Ugrás a tartalomhoz

A fiú és a szürke gém

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fiú és a szürke gém
(君たちはどう生きるか)
2023-as japán anime film

RendezőMijazaki Hajao
ProducerSzuzuki Tosio
Műfaj
ForgatókönyvíróMijazaki Hajao
Hang
ZeneHiszaisi Dzsó
OperatőrOkui Acusi
VágóSzejama Takesi
DíszlettervezőYōji Takeshige
Gyártás
GyártóStudio Ghibli
Ország Japán
Nyelvjapán
Játékidő124 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel294,2 millió dollár[1][2][3]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A fiú és a szürke gém témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A fiú és a szürke gém (君たちはどう生きるか; Hepburn: Kimitachi wa Dō Ikiru ka?) 2023-as japán animációs fantasyfilm, amelyet Mijazaki Hajao írt és rendezett. A Studio Ghibli által készített film japán címe Josino Genzaburo 1937-es regényére utal, ugyanakkor nem annak adaptációja.

A fiú és a szürke gém 2023. július 14-én került a japán mozikba a Toho forgalmazásában. Magyarországon 2024. január 4-én mutatta be az ADS Service. A filmet a kritikusok elismeréssel fogadták, és világszerte 294,2 millió dolláros bevételt hozott, ezzel minden idők ötödik legtöbb bevételt hozó japán filmje lett. Számos elismerése mellett elnyerte a legjobb animációs filmnek járó BAFTA-díjat, a legjobb animációs filmnek járó Golden Globe-díjat és a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat.

Cselekmény

[szerkesztés]

1943-ban, a második világháború idején a 12 éves Mahito édesanyja, Maki Hisako meghal egy Tokiót ért légitámadásban. Mahito apja, egy repülőgép-lőszergyár tulajdonosa feleségül veszi Natsukót, néhai felesége fiatalabbik húgát, és a vidéki birtokára menekülnek, ahol több idős szobalánnyal élnek együtt. Mahitónak nehéz dolga van az új városban: nehezen illeszkedik be az iskolába, és feszült a kapcsolata a terhes Natsukóval. Mahito ráadásul a birtokon találkozik egy titokzatos szürke gémmel, aki gyakran zaklatja őt.

Egy nap, amikor Mahito hazatér a többi iskolással való verekedésből, szándékosan megsebesíti magát egy kővel a halántékánál, hogy áldozatnak tűnjön. Miközben Mahito a birtokon lábadozik a sérüléséből, felfedezi a „Hogy vagy?” című könyvet, amelyen az édesanyja kézírásával egy neki szóló cím van, aki a könyvet neki akarta adni, amikor idősebb lesz. Mahito megtudja, hogy a gém tud beszélni, és valójában egy kisember él a testében. A gém incselkedik Mahitóval, és elvezeti őt egy titokzatos toronyhoz a házukhoz közeli erdőben, amelyet eltűnt dédnagybátyja, Masato, egy híres építész építtetett. A gém azt állítja, Mahito édesanyja él, és arra kéri, hogy menjen be a toronyba megmenteni őt. Mahito hezitál, de amikor egy nap meglátja Natsukót az erdőbe menni, úgy dönt, segít neki, és belép a toronyba, ahol egy varázslatos világban találja magát.

Ebben a világban Mahito különböző karakterekkel találkozik, többek között Kirikó tengerészlánnyal, a birtokon lakó szobalány fiatalabb változatával, Himivel, a varázserejű lánnyal, aki segít Mahitónak és Kirikónak, valamint Natsuko dédnagybátyjával, aki hatalmas varázslóként uralkodik a világon. Mahito, Himi és a gém beszivárognak egy papagáj őrzött várkastélyba, és megtalálják Natsukót, aki ellenáll, hogy velük menjen. A való világban a szobalányok elmondják Mahito apjának, a torony nem épült, hanem egy meteorit földbe csapódása után keletkezett, és amikor első felesége, Hisako fiatalabb volt, egyszer egy egész évre eltűnt, majd megmagyarázhatatlan módon visszatért, és semmire sem emlékezett a történtekből.

Menekülés közben Himi a papagájok fogságába esik. Miközben Mahito megmenti Kimit a papagájkirálytól, találkozik a dédnagybátyjával. Utóbbi megmutatja Mahitónak a gyermeki építőkockákat, amelyekkel a világot egyensúlyban tartotta, valamint az erejét tartalmazó óriási lebegő követ. A nagyapa megkéri Mahitót, vigyázzon a kőre és tartsa fenn a világ egyensúlyát, elmagyarázva, csak az irányíthatja a követ, aki vérrokona és nincs benne rosszindulat. Mahito visszautasítja, inkább visszatér a világába, és elmondja nagyapjának, a fején lévő seb azt mutatja, hogy nem szabadult meg a gonosztól. A Papagájkirály, aki el akarja bitorolni dédnagybátyja hatalmát, kettévágja az építőelemeket, így a kő összetörik, és a mágikus világ önpusztulást okoz. Mahito menekülve felajánlja, hogy magával viszi Kimit az ő világába, de Himi visszautasítja, azt állítva, ő Hisako fiatalabb változata, neki és Kirikónak vissza kell térnie a saját korába, hogy Mahito megszülethessen. Mahito, Natsuko és Heron visszatérnek a világukba, és újra találkoznak Mahito apjával. A történet végén Mahito hangja elmondja, hogy két évvel a háború vége után újra Tokióban élnek, és a fiú a holmijával együtt elindul a folyosón a várakozó boldog családjához.

Szereplők

[szerkesztés]
Szereplő Szinkronszínész
Japán hang Angol hang Magyar hang[4]
Maki Mahito Szantoki Szoma Luca Padovan Pál Dániel Máté
A szürke gém Szuda Maszaki Robert Pattinson Háda János
Lady Himi Aimjon Karen Fukuhara Hermann Lilla
Nacuko Kimura Josino Gemma Chan Sipos Eszter Anna
Maki Soicsi Kimura Takuja Christian Bale Makranczi Zalán
Kiriko Sibaszaki Ko Florence Pugh Kis-Kovács Luca
Farkasinszky Edit (idős)
Dédnagybácsi Hino Sóhei Mark Hamill Dézsy Szabó Gábor
Nemes pelikán Kobajasi Kaoru Willem Dafoe
A papagájkirály Kunimura Dzsun Dave Bautista Faragó András
Izumi (szobalány #1) Takesita Keiko Denise Pickering Zsurzs Kati
Utako (szobalány #2) Fubuki Dzsun Barbara Rosenblat
Eriko (szobalány #3) Agava Szavako Melora Harte
Aiko (szobalány #4) Otake Sinobu Barbara Goodson
Warawara Takizava Karen
Papagájok Mamoudou Athie
Tony Revolori
Dan Stevens

A film készítése

[szerkesztés]

A Szél támad megjelenését követően Mijazaki Hajao 2013 szeptemberében sajtótájékoztatót tartott Velencében, ahol bejelentette, hogy visszavonul a játékfilmes animációtól: „Tudom, hogy a múltban már sokszor mondtam, hogy visszavonulok. Biztosan sokan azt gondolják; "Már megint". De ezúttal teljesen komolyan gondolom.”[5][6] Mijazaki azonban később meggondolta magát, miután befejezte a Boro the Caterpillar (2018) című rövidfilm munkálatait, és úgy döntött, visszatér a nyugdíjból, hogy egy újabb egész estés filmet rendezzen, és ezt a döntést a 2016-os Never-Ending Man: Hayao Miyazaki című dokumentumfilm is megörökítette.[7][8] 2016 júliusában kezdte el a film forgatókönyvét, és a következő hónapban már be is mutatta a projektjavaslatot.[9]

A GKIDS a Studio Ghiblivel együttműködve, a 2023-as SAG-AFTRA sztrájk idején a SAG-AFTRA külföldi szinkronizálási megállapodásának betartásával végezte az angol változat szereplőválogatását. A szinkronizálást Michael Sinterniklaas rendezte a NYAV Postnál, az angol forgatókönyvet pedig Stephanie Sheh írta.[10] Az október 17-én nyilvánosságra hozott angol szereposztásban Christian Bale, Dave Bautista, Gemma Chan, Willem Dafoe, Karen Fukuhara, Mark Hamill, Robert Pattinson és Florence Pugh szerepel.[11]

Díjak és jelölések

[szerkesztés]
Díj Időpont Kategória Jelölt(ek) Eredmény Forr.
Torontói Nemzetközi Filmfesztivál 2023. szeptember 17. People’s Choice Awards A fiú és a szürke gém 2. helyezett [12]
Golden Globe-díj 2024. január 7. Legjobb animációs játékfilm Elnyerte[13] [14]
legjobb eredeti filmbetétdal Hiszaisi Dzsó Jelölve
Annie-díj 2024. február 17. Legjobb animációs film A fiú és a szürke gém Jelölve [15]
Kiváló rendezés nagyjátékfilmes produkcióban Mijazaki Hajao Jelölve
Kiváló forgatókönyvírás nagyjátékfilmes produkcióban Jelölve
Kiváló forgatókönyvírói teljesítmény játékfilmes produkcióban Elnyerte
Kiváló karakteranimációs teljesítmény animációs játékfilmes produkcióban Honda Takeszi Elnyerte
Kiváló zenei alkotás játékfilmes produkcióban Hiszaisi Dzsó Jelölve
Kiváló produkciós tervezés animációs játékfilmes produkcióban Yōji Takeshige Jelölve
BAFTA-díj 2024. február 18. Legjobb animációs film Mijazaki Hajao és Szuzuki Tosio Elnyerte [16]
Oscar-díj 2024. március 10. Legjobb animációs film Elnyerte[17] [18]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Tartaglione, Nancy. „Godzilla x Kong Roars Past $436M WW; Kung Fu Panda 4 Tops $450M; Latest Detective Conan Huge In Japan – International Box Office”, Deadline Hollywood, 2024. április 15.. [2024. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. április 15.) 
  2. The Boy and the Heron. Box Office Mojo. [2023. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  3. The Boy and the Heron. The Numbers . [2023. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. április 12.)
  4. Így készült A fiú és a szürke gém. Acinemanias. (Hozzáférés: 2024. július 20.)
  5. 宮崎駿監督「この世は生きるに値する」 引退会見の全文 (japán nyelven). The Nikkei, 2013. szeptember 7. [2016. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 11.)
  6. Highfill, Samantha. Hayao Miyazaki on his retirement: 'This time I am quite serious' (2013. szeptember 6.) 
  7. Loo, Egan: Hayao Miyazaki Works on Proposed New Anime Feature Film (angol nyelven). Anime News Network , 2016. november 13. [2022. szeptember 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 12.)
  8. Never-Ending Man: Hayao Miyazaki. NHK . [2019. december 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 15.)
  9. Loo, Egan. „Ghibli's Hayao Miyazaki Reveals His 'Final' Film's Title, Release Window”, 2017. október 28.. [2018. február 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. március 4.) 
  10. Hayao Miyazaki's The Boy and the Heron Film Reveals English Dub Cast (angol nyelven). Anime News Network , 2023. október 18. [2023. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 18.)
  11. Wu, Valerie: Hayao Miyazaki's 'The Boy and the Heron' Announces English Voice Cast: Christian Bale, Florence Pugh and Robert Pattinson to Star (amerikai angol nyelven). Variety , 2023. október 17. [2023. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 17.)
  12. Lang, Brent: Cord Jefferson's 'American Fiction' Wins Toronto Film Festival Audience Award. Variety , 2023. szeptember 17. [2023. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. szeptember 17.)
  13. Hayao Miyazaki wins Golden Globe for The Boy and the Heron”, 2024. január 8.. [2024. január 16-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. január 16.) (brit angol nyelvű) 
  14. Nordyke, Kimberly: Golden Globes: Winners List. The Hollywood Reporter, 2024. január 7. [2024. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 8.)
  15. Lewis, Hilary: Annie Awards: 'Spider-Man: Across the Spider-Verse' Leads With 7 Wins, Including Best Feature. The Hollywood Reporter, 2024. február 17. [2024. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  16. Wise, Damon: BAFTAs: Hayao Miyazaki's 'The Boy And The Heron' Breaks Hollywood's Hold On Animation Category. Deadline, 2024. február 18. [2024. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. február 18.)
  17. Goodfellow, Melanie: Record Number Of Non-English-Language Movies Take Home Oscar Statuettes (amerikai angol nyelven). Deadline , 2024. március 11. [2024. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. március 11.)
  18. Yamat, Rio. „At 83, filmmaker Hayao Miyazaki earns historic Oscar for The Boy and the Heron”, Associated Press, 2024. március 10.. [2024. március 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. március 10.) 

További információk

[szerkesztés]