A világ második legjobb gitárosa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A világ második legjobb gitárosa
(Sweet and Lowdown)
1999-es amerikai film
Rendező Woody Allen
Producer Jean Doumanian
Műfaj
Forgatókönyvíró Woody Allen
Főszerepben Sean Penn
Samantha Morton
Uma Thurman
Zene Dick Hyman
Operatőr Zhao Fei
Vágó Alisa Lepselter
Díszlettervező Santo Loquasto
Gyártás
Gyártó Sweetland Films
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 95 perc
Költségvetés $29.750.000
Forgalmazás
Forgalmazó Sony Pictures Classics
BemutatóUSA 1999. szeptember 3.
magyar 2000. november 16.
További információk
SablonWikidataSegítség

A világ második legjobb gitárosa (eredeti cím: Sweet and Lowdown) 1999-es amerikai filmvígjáték, melyet Woody Allen írt és rendezett. A főbb szerepekben Sean Penn, Samantha Morton, Uma Thurman és Anthony LaPaglia látható.

A film pozitív kritikákat kapott, Pennt és Mortont Oscar-díjra jelölték alakításáért.

Rövid történet[szerkesztés]

A film az 1930-as években élt, kitalált jazzgitáros, Emmet Ray (Sean Penn) történetét meséli el, áldokumentumfilmes eszközökkel.

Cselekmény[szerkesztés]

Emmet Ray (Sean Penn) egy 1930-as évekbeli, némiképp ismertté vált jazzgitáros, aki később rejtélyes módon eltűnt a nyilvánosság elől. Bár tehetséges zenész volt, magánéletében sikertelen volt. Tékozló szoknyavadász volt, alkoholizmusa miatt gyakran késett előadásairól, és úgy vélte, a szerelem tönkretenné zenei pályafutását. Kedvelt hobbija volt patkányokra lövöldözni a szemétlerakónál. Ray bálványozta Django Reinhardt-ot, jelenlétében rosszullét kerülgette, de úgy tartotta, Django után ő a világ második legjobb gitárosa.

Egy dupla randin Ray megismerkedett Hattie-vel (Samantha Morton), egy néma mosónővel. A kezdeti kommunikációs problémák ellenére később komoly és szeretetteljes kapcsolat alakul ki közöttük. Amikor Ray Hollywoodba utazik, ahol egy kisebb filmben zenél, Hattie is vele tart. Egy rendező felfedezi, és rövid színészi karrierbe kezd. Ray azonban meg van győződve arról, hogy egy nagy zenész nem kötheti le magát egyetlen nővel, ezért megszökik. Hirtelen elhatározásból feleségül veszi a nála magasabb társadalmi státuszú Blanche Williams-t (Uma Thurman). Blanche azonban csak az alsóbb osztályok iránti kíváncsisága, és írói munkájához való inspiráció miatt van vele.

Amikor Blanche megcsalja egy gengszterrel, Ray elhagyja, és felkeresi Hattie-t. Abban bízik, hogy visszafogadja, de felfedezi, hogy már házas, és két gyermeke van. Később egy randin dühöngve összeomlik, és rádöbben, hogy hibázott. Gitárját egy oszlophoz csapkodva szétveri. A dokumentumfilmes kommentár megjegyzi, hogy Ray utolsó művei legendás színvonalúak voltak, végre elérték Reinhardt-éit.

Háttér[szerkesztés]

Allen már a 70-es években tervezett egy filmet, amely egy 30-as évekbeli jazzgitárosról szólna, de terveit stúdiója, a United Artists nem fogadta lelkesedéssel. 1998-ban azonban visszatért ötletéhez.

Emmet Ray szerepét eredetileg Allen maga szerette volna játszani, de végül mégis Sean Penn mellett döntött. Rajta kívül még Johnny Depp neve merült fel. Allen később azt nyilatkozta, jól tette, hogy Penn mellett döntött.

A filmet New Yorkban, és New Jerseyben forgatták.

A film zenéjét Dick Hyman szerezte, míg Howard Alden játszotta a gitárszólókat. Alden volt az is, aki felkészítette Pennt a film gitározós jeleneteire.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Sean Penn Emmet Ray Kaszás Attila
Samantha Morton Hattie néma szerep
Anthony LaPaglia Al Torrio Reviczky Gábor
Uma Thurman Blanche Williams Für Anikó
James Urbaniak Henry
John Waters Mr. Haynes Horányi László
Gretchen Mol Ellie Urbán Andrea
Denis O'Hare Jake Beratin Gábor
Molly Price Ann Makay Andrea
Brian Markinson Bill Shields Gyabronka József
Tony Darrow Ben Csuha Lajos
Daniel Okrent A.J. Pickman Kajtár Róbert
Brad Garrett Joe Bedloe Horányi László
Woody Allen önmaga Kern András
Ben Duncan Bognár Tamás
Nat Hentoff Palóczy Frigyes
Douglas McGrath Holl Nándor
Kaili Vernoff Gracie Schell Judit

Fogadtatás[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

A filmben nyújtott alakításáért Sean Pennt, és Samantha Mortont Oscar-díjra jelölték. Morton jelölésének különlegessége, hogy egyetlen sornyi szöveg nélkül érte el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sweet and Lowdown című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A világ második legjobb gitárosa - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. május 21.)

További információk[szerkesztés]