Ugrás a tartalomhoz

Szentivánéji szexkomédia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szentivánéji szexkomédia
(A Midsummer Night's Sex Comedy)
1982-es amerikai film
RendezőWoody Allen
ProducerRobert Greenhut
Műfajromantikus vígjáték
ForgatókönyvíróWoody Allen
FőszerepbenWoody Allen
Mia Farrow
José Ferrer
Julie Hagerty
Tony Roberts
Mary Steenburgen
ZeneFelix Mendelssohn Bartholdy
OperatőrGordon Willis
VágóSusan E. Morse
Gyártás
GyártóOrion Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő88 perc
Forgalmazás
ForgalmazóWarner Bros.
BemutatóUSA 1982. július 16.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Szentivánéji szexkomédia (eredeti cím: A Midsummer Night's Sex Comedy) 1982-es amerikai filmvígjáték, amelyet Woody Allen írt, rendezett és a főszerepét játssza.

A cselekmény nagyrészt az Ingmar Bergman által írt és rendezett 1955-ös Egy nyári éj mosolya című svéd vígjátékon alapul. Ez volt az első abból a 13 filmből, amelyet Allen Mia Farrow főszereplésével készített. Szerepét eredetileg Diane Keaton, Allen másik társszereplője számára tervezték, de a színésznő éppen a Vörösök című filmjének promóciójával volt elfoglalva, és a Válás előtt forgatásának megkezdésére készült. Julie Hagerty, Mary Steenburgen, Tony Roberts és Jose Ferrer mellékszerepet játszottak a filmben. Ez egyben Allen első megjelenése társulati szereplőként saját filmjében, mivel korábban vagy főszereplő volt, vagy nem szerepelt a filmjeiben.

A film általánosságban pozitív értékeléseket kapott a kritikusoktól, viszont Arany Málna díjra jelölték: Ez az egyetlen alkalom, amikor Woody Allen-filmet jelöltek ilyen díjra.

Egy bolondos feltaláló és felesége meghív két másik párt egy hétvégi romantikus partira az 1900-as évekbeli vidéki nyaralóba.

Cselekmény[szerkesztés]

1906-ban járunk New York állam északi részén. 1906-ban a kiváló filozófus Leopold és sokkal fiatalabb menyasszonya, Ariel egy hétvégét töltenek vidéken Leopold unokatestvérével, Adriannel és annak bolond feltaláló férjével, Andrew-val. A vendéglistán szerepel még a nőcsábász orvos, Maxwell és legújabb barátnője, a szabadgondolkodású ápolónő, Dulcy. A hétvége során régi románcok élednek újra, újak alakulnak ki, és végül mindenki a másik háta mögött kezd bújkálni.

Szereplők[szerkesztés]

Háttér[szerkesztés]

Allen elmagyarázta, hogy mi inspirálta a filmet:

A film egy srácról szól, aki elszalasztott egy lehetőséget, ez a gondolat kísérti; valamint egy lányról, aki épp egy sokkal idősebb, de nem igazán hozzá illő férfival készült összejönni. Nem vígjáték volt a kiindulópont, hanem egyfajta komoly Csehov-történet, szinte mint a Szobabelsők stílusában. Ennyire komoly dologról van szó. Aztán elkezdtem gondolkodni, hogy Istenem, ez valahogy komikus feldolgozásért kiált - egy csapatnyi ember hétvégi házban egy hétvégén, és az ezüstös hold az állatokkal és a virágokkal együtt. Miért ne lehetne komikusan megközelíteni? Legyen a komolyság csupán mellékszál. Így hát elkezdtem írni, és nagyon gyorsan működött a dolog. Elkezdtem örömömet lelni benne. Tudjátok, utálom az országot, de elkezdtem megteremteni a hazámat, de nem úgy, ahogy én megélem, hanem ahogyan szeretném.[2]

Bevétel[szerkesztés]

A filmet 1982. július 16-án mutatták be 501 észak-amerikai moziban, és a nyitóhétvégén 2 514 478 dollár (5 018 dollár vetítésenként) bevételt hozott. A teljes futamideje alatt 9 077 269 dolláros bevételt ért el.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

Az amerikai filmkritikusok véleményét összegző Rotten Tomatoes 77%-ra értékelte 26 vélemény alapján.[3]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A Midsummer Night's Sex Comedy című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Midsummer Night's Sex Comedy (1982) A New Woody Allen. The New York Times, 1982. július 16. (Hozzáférés: 2015. június 20.)
  2. Arnold, Gary (July 16, 1982). "Woody Allen, Inside And Out". The Washington Post. C1-C2.
  3. Rotten Tomatoes értékelés Elérés: 2021-08-06

További információk[szerkesztés]