Ugrás a tartalomhoz

Kung Fu Panda 3.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kung Fu Panda 3.
2016-os kínai–amerikai film

Rendező
ProducerMelissa Cobb
Vezető producer
  • Peikang La
  • Rui Gang Li
  • Mike Mitchell
Műfaj
Forgatókönyvíró
Hang
ZeneHans Zimmer
OperatőrClare Knight
Vágó
  • Maryann Brandon
  • Clare De Chenu
Gyártás
GyártóDreamWorks Animation
Ország
Nyelvangol
Játékidő95 perc[1]
Költségvetés145 000 000 USD
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárUSA PG

Magyarország Korábban Hat éven aluliak számára nem ajánlott NFT23400/2016

Magyarország Jelenleg Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
Amerikai Egyesült Államok
143 528 619
USD
Világszerte
521 170 825
USD[2]
Kronológia
ElőzőKung Fu Panda 2.
KövetkezőKung Fu Panda 4.
Kapcsolódó műsor
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Kung Fu Panda 3. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kung Fu Panda 3. 2016-ban bemutatott amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Kung Fu Panda-trilógia harmadik része. A 32. DreamWorks-film rendezője Jennifer Yuh Nelson, aki az első két résznek is a direktora volt. A film nyolc évvel követi az első részt és öt évvel a másodikat, valamint a történet pont ott folytatódik, ahol az utolsó rész (befejezetlenül) félbemaradt.

A főszereplő hangját ezúttal is Jack Black kölcsönzi, valamint a többi szereplő, Dustin Hoffman, Angelina Jolie, Jackie Chan, Lucy Liu, Seth Rogen és David Cross szintén visszatérnek korábbi szerepükben. Új szereplőként csatlakozott a filmhez Bryan Cranston, aki Po biológiai apjának hangját kölcsönzi, Kate Hudson, egy csinos pandalány szerepében, valamint J. K. Simmons, mint a film új gonosza. Randall Duk Kim és Jean-Claude Van Damme szintén hallhatók kameoszerepben.

A mozifilmet a DreamWorks Animation gyártotta, és a 20th Century Fox forgalmazta.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016. január 29-én, Magyarországon 2016. március 17-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény

[szerkesztés]

A történet elején a kínai szellemvilágban a néhai Oogway mester megküzd Kai-jal, egy szellemharcossal, aki évszázadok során elsajátította, hogyan lehet elvenni másoktól a csit, ezáltal növelve a saját természetfeletti erejét. Kai ezzel a módszerrel elveszi Oogway csijét, amit arra használ fel, hogy visszatérjen a halandó világba, és ott bosszút álljon a nagymester tanítványain. Oogway azonban figyelmezteti, hogy van egy „harcos”, akinek végzete, hogy megküzdjön Kai-jal és le is fogja őt győzni. Kai azonban nem hiszi ezt, és a halandó világba visszatérve megkezdi a Sárkányharcos felkutatását.

Eközben Shifu mester bejelenti a visszavonulását, és hogy az Őrjöngő Ötös továbbképzését mostantól Póra bízza. Po azonban nem érzi, hogy készen állna arra, hogy kung fut tanítson, mert bizonyítottan rossz tanár, az Ötök folyamatosan megsérülnek az ő tanítása alatt. Shifu szerint Pónak előbb önmagára kéne rátalálnia, és aztán arra, hogy mivé kell válnia.

Po találkozik biológiai apjával, Li Shan-nal (aki az előző film végén az univerzumtól kapott üzenetben megtudta, hogy a fia életben van). Apa és fia nagyon örülnek, hogy hosszú idő után újra egymásra találtak, noha Po fogadott apja, Mr. Ping meglehetősen féltékeny a találkozásra. Nem sokkal ezután a Béke völgyét megtámadják azok a legyőzött kung fu mesterek, akiknek Kai elvette a csijét, és immár ő irányítja őket. Figyelmezteti Pót és az Ötöket, hogy hamarosan ők következnek. Ők rövidesen kiderítik, hogy Kai egykor Oogway mester legközelebbi barátja volt, mígnem Oogway száműzte őt a szellemvilágba, mert Kai mérhetetlenül hataloméhessé vált. Oogway szerint Kait csak a csi igazi mestere tudja legyőzni, ennek a tudásnak a birtokában pedig egyedül a pandák állnak (maga Oogway is egy pandapopulációtól tanulta el a csiadás ősi technikáját). Po, hogy elsajátítsa eme módszert, hazautazik apjával a pandák titkos falujába, ami a hegyekben fekszik. Mint később kiderül, Mr. Ping is velük tart titokban. Li szerint a csiadás elsajátítása előtt Pónak először fel kell fedeznie, milyen pandaként élni. Ennek köszönhetően teljesen új oldalról ismeri meg saját magát és a fajtáját.

