Hollywoody történet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hollywoody történet
(Hollywood Ending)
2002-es amerikai film
Rendező Woody Allen
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró Woody Allen
Főszerepben
Zene David Arnold
Operatőr Wedigo von Schultzendorff
Vágó Alisa Lepselter
Díszlettervező Santo Loquasto
Gyártás
Gyártó The Kennedy/Marshall Company
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín New York
Játékidő 112 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2002
Korhatár12 III. kategória (NFT/1281/2014)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Hollywoody történet (eredeti cím: Hollywood Ending) 2002-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, amelyet Woody Allen írt és rendezett, aki a főszerepet is játssza. A filmet 2002. május 3-án mutatták be.

Egy rendező kénytelen együtt dolgozni volt feleségével, aki elhagyta őt az új filmjét finanszírozó stúdió főnöke miatt. Az első forgatási nap előtti éjszakán azonban pszichoszomatikus vakság lép fel nála.

Cselekmény[szerkesztés]

Val Waxman egykor elismert filmrendező, aki manapság televíziós reklámokat rendez. Amikor legutóbbi munkájából (egy dezodorreklám, amelyet Kanada fagyos északi részén forgatnak) kirúgják, kétségbeesetten keres egy igazi filmes projektet.

Val váratlanul ajánlatot kap egy nagy költségvetésű mozifilm rendezésére, amely New Yorkban játszódna. Az ajánlat azonban a volt feleségétől, Ellie-től és annak barátjától, Hal-tól, a stúdió vezetőjétől érkezik, aki évekkel ezelőtt elcsábította Valtól.

Az ügynöke, Al Hack nyomására Val vonakodva beleegyezik a projektbe, de egy pszichoszomatikus betegség megvakítja, mielőtt a forgatás megkezdődne. Al bátorításával és segítségével Val titokban tartja vakságát a szereplők és a stáb (és Hal) előtt. A forgatás alatt Val újrakezdi kapcsolatát Ellie-vel, és újra kapcsolatba kerül elhidegült fiával, Tonyval, miközben sokkal fiatalabb barátnője, Lori elhagyja őt. Amikor Val visszakapja, ami eddig hiányzott az életéből, visszanyeri a látását is, és rájön, hogy a film, amit vakon rendezett, katasztrófa.

A film természetesen kudarcot vall, de Franciaországban nagy sikert arat, és felkérik rendezőnek. Miután visszaszerzi Ellie-t, boldogan kijelenti: "Hála Istennek, hogy léteznek a franciák".

Szereplők[szerkesztés]

Bevétel[szerkesztés]

A jegyeladások az Amerikai Egyesült Államokban valamivel kevesebb mint 5 millió dollárt, világszerte pedig 14,8 millió dolláros bruttó bevételt ért el.

A 2002-es Cannesi Filmfesztiválon versenyen kívül mutatták be.[1] Az Egyesült Királyságban ez volt az első Allen-film, amely nem került a mozikba.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hollywood Ending című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Festival de Cannes: Hollywood Ending. festival-cannes.com. (Hozzáférés: 2009. november 4.)

További információk[szerkesztés]