New York-i történetek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
New York-i történetek
(New York Stories)
1989-es amerikai film
Rendező
Producer Robert Greenhut
Műfaj
 • romantikus vígjáték
 • dráma
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Carmine Coppola
Operatőr
Vágó Thelma Schoonmaker
Gyártás
Gyártó Touchstone Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 124 perc
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
 • Walt Disney Studios Motion Pictures
 • Netflix
Bemutató
 • 1989
 • 1989. március 10. (Amerikai Egyesült Államok)
 • 1989. szeptember 21. (Németország)[1]
További információk

A New York-i történetek 1989-es amerikai filmantológia, amely három szakaszból áll; mindnek a központi témája New York.

Az első a "Life Lessons", melyet Martin Scorsese rendezett, Richard Price írta, és Nick Nolte a főszereplő. A második a "Life Without Zoë", amelyet Francis Ford Coppola rendezett és írt, lányával, Sofia Coppolával együtt. Az utolsó az "Oedipus Wrecks", amelyet Allen írt és rendezett, és a főszereplője is. A külföldi bemutatók során a sorrendet megváltoztatták: Coppola filmje volt az első, utána következett Allen filmje, és Scorsese filmjével fejeződött be.

A film nem indult az 1989-es cannes-i filmfesztiválon.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Life Lessons[szerkesztés]

Lionel Dobie egy elismert absztrakt festő, aki azon találja magát, hogy nem tud festeni - két nappal egy tervezett galériai kiállítás előtt. Paulette Lionel asszisztense és korábbi szeretője. Lionel még mindig kedveli, de Paulette csak a gyámságát akarja, ami megnehezíti a dolgokat, ugyanis ugyanannak a stúdiónak a padlásán élnek. Paulette egyéb személyekkel randevúzik, többek között egy előadóművésszel és egy festővel.

Ezek miatt Lionel iszonyatosan féltékeny lesz. Nem sokkal később egyértelművé válik, hogy mindketten csak kihasználják egymást: Lionel szexuálisan, mig Paulette arra használja fel Lionelt, hogy bejuthasson a New York-i társadalmi és művészi szcéna elitebb köreibe. Paulette fel akarja adni és haza akar menni a szüleihez, de Lionel meggyőzi, hogy maradjon, mert New York a hely, ahol egy festőnek lennie kell.

Lionel kitölti az idegességét és az újra felfedezett szenvedélyét a munkáján. A festmények is ezt ábrázolják: viharos égbolt, égő híd, kínzott bohócok. Lionel rájön, hogy kell neki a pusztító kapcsolatainak a rossz emlékei, hogy ihletet nyerjen a művészetéhez. A kiállításon találkozik egy másik szemrevaló fiatal nővel egy festő személyében. Meggyőzi őt, hogy legyen az asszisztense és a potenciális szeretője is, ezzel a kör újraindul.

Life Without Zoë[szerkesztés]

Zoë egy 12 éves iskolás lány, aki egy luxus hotelben él. Segít egy arab hercegnőnek visszaadni egy értékes ékszert, amelyet a hercegnő Zoë apjának adott. Idővel ellopták az ékszert, de visszaszerezték. Zoë megpróbál kibékülni az elvált anyjával és apjával.

Oedipus Wrecks[szerkesztés]

Sheldon Mills New York-i ügyvédnek problémái akadtak a túlzottan kritikus anyjával, Sadie Millstein-nel. Sheldon folyamatosan panaszkodik róla a terapeutájának, és azt kívánja, hogy bárcsak eltűnne. Sheldon elviszi a menyasszonyát, Lisát, hogy találkozzon az anyjával, aki egyből kínos helyzetbe hozza Sheldont. Ők hárman, és Lisa gyermekei, elmennek egy bűvészmutatványra. Sheldon anyját kihívja a bűvész a színpadra, hogy része legyen a mutatványának. Belehelyezték őt egy dobozba, amelybe kardok vannak beleszúrva, és ő eltűnik, ahogy azt kell, de soha nem tér vissza.

Habár Sheldon eleinte mérges, de végül jóra fordulnak neki a dolgok, mert anyja nélkül már tud pihenni. De rémületére az anyja megjelenik a New York feletti égen, és idegesíti Sheldont és Lisát azzal, hogy az idegeneknek elmeséli Sheldon legkínosabb pillanatait. Ezáltal a Lisával való kapcsolata is megbélyegződik. Sheldonnak azt tanácsolja a pszichiátere, hogy látogasson el egy Treva nevű médiumhoz, hogy megpróbálják visszaszerezni Sheldon anyukáját. Treva kísérletei kudarcot vallanak, de Sheldon szerelembe esik vele. Mikor bemutatja Trevát az anyjának, ő elfogadja őt és visszatér a Földre.

Szereplők[szerkesztés]

Life Lessons

Life Without Zoë

Oedipus Wrecks

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes oldalán 75%-on áll a film, 24 kritika alapján.[3]

Allen és Scorsese filmjeit általában pozitív kritikákkal értékelték, viszont Hal Hinson, a The Washington Post kritikusa szerint Coppola filmje "a rendező eddigi legrosszabb munkája."[4] Roger Ebert két és fél csillaggal értékelte a négyből, kritikája szerint a "New York-i történetek három filmből áll: egy jóból, egy rosszból és egy kiábrándítóból."[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Lexicon of international films (német nyelven)
 2. Festival de Cannes: New York Stories. festival-cannes.com. (Hozzáférés: 2009. augusztus 4.)
 3. New York Stories a Rotten Tomatoes oldalon (angolul)
 4. Hinson, Hal: New York Stories. The Washington Post, 1989. március 3. (Hozzáférés: 2010. május 20.)
 5. Ebert, Roger: New York Stories. Chicago Sun-Times, 1989. március 3. (Hozzáférés: 2014. május 6.)

További információk[szerkesztés]