyják a Holdat, de a sütő a rakéta lehulló alkatrészeiből sítalpat, síbotot csinál és így odahaza végre ő is síelhet. Így ér véget a történet.

Az önműködő nadrág[szerkesztés]

Wallace feltalál egy irányítható nadrágot, ami később fontos szerephez jut. Beköltözik hozzájuk egy albérlő, egy pingvin személyében, akinek sötét tervei vannak. Wallace semmit se sejt, de Gromit gyanakodni kezd, hogy valami nincs rendjén az új lakóval, míg végül egy igazi bűnügy körvonalazódik ki.

A birkaakció[szerkesztés]

Wallace-ékhoz kerül egy bárány, ami előző nap pottyant le egy bárányokat szállító teherautóról. Később találkoznak egy hölggyel, aki megbízást ad nekik. Hamar kiderül azonban, hogy a hölgynek, pontosabban a zord kutyájának köze van azokhoz a bárányokhoz, akikhez eredetileg Wallace-ék báránya is tartozott. Hőseink így hamar újra egy izgalmas kaland közepén találják magukat.

A Matter of Loaf and Death[szerkesztés]

Mozifilm[szerkesztés]

2005-ben készült el az első egész estés Wallace és Gromit film, a Wallace és Gromit és az elvetemült veteménylény címmel.

Források[szerkesztés]