Közben Kai sorra elveszi Kína minden kungfu-mesterének csijét. Shifu és az Ötök megkísérlik őt megállítani, de Kai őket is legyőzi, egyedül Tigrisnek sikerül elmenekülnie, aki elindul a pandafaluba, hogy figyelmeztesse Pót. Kai közben a megszerzett mesterek csijét arra használja, hogy elpusztítsa a Jade palotát és vele együtt Oogway emlékművét. Tigris értesíti Pót a közelgő veszélyről, mire Li és a pandák a menekülésüket tervezik. Mikor Po arra kéri az apját, tanítsa meg neki a csi adását, Li felfedi, hogy a pandák már rég elfelejtették ezt a technikát, és csak azért mondta Pónak, hogy meg tudja rá tanítani, mert nem akarta őt veszélyben tudni. Pót nagyon bántja, hogy az apja hazudott neki, s végül úgy dönt, egymaga veszi fel a harcot Kai-jal. Közben Mr. Ping végre megbékél a Li iránt érzett féltékenységével, és biztosítja őt, hogy Pónak ebben a helyzetben nagy szüksége van mindkét apjára, és nem számít mi vár rá, mellette kell állniuk.

Li vezetésével a pandák felajánlják Pónak a segítségüket a Kai elleni küzdelemben, és arra kérik, tanítsa meg őket kungfuzni. Po beleegyezik, és Shifu egyik tanácsa alapján megkezdi a pandák kiképzését, azáltal, hogy mindegyiküket a saját egyedi tehetségük szerint tanítja meg küzdeni. Mikor Kai megérkezik, és az irányítása alatt álló kungfu-mesterekkel megtámadja a falut, óriási ellenállásba ütközik a pandák részéről. Po megkísérli alkalmazni Kai-on a Wuxi ujjfogást (amivel Tai Lungot is legyőzte az első filmben), ám ő felfedi, hogy fogás nem működik szellemeken, és ezzel sikerül felülemelkednie Pón és a többi pandán. Pónak ekkor az az ötlete támad, hogyha nem tudja visszaküldeni Kait a szellemvilágba, akkor elviszi őt oda. Így saját magán alkalmazza a Wuxi ujjfogást, miközben belekapaszkodik Kai-ba, ezáltal mindkettejüket a szellemvilágba repíti.

A két fél a túlvilágon folytatja a küzdelmet, ahol Kai egyre közelebb kerül ahhoz, hogy legyőzze Pót. Felhasználva, amit Pótól tanultak, Li, Ping, Tigris és a többi panda együttesesen alkalmazzák a csiadás technikáját, ezáltal újult életerőt adnak neki a szellemvilágban, mellyel Po képes folytatni a harcot. Immár ő is felismeri a csiadás technikáját, és mikor átadja a saját csijét Kai-nak, a mértéktelen szellemharcosban túláramlik az erő, ami végül megsemmisíti. Ezzel minden legyőzött kungfu-mester, beleértve Shifut és az Ötöket, visszakapja csijét, és visszatérnek az életbe.

Po a szellemvilágban találkozik Oogway mesterrel, aki biztosítja őt, hogy kalandjai a végéhez értek. Elmondása szerint egykor azért választotta Pót sárkányharcosnak, mert tudta róla, hogy nagy erő lakozik benne, hisz az ősi pandák leszármazottja, valamint ő a jin és jang megtestesítője. Felajánlja Pónak a választást: vagy itt marad a szellemvilágban az idők végezetéig vagy visszatér a családjához és a barátaihoz a halandó világba. Po némi habozás után az utóbbi mellett dönt.

A film végén Po, az Őrjöngő Ötös és a többi panda együtt alkalmazzák a csiadást, hogy újjáépítsék a Jade palotát és egész Béke völgyét. Mindeközben Po büszkén néz végig a családján, a barátain, és a falun, ahol kalandjai elkezdődtek.

Szereplők

[szerkesztés]
Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Po Jack Black Gáspár András
Li Shan Bryan Cranston Dörner György
Shifu mester Dustin Hoffman Tahi Tóth László
Kai J. K. Simmons Barbinek Péter
Tigris Angelina Jolie Zsigmond Tamara
Majom Jackie Chan Kassai Károly
Vipera Lucy Liu Kökényessy Ági
Daru David Cross Bor László
Sáska Seth Rogen Szabó Máté
Mr. Ping James Hong Harsányi Gábor
Mei Mei Kate Hudson Köves Dóra
Oogway mester Randall Duk Kim Szacsvay László
Krokodil mester Jean-Claude Van Damme Barabás Kiss Zoltán
Bao Steele Gagnon Straub Martin
Nagy Öröm Wayne Knight Hertz Péter
Hom Lee Horváth Gergely
Sum Al Roker Sarádi Zsolt
Dim Willie Geist Varga Rókus
Ming Ming Tsai Szórádi Erika
Yoo Pax Jolie-Pitt Réti Szilvia
Pandanagyi Barbara Dirickson Bókai Mária
Lei Lei Liam Knight Szűcs Anna Viola
Medve mester Fred Tatasciore Törköly Levente
Pipi mester Stephen Kearin Kossuth Gábor
Földműves lúd Mick Wingert Pálfai Péter
Földműves nyúl Gardi Tamás

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. 'KUNG FU PANDA 3 [2D (PG)]. British Board of Film Classification, 2016. január 8. (Hozzáférés: 2016. január 8.)
  2. Kung Fu Panda 3 (2016). Box Office Mojo . [2018. június 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 27.)

További információk

[szerkesztés]