Szeptember (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szeptember
(September)
1987-es amerikai film

Sam Waterstone és Dianne Wiest a filmben
Sam Waterstone és Dianne Wiest a filmben
RendezőWoody Allen
ProducerRobert Greenhut
Vezető producerCharles H. Joff
Jack Rollins
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróWoody Allen
Főszerepben
OperatőrCarlo Di Palma
VágóSusan E. Morse
JelmeztervezőJeffrey Kurland
DíszlettervezőGeorge DeTitta Jr.
Gyártás
GyártóOrion Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő82 perc
Költségvetés1 000 000 $
Képarány1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóEgyesült Államok 1987. december 18.
Magyarország 2003. (Duna TV)
Eredeti magyar adóDuna TV
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel486 434 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szeptember (eredeti cím: September) 1987-ben bemutatott amerikai film, melyet Woody Allen írt és rendezett. A film az elsősorban filmvígjátékairól ismert rendező kisszámú drámai hangvételű alkotása közé tartozik, valamint Allen nem is tűnik fel benne színészként. A főbb szerepekben Denholm Elliott, Mia Farrow, Elaine Stritch, Jack Warden, Sam Waterston és Dianne Wiest látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A film, amely végig egy vidéki házban játszódik, beteljesületlen szerelmek sokszöge. A ház tulajdonosa Lane, aki sikertelen öngyilkossági kísérlete után költözött oda. Úgy tervezi, hogy eladja az ingatlant és visszamegy New Yorkba, ahol folytatja fotós karrierjét.

Meglátogatja legjobb barátnője, a kétgyermekes, rossz házasságban élő Stephanie és egykori színésznő anyja, Diana, aki férjével, a fizikus Lloyddal érkezik. A házban állandó vendég a közeli szomszéd, a franciatanár Howard és a nyárra odaköltözött író, Peter. Lane szerelmes Peterbe, aki viszont Stephanie-ba szeret bele. Peter és Stephanie érzései kölcsönösek. Howard Lane-t szereti. A nagyhangú Diana azt akarja, hogy Peter írja meg az életrajzát, de Lane azt szeretné, ha ez nem történne meg, mert nem akar reflektorfénybe kerülni.

A beszélgetésekből kiderül, hogy Lane gyerekkorában lelőtte nevelőapját, egy maffiózót, aki rendszeresen verte édesanyját. Egyik este Diana partit ad. A viharban áramszünet lesz és a gyertyafényben, az alkoholtól felbátorodva mindenki megteszi a maga szerelmi vallomását: Howard Lane-nek, Peter Stephie-nak, Lane Peternek. Lane visszautasítja Howardot, Peter pedig őt. Peter és Stephanie szeretik egymást, de a nőnek vissza kell mennie gyerekeihez és férjéhez.

Másnap reggel megérkezik az ingatlanügynök és két vevő, hogy megszemléljék az eladásra váró házat. Lane meglátja a csókolózó Petert és Stephanie-t. Diana közli, hogy Lane nem adhatja el a házat, mert ő és Lloyd költözik oda. Lane veszekedni kezd vele és emlékezteti, hogy mindig csak magával törődött. Ekkor derül ki, hogy korábbi szeretőjét Diana lőtte le, a gyerek Lane csak azért vállalta magára a gyilkosságot, mert az ügyvédek ezt tanácsolták neki. Lane-n és Stephanie-n kívül mindenki elhagyja a házat. Stephanie arra buzdítja a kétségbeesett Lane-t, hogy térjen vissza New Yorkba, és ott folytassa életét.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Denholm Elliott Howard Avar István
Dianne Wiest Stephanie Básti Juli
Mia Farrow Lane Majsai-Nyilas Tünde
Elaine Stritch Diane Béres Ilona
Sam Waterstone Peter Rátóti Zoltán
Jack Warden Lloyd Dobránszky Zoltán
Rosemary Murphy Mrs. Mason Tóth Judit
Ira Wheeler Mr. Raines Bitskey Tibor
Jane Cecil Mrs. Raines Mednyánszky Ági

Érdekességek[szerkesztés]

Allen kétszer forgatta le a filmet. A rendező eredetileg Sam Shepardnak szánta Peter szerepét – Christopher Walkennel is leforgatott pár jelenetet, de őt végül nem találta alkalmasnak a szerepre. Továbbá Maureen O'Sullivan lett volna Diane, Charles Durning pedig Howard. Miután Allen befejezte a film vágását, úgy döntött, újraírja és új szereplőkkel ismét leforgatja azt. Később kijelentette, hogy szeretne egy harmadik változatot is elkészíteni a filmből.[2][3]

A Lane-t alakító Mia Farrow a film készítésének időpontjában Woody Allennel élt együtt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szeptember - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. május 19.)
  2. Eric Lax.: For Woody Allen, 60 Days Hath 'September'. The New York Times, 1987. december 6. [2014. március 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 22.)
  3. Woody Allen 44 filmje, rangsorolva (magyar nyelven). HVG, 2015. december 1. (Hozzáférés: 2022. május 19.)

További információk[szerkesztés]