Hóember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy általános hóember

A hóember egy hóból készített, általában ember formájú figura. Gyakran gyerekek, családok építik, esetenként téli rendezvények vagy versenyek keretében épülnek ilyen alkotások.

Történelme[szerkesztés]

A történelem elmulasztotta feljegyezni az első hóember megépítésének idejét. Bob Eckstein a The History of the Snowman című művében a középkorba helyezte az első ilyen figura létrejöttét, mert egy egy 1380-as keletkezett hóráskönyvben, melyet a hágai nemzeti könyvtárban talált, rábukkant egy hóembert ábrázoló illusztrációra.[1]

Építése[szerkesztés]

A hó akkor a legalkalmasabb hóemberépítésre, amikor megközelíti olvadási pontját és tömörré válik. Ekkor alkalmas arra, hogy egy hógolyót görgetve egyre nagyobb méretű labdává növekedjen. A porhó erre nem alkalmas, mert nem tapad megfelelően. A hóember építés legmegfelelőbb ideje egy melegebb délutánt követő havazás, és szükséges a megfelelő mennyiségű hó.

Általános gyakorlat a hóember „felöltöztetése”. Fejére kalap, gombjait, szemét és száját kavicsokkal, orrát répával lehet ábrázolni.

Európában és Észak-Amerikában a klasszikus hóember-forma három részes, egy-egy labda a fejnek, törzsnek és a test alsó részének. Kelet-Ázsiában inkább két részes az általános hóember. Japánban a neve yuki daruma (雪だるま) a kerek formájú Daruma baba után.

A világ legnagyobb hóembere[szerkesztés]

A rekorder női hóember

A világ legnagyobb hóemberének rekordját egy 2008-ban Bethelben (Maine) épült női hóember tartja. A Maine-t képviselő amerikai Olympia Snowe szenátorasszony után Olympiának keresztelt hóember 37,21 méter magas volt.[2]

A korábbi rekord szintén Bethelben készült 1999 februárjában. Angus, a hegyek királya 34,62 méteres volt és több mint 4 080 000 kg-ot nyomott.[3]

Irodalom[szerkesztés]

  • Bob Eckstein: The History of the Snowman: From the Ice Age to the Flea Market. (hely nélkül): Simon Spotlight Entertainment. 2007. ISBN 9781416940661  
  • Scottie Davis: Snow Day, A Photographic Journal of the Best Snowmen. 2004.  

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eckstein, Bob: My Search for The First Snowman. The History of the Snowman. Open Salon, 2008. december 2. (Hozzáférés: 2010. január 11.)
  2. '2008 World’s Tallest SnowWoman'. bethelmainesnowwoman.com. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
  3. Angus, King of the Mountain — World's Largest Snowman. Sunday River On-Line, 1999. február 19. [2007. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hóember témájú médiaállományokat.
Wikiszótár
Nézd meg a hóember címszót a Wikiszótárban